Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens varning: Köp inte något via telefon

Låt dig inte luras. Magnus Lindegren, chef för polisen bedrägerisektion i Göteborg, uppmanar folk att inte luras av snabba erbjudanden per telefon som bara gäller en viss tid.
Foto: Jan Wiriden

GÖTEBORG. Att en telefonförsäljare medvetet har lurat en kund är svårt att bevisa enligt polisen.

För att undvika att bli lurad uppmanar chefen för bedrägerisektionen i Göteborg att inte beställa varor och tjänster via telefon.

– Rådet jag ger mina vänner är att själva söka upp de varor och tjänster de är intresserade av, säger Magnus Lindegren.

Telefonförsäljare som pladdrar på och lovar det ena och det andra kan vara svåra att värja sig mot. Seriösa bolag drabbas av oseriösa kollegor som enligt Magnus Lindgren använder sig av metoder som kanske inte alltid är olagliga, men vars seriositet kan ifrågasättas.

– Vi sådana här fall är det ofta svårt att hävda att det är ett brott som är begånget, eller i alla fall att styrka det. Vi vet ju inte vad som har sagts i samtalet. Ofta spelar bolagen själva in avtalsdelen, men ofta vill man ju också veta vad som sagt inför den delen av samtalet, säger Magnus Lindegren.

Ett dilemma

Anser en säljare att det slutits ett avtal med en kund har säljaren vid till exempel en försäljning av ett telefonabonnemang en fullmakt att avbryta kundens gällande avtal med sin befintliga operatör.

– Det är alltid ett dilemma när någon använder sig av en metod som inte är helt legal, men inte heller helt illegal. Oseriösa säljare kan till exempel prata snabbt eller använda ord som gör det svårt för personer som till exempel inte har svenska som förstaspråk att veta vad de tackar ja till, säger Magnus Lindgren.

Hur vanligt den här typen av brott är kan han inte svara på.

– Vi för inte statiskt på sättet över den här typen av brottslighet. Det jag kan säga är att den förekommer men det inte de vanligaste brotten som vi utreder.

Hur kan man skydda sig från att bli lurad?

– Det rådet jag ger till mina vänner är att om man är intresserad av en vara eller tjänst så ska man själv kontakta de aktuella bolagen. Ringer någon som vill sälja något, tacka nej. Det gäller att tänka sig för innan, ofta vill säljarna att man ska vara snabb och slå till på ett erbjudande som gäller en viss tid, men det ska man inte gå på.