Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens varning: Här flockas de kriminella

Polisen manar till vaksamhet inför Gothia cup.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Den stora anstormningen av människor kommer att locka ficktjuvar, vägpirater, bedragare och våldsamma rånare, menar polisen.Foto: HÅKAN LINDGREN / DN
Redan under handbollsturneringen Partille cup så märkte polisen av en ökning av brott.Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN

Nu går polisen ut med en skarp varning inför Gothia cup i Göteborg.

Polisen förväntar sig att olika typer av kriminella grupperingar – såsom ficktjuvar, vägpirater, bedragare och våldsamma rånare – kommer att dras som magneter till staden under den fullspäckade veckan.

– Vi märkte en ökning under Partille cup, och under Gothia förväntar vi oss att det kommer att vara så i ännu större omfattning, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Under natten till lördagen överfölls en man av två kvinnor utanför Centralstationen i Göteborg. Fyra män ska snabbt ha anslutit och hjälpt kvinnorna att råna mannen på hans guldkedja. Enligt polisens presstalesperson Christer Fuxborg är det här ett exempel på en rad olika typer av brott som ökar markant under den vecka som världens största fotbollsturnering Gothia Cup pågår i Göteborg.

– Att en sådan stor turnering äger rum är ju information som sprider sig i kretsar där det finns sig människor som kan dra gagn av stora folksamlingar, säger Christer Fuxborg.

 

LÄS MER: Gothia Cup-kampanj mot sexuella trakasserier 

 

Han menar att den stora anstormningen av människor kommer att locka ficktjuvar, vägpirater, bedragare och våldsamma rånare. Även burksamlare och tiggare kommer att strömma till, menar han.

– Vi märkte en ökning under Partille cup, och under Gothia förväntar vi oss att det kommer att vara så i ännu större omfattning.

Vägpiraterna breddar sig

Vad gäller de grupperingar som brukar kallas för vägpirater så menar Christer Fuxborg att det kan röra sig om samma individer som genomför andra typer av brott i stadsmiljö, så som fickstölder och bedrägerier.

– De vi brukar kalla vägpirater opererar ju ofta längs de stora vägarna. Lurar folk att stanna för att sedan kräva dem på pengar eller försöka lura dem. Det är sådant de gör när de färdas mellan orter, men när de väl befinner sig i stadsmiljö så behöver de nog hitta andra vägar, säger Fuxborg och tillägger:

– De lär ha fler strängar på sin lyra. Det här är uppfinningsrika individer som hittar på olika sätt att finansiera sitt leverne.

Christer Fuxborg är polisens presstalesperson i Region Väst.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

Exempel på den här typen av uppfinningsrikedom går att hitta runtom i Västsverige under den senaste tiden. Polisen i Alingsås berättar bland annat om en kvinna i 85-årsåldern som för några dagar sedan blev utsatt för det så kallade "karttricket".

"Kvinnan vilade på sin rullator vid en busshållplats. Personerna tog fram en karta och ville att kvinnan skulle peka ut i vilken riktning "the hospital" (sjukhuset) låg. Efteråt blev en av personerna väldigt kärvänlig och började klappa kvinnan på axlarna och halsen. Kvinnan blev av med två guldhalsband", rapporterar Alingsåspolisen.

Dras som magneter

Ett till exempel handlar om en man i 80-årsåldern som för några veckor sedan blev ombedd att växla en tia till två femmor. En stund efter att mannen hjälpt till med växlingen upptäckte han att de 3 500 kronor som han nyligen tagit ut vid en bankomat saknades.

– Historiskt sett så är det ju ofta personer som härrör från östeuropeiska länder som ligger bakom den här typen av brott. Detsamma gäller ju för de så kallade vägpiraterna, säger Christer Fuxborg.

Men det enskilda brott som ökar allra mest under Gothia cup är stölder från ficktjuvar.

– Alla som rör sig i stora folksamlingar bör alltid vara på sin vakt – men detta gäller i synnerhet under sådana här turneringar, för de drar hit ficktjuvarna som magneter. 

"Vi informerar alla lag om att vara extra vaksamma", säger Malin Jonson, pressansvarig för Gothia cup.Foto: NILS PETTER NILSSON

Fotbollslagen informeras

Från Gothia cups sida så gör man vad man kan för att informera de tillresta lagen om risken för ficktjuvar.

– Vi informerar alla lag om att vara extra vaksamma. De får informationen när de checkar in både muntligen och skriftligen, säger Malin Jonson, pressansvarig för Gothia cup och fortsätter:

– Vi ger samma råd som polisen brukar ge. Att man helst ska förvara sina värdesaker i fack som går att stänga med dragkedja och hålla sitt bagage under uppsikt.

 

LÄS OCKSÅ: Var är pojkarna på Gothia cup-bilden?

 

Polisens Christer Fuxborg skriver under på Malin Jonsons tips och tillägger:

– Och råkar man ut för någonting så ska man så klart alltid ringa oss så snabbt som möjligt. Och stöter man på någon som står i vägrenen på väg in till stan så stanna inte – larma oss, säger Christer Fuxborg