Polisens varning för nya vd-bedrägerierna

Polisen Magnus Lindgren berättar att polisen i region Väst identifierade elva vd-bedrägerier under en kort period.
Foto: Anders Ylander
"Bedragaren utger sig i mejlet för att vara en hög chef, och genom detta förmå den anställda att betala ut stora summor till ett konto utomlands.", skriver polisen i sin varning.
Foto: GETTY
Mejlet skickas vanligtvis är till företagets ekonomiansvarige.
Foto: GETTY

Polisen kallar dem för vd-bedrägerier – ett brottmodus som tidigare har varit känt utomlands och nu slår i Sverige med full kraft.

Bedragarna riktar sig till företag – och har kommit över miljonbelopp.

– Bara för någon vecka sedan tog vi emot elva anmälningar från vår region, meddelar Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen, Utredningsenheten i region Väst.

Polisen har sett en sådan lavinartad ökning av de så kallade vd-bedrägerierna att de nu väljer att gå ut med en offentlig varning:

"Bedragaren utger sig i mejlet för att vara en hög chef, och genom detta förmå den anställda att betala ut stora summor till ett konto utomlands.", skriver polisen i varningen.

Mejlet, som vanligtvis skickas till företagets ekonomiansvarige, är enligt polisen ofta skrivet på så dålig svenska att mottagaren reagerar. Men inte alltid.

– I vissa fall har det tyvärr inte stannat vid försök, utan företaget har fört över miljonbelopp till utländska konton, säger Magnus Lindegren.

Internationell rättshjälp

Och när pengarna väl är överförda så är det problematiskt för polisen att agera. Kontona är nästan alltid utländska, vilket gör det svårt att utreda bedrägeribrotten. Enligt Magnus Lindgren så krävs en direktkontakt med den aktuella banken, vilket inte existerar mellan polisen i Sverige och utländska banker. Han säger:

– Vi arbetar därför med den svenska åklagaren, som begär internationell rättshjälp. Det aktuella landets polis får då i uppdrag att biträda svensk polis med åtgärder.

Polisens råd

Polisen bedriver även ett tätt samarbete inom de nationella gränserna när det gäller vd-bedrägerierna.

– Vi har ett bra samarbete med Åklagarmyndigheten samt Nationellt bedrägericenter i Stockholm, som analyserar och inhämtar information om bedrägerier. Nationellt bedrägericentrum arbetar även med andra länder och organisationer internationellt, som till exempel Europol i Haag, säger Cecilia Svensson, förundersökningsledare och tillförordnad gruppchef på bedrägerisektionen i Väst.

Polisens råd till företagare för att undvika att falla för vd-bluffarna är att ha väl fungerande rutiner vid utbetalningar och även att se över vilken typ av information om företaget som finns utlagt på företagets hemsida.


Följ GT på Facebook och få senaste nyheterna i ditt flöde

Polisens råd till företagare:

✓ Väl fungerande rutiner vid utbetalningar.

✓ Se över vilken typ av information om företaget som finns utlagt på hemsidan.

✓ Nätverkssidan Linkedin söker många brottslingar information på.

✓ Kontrollera avsändarens mejladress genom att hålla muspekaren över den, så ser man den riktiga avsändarens mejladress.

✓ Tas tillfällig personal in vid sommarsemestern, se till att förklara rutinerna.