Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens varning: Shoulder surfing

Var vaksam och se till att dölja din kod när du slår in den i affären eller vid bankomaten.Foto: Anders Ylander
Efter att bedragarna memorerat koden så ser de till att stjäla offrets plånbok.Foto: Jan Wiriden
Polisen går ut med sin varning inför påskhelgen, då det väntas bli rusning i matbutikerna.Foto: ARNE ADLER

En våg av shoulder surfing-bedrägerier sveper över södra Sverige.

Inför påskens intensiva mathandlande går nu polisen ut och varnar för den fräcka metoden där bedragaren länsar ditt konto.

– Tyvärr är det ju företrädelsevis äldre människor som drabbas, eftersom de tråkigt nog ses som lätta offer, säger Daniel Skoogh, vakthavande befäl vid polisen i Halland.

Fem tips som kan skydda dig mot bedrägerierna:

# Var observant på om du blir förföljd.

# Förvara inte plånboken i en väska på ryggen, ha den helst i en innerficka på en stängd jacka.

# Be om utrymme när du slår in din kod.

# Maskera din kod. Håll ena handen över och slå in koden med andra handen.

# Blir du utsatt: Spärra kortet och be banken eller affären spara övervakningsfilmen.

De sneglar över axeln på dig i affären eller vid bankomaten och memorerar din bankomatkod – därefter stjäl de din plånbok och länsar ditt bankkonto.

Det kallas för shoulder surfing – och efter att polisen fått in osedvanligt många anmälningar om metoden så går nu nationella bedrägericentret (NBC) ut med en varning:

"Inför påsken vill vi på NBC påminna er alla om risken att bli utsatt för shoulder surfing. Vi har just nu extra många sådana anmälningar i södra Sverige".

Beprövad metod

– Tillvägagångssättet är väl beprövat och vi stöter på det med jämna mellanrum, säger Daniel Skoogh, vakthavande befäl vid polisen i Halland.

Enligt honom är det främst äldre som utsätts för det fräcka brottet.

– De ses tråkigt nog som lätta offer. Det är förkastligt oavsett vem som utsätts, men äldre människor har ju inte chans att försvara sig på samma sätt, säger Skoogh.

Nyckeln till att undvika bedragarna är uppmärksamhet, menar han.

– Det viktigaste är att se till att dölja sin kod när man slår in den. Sen gäller det att ha koll på sin plånbok. Ha den inte i väskan på ryggen eller i bakfickan, där den lätt kan bli stulen utan att man märker det.

Uppmanar till försiktighet

GT har tidigare i mars uppmärksammat shoulder surfing-bedragare som härjat på Ica-butiker i både Halland och Jönköping. Då fångades gärningsmännen av övervakningskameror vid bankomaterna.

– Vi uppmanar absolut till försiktighet nu. Sedan bör man alltid ringa oss om man ser någon som visar upp ett avvikande beteende – kanske uppträder påstridigt i bankomatkön eller liknande, säger Daniel Skoogh.