Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens varning: Kvinnor luras på dejtingsajter – av "soldater"

Polisen i Värmland rapporterar att kvinnor har anmält att de lurats på pengar efter att ha inlett kärleksrelationer med män på internet. OBS GenrebildFoto: Magnus Andersson
Bedragarna utger sig för att vara amerikanska soldater stationerade i Afrika eller i Afghanistan. OBS soldaterna på bilden har ingenting med bedrägerierna att göra.Foto: Kevin Frayer/AP

Flera kvinnor i Värmland har blivit lurade på stora summor pengar efter att ha utsatts för bedrägeri på nätet. 

Bedragarna utger sig för att vara amerikanska soldater och har inlett kärleksrelationer med offren på sociala medier. 

– De är väldigt skickliga, säger Eva-Maria Hallgren, förundersökningsledare på polisens bedrägerirotel i Värmland.

 

Bedrägerierna börjar ofta med att kvinnorna blir uppsökta på sociala medier eller via en dejtingsida, något som SVT Värmland, var för med att rapportera.  

I många fall utger sig bedragaren för att vara en amerikansk soldat stationerad i något afrikanskt land eller i Afghanistan. Därefter inleds en intensiv kontakt via mejl som kan pågå i flera månader, och bedragarna inleder en kärleksrelation med sitt offer.

– De är väldigt lyhörda och snälla. De utger sig för att ha samma intressen som de drabbade, det uppstår beröringspunkter och sen så utvecklas det till att man har en kärleksrelation på nätet. De är väldigt skickliga, berättar Eva-Maria Hallgren, förundersökningsledare på polisens bedrägerirotel, säger Eva-Maria Hallgren.

Polisen utreder en handfull fall

För tillfället utreder polisen i Värmland en handfull fall där kvinnor har anmält att de har blivit lurade på stora summor pengar som de uppmanats att skicka utomlands.

– Bedragaren lockar med att de ska komma till Värmland, för att hälsa på eller till och med flytta hit och gifta sig med kvinnorna. Men de befinner sig ofta i ekonomisk kris och behöver hjälp för att ha råd med resan. Offren vänder ut och in på sig själva för att hjälpa de här personerna och sätter i alla sina besparingar, många gånger har det hänt att de har tagit lån också, säger Eva-Maria Hallgren

 

LÄS OCKSÅ: Dejtar kvinnor på nätet – får dem att ge pengar

 

Pengarna skickas till bankonton i Afghanistan, England eller Afrika och det rör sig ofta om väldigt stora belopp. Oftast kommer kvinnorna till polisen när det redan är för sent.

–  Vi har fall där det rör sig om allt från 100 000 kronor till över miljonen. Ibland avbryter kvinnan kontakten med bedragaren tidigare, när det börjar känna sig lurade. I andra fall är man så inne situationen att man inte tror att man blivit lurad, trots att vi informerar om det, säger Eva-Maria Hallgren

Brotten är svårutredda

Ofta är det samma foton och namn som återkommer i flera av fallen, och man misstänker att gärningsmännen är organiserade. Brotten är svårutredda och det enda man egentligen har att gå på är vart de överförda pengarna har hamnat någonstans. Enligt Eva-Maria Hallgren är det svårt att nå framgång i utredningarna, eftersom man inte har något samarbete med länderna som pengarna hamnar i. 

– I Afghanistan och Afrika är det nästan omöjligt, men även i England är det väldigt svårt. Vi får inte begära ut uppgifter från de engelska bankerna, utan vi måste begära rättshjälp och det gör man i engelsk domstol. Sen får den engelska polisen begära ut uppgifterna från banken, i många fall kan det ta flera år innan de återkommer och då är det ofta för sent, berättar hon.

Enligt Eva-Maria Hallgren så mår ofta de utsatta kvinnorna väldigt dåligt och det finns en skam över att gå till polisen och berätta vad man har varit med om.