Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens varning: Här används strypsnaror

Till höger i bild syns en av strypsnarorna som hittades i skogen. Foto: Polisen

En brutal jaktmetod som är förbjuden i Sverige har börjat användas i Brastad.

Avancerade strypsnaror har placerats ut som leder till en plågsam död för det djur som fastnar.

– Det finns risk att tillexempel hundar kan fastna i dessa snaror och vi kan inte utesluta att det inte finns fler, säger polischef Anders Buhlin.

Tage Samuelsson har över 50 års rutin som jägare. Men när han begav sig ut i markerna i Knarrevik gjorde han en makaber upptäckt.

– Vi var ute och jagade och så gick vi över ett dike och där hängde ett rådjur i en snara. Det var ingen vacker syn, säger han.

Med hjälp av en strypsnara hade djuret mött sitt öde. En lång och plågsam död.

– Det är fruktansvärt att strypa ett djur, det kan ta lång tid. Ju mer det kämpar desto hårdare dras remmen åt. Det är flera som hört hur djuret vi hittade skrikit hela natten.

"Det här är proffs"

Och Tage Samuelsson behövde inte gå långt för att hitta ytterligare en strypsnara. Och enligt honom är snaran av avancerad art.

– Man såg att det var en väldigt välgjord snara – det är inte första gången som de gjort något sådant här. Det här är proffs, det är jag övertygad om, säger han.

Händelsen är nu anmäld som jaktbrott, men det här handlar också om djurplågeri menar polischefen Anders Buhlin.

– Det här handlar om rent djurplågeri. Djuret stryps sakta till döds och lider. Jag hoppas att den mediala uppmärksamheten kan få folk att vara aktsamma när de är ute i skogen.

Förbjuden jaktmetod

Varken jägarna som gjorde det makabra fyndet eller polisen har någonsin sett något liknande. Jaktmetoden är förbjuden i Sverige på grund av sin brutalitet.

Att det är proffs det handlar om, står lika klart för de båda.

– De som lagt ut dessa fällor är folk som vet vad de gör. Det är inget busstreck de använder detta som jaktmetod, säger Anders Buhlin.

Uppmanar till aktsamhet

Polisen uppmanar nu till aktsamhet när man är ute i skog och mark. Även om strypsnarejägarna är ute efter vilt finns en stor chans att till exempel hundar kan falla offer för en strypsnara. För det finns säkerligen fler snaror ute i naturen.

– Jag är bergsäker på att det finns fler snaror ute. Alldeles intill där vi hittade snarorna finne ett fält där det brukade finnas jättemycket rådjur, nu ser man dem nästan aldrig. Jag är säker på att det är snarorna som ligger bakom detta, säger Tage Samuelsson.