Polisen manar till vaksamhet inför Gothia cup. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅNPolisen manar till vaksamhet inför Gothia cup. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Polisen manar till vaksamhet inför Gothia cup. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Den stora anstormningen av människor kommer att locka ficktjuvar, vägpirater, bedragare och våldsamma rånare, menar polisen. Foto: HÅKAN LINDGREN / DNDen stora anstormningen av människor kommer att locka ficktjuvar, vägpirater, bedragare och våldsamma rånare, menar polisen. Foto: HÅKAN LINDGREN / DN
Den stora anstormningen av människor kommer att locka ficktjuvar, vägpirater, bedragare och våldsamma rånare, menar polisen. Foto: HÅKAN LINDGREN / DN
Redan under handbollsturneringen Partille cup så märkte polisen av en ökning av brott. Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅNRedan under handbollsturneringen Partille cup så märkte polisen av en ökning av brott. Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN
Redan under handbollsturneringen Partille cup så märkte polisen av en ökning av brott. Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN

Polisens varning: Här flockas de kriminella

Publicerad

Nu går polisen ut med en skarp varning inför Gothia cup i Göteborg.

Polisen förväntar sig att olika typer av kriminella grupperingar – såsom ficktjuvar, vägpirater, bedragare och våldsamma rånare – kommer att dras som magneter till staden under den fullspäckade veckan.

– Vi märkte en ökning under Partille cup, och under Gothia förväntar vi oss att det kommer att vara så i ännu större omfattning, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Under natten till lördagen överfölls en man av två kvinnor utanför Centralstationen i Göteborg. Fyra män ska snabbt ha anslutit och hjälpt kvinnorna att råna mannen på hans guldkedja. Enligt polisens presstalesperson Christer Fuxborg är det här ett exempel på en rad olika typer av brott som ökar markant under den vecka som världens största fotbollsturnering Gothia Cup pågår i Göteborg.

– Att en sådan stor turnering äger rum är ju information som sprider sig i kretsar där det finns sig människor som kan dra gagn av stora folksamlingar, säger Christer Fuxborg.

 

LÄS MER: Gothia Cup-kampanj mot sexuella trakasserier 

 

Han menar att den stora anstormningen av människor kommer att locka ficktjuvar, vägpirater, bedragare och våldsamma rånare. Även burksamlare och tiggare kommer att strömma till, menar han.

– Vi märkte en ökning under Partille cup, och under Gothia förväntar vi oss att det kommer att vara så i ännu större omfattning.

Vägpiraterna breddar sig

Vad gäller de grupperingar som brukar kallas för vägpirater så menar Christer Fuxborg att det kan röra sig om samma individer som genomför andra typer av brott i stadsmiljö, så som fickstölder och bedrägerier.

– De vi brukar kalla vägpirater opererar ju ofta längs de stora vägarna. Lurar folk att stanna för att sedan kräva dem på pengar eller försöka lura dem. Det är sådant de gör när de färdas mellan orter, men när de väl befinner sig i stadsmiljö så behöver de nog hitta andra vägar, säger Fuxborg och tillägger:

– De lär ha fler strängar på sin lyra. Det här är uppfinningsrika individer som hittar på olika sätt att finansiera sitt leverne.

Christer Fuxborg är polisens presstalesperson i Region Väst.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

Exempel på den här typen av uppfinningsrikedom går att hitta runtom i Västsverige under den senaste tiden. Polisen i Alingsås berättar bland annat om en kvinna i 85-årsåldern som för några dagar sedan blev utsatt för det så kallade "karttricket".

"Kvinnan vilade på sin rullator vid en busshållplats. Personerna tog fram en karta och ville att kvinnan skulle peka ut i vilken riktning "the hospital" (sjukhuset) låg. Efteråt blev en av personerna väldigt kärvänlig och började klappa kvinnan på axlarna och halsen. Kvinnan blev av med två guldhalsband", rapporterar Alingsåspolisen.

Dras som magneter

Ett till exempel handlar om en man i 80-årsåldern som för några veckor sedan blev ombedd att växla en tia till två femmor. En stund efter att mannen hjälpt till med växlingen upptäckte han att de 3 500 kronor som han nyligen tagit ut vid en bankomat saknades.

– Historiskt sett så är det ju ofta personer som härrör från östeuropeiska länder som ligger bakom den här typen av brott. Detsamma gäller ju för de så kallade vägpiraterna, säger Christer Fuxborg.

Men det enskilda brott som ökar allra mest under Gothia cup är stölder från ficktjuvar.

– Alla som rör sig i stora folksamlingar bör alltid vara på sin vakt – men detta gäller i synnerhet under sådana här turneringar, för de drar hit ficktjuvarna som magneter. 

"Vi informerar alla lag om att vara extra vaksamma", säger Malin Jonson, pressansvarig för Gothia cup.Foto: NILS PETTER NILSSON

Fotbollslagen informeras

Från Gothia cups sida så gör man vad man kan för att informera de tillresta lagen om risken för ficktjuvar.

– Vi informerar alla lag om att vara extra vaksamma. De får informationen när de checkar in både muntligen och skriftligen, säger Malin Jonson, pressansvarig för Gothia cup och fortsätter:

– Vi ger samma råd som polisen brukar ge. Att man helst ska förvara sina värdesaker i fack som går att stänga med dragkedja och hålla sitt bagage under uppsikt.

 

LÄS OCKSÅ: Var är pojkarna på Gothia cup-bilden?

 

Polisens Christer Fuxborg skriver under på Malin Jonsons tips och tillägger:

– Och råkar man ut för någonting så ska man så klart alltid ringa oss så snabbt som möjligt. Och stöter man på någon som står i vägrenen på väg in till stan så stanna inte – larma oss, säger Christer Fuxborg

Relaterade ämnen
Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER