Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens varning för fräcka 'husbilsligan'

En husbilsliga misstänks härja i Västsverige. Natten till fredag slog de till mot ett belgiskt par vid rastplatsen Ödsmålsbron. Foto: MIKAEL BERGLUND
En liga specialiserad på husbilar misstänks härja i Västsverige. Enligt polisen är det främst utländska turister som är utsatta. Foto: Lasse Svensson
På kort tid har det skett fem husbilsinbrott i Uddevallaområdet. Nu har polisen fått registreringsnumret till en bil som kan kopplas till andra inbrott.Foto: Theo Elias Lundgren

STENUNGSUND. Fräcka husbilsligor härjar i Västsverige.

Ett fler tal husbilsägare vittnar om hur tjuvarna tar sig in i husbilen nattetid och stjäl vädersaker – för tusenstals kronor.

Natten till midsommarafton slog en liga till vid en rastplats mot ett par från Belgien.

– De slår till mot utländska turister som är mer utsatta, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i Region väst.

Detta har hänt:

27 maj: En husbil som stod parkerad vid en bensinstation i Ljungskile när inbrottstjuvar slog till. De som sov i husbilen väcktes av att en gärningsman var inne i husbilen och stal bland annat en plånbok innan personen flydde från platsen.

7 juni: Ett par turister i en husbil larmar polisen om att de har blivit av med alla sina värdesaker efter inbrott. De stod parkerade vid Spekeröds rastplats när inbrottstjuvarna slog till.

7 juni: Några turister stod parkerad vid en bensinmack i Ljungskile när inbrottstjuvarna slog till. När vaknade på morgonen upptäckte de att bland annat solglasögon och kontanter saknades.

8 juni: En familj larmar polisen om att de har blivit utsatta för ett inbrott. Deras husbil stod parkerad vid en bensinmack i Ljungsberg utanför Stenungsund när inbrottstjuvarna slog till.

19 juni: Ett belgiskt par låg och sov när inbrottstjuvar slog till mot deras husbil. Men förövarna blev upptäckta och inget stals från husbilen som stod parkerad vid Ödsmålsbron.

Så skyddar du dig mot ligorna

Ha inte värdeföremål synliga i framsätet när du ligger och sover.

Förvara värdesakerna inne nära sängen.

Kolla över bilen så att ingen borrat hål under handtaget om du varit ifrån husbilen en stund.

Försök att hitta sätt att förstärka inbrottsskyddet på.

Fäst ett spännband mellan handtagen inne i bilen.

Källa: Polisen

Fräcka tjuvar som har specialiserat sig på husbilar härjar i Västsverige. På kort tid har flera husbilsägare blivit utsatt för husbilsligorna som sprider oro längs E6:an mellan Stenungsund och Uddevalla.

Natten till midsommarafton var det dags igen. Då slog en husbilsliga till mot ett par från Belgien som parkerat vid Ödsmålsbron utanför Stenungsund.

Husbilen stod parkerad vid en rastplats när en eller flera personer bröt sig in i husbilen.

– Men gärningsmännen blev upptäcka och inget stals från husbilen, säger Ulla Brehm, presstalesperson.

Bil kan knytas till liga

Vittnen på platsen såg hur en ljusgrå Saab med fyra personer körde från rastplatsen kort efter inbrottet. De körde i norrgående riktning och bilen kan bli en nyckel för att få fast husbilsligan.

Polisen har ett registreringsnummer på bilen – som kan kopplas till andra inbrott.

– Bilen kan ha koppling till stöldförsöket. Vi lägger ihop alla pusselbitar med liknade fall. Nu gäller det att knyta ihop allt, säger Ulla Brehm.

Det är det femte inbrottet på kort tid i Uddevalla-området. Nu varnar polisen för ligornas uttänkta metoder.

– De slår till mot utländska turister som är mer utsatta. De är ofta på rastplatsen för att vila och har inte samma möjlighet att ta del av våra varningar, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i Region väst.

Den senaste månaden är det främst husbilar parkerade vid E6:an som har drabbats. Ljungskile, Ödsmålsbron, Spekeröd och Agnesberg är några av platserna som ligorna har slagit till mot.

Månaden juni är en månad där polisen får ta emot många anmälningar på inbrott i husbilar.

– Tjuvarna är aktiva den här tiden på året. Turisterna kommer hit med bilar fulla med värdesaker som är väldigt stöldbegärliga, säger Ulla Brehm.

Använder mystiska metoder

Mystiken kring inbrotten är stor enligt polisen. Ofta saknas brytmärken på husbilarna och det är sällan att husbilsägarna vaknar under inbrottet.

– Det vanligaste är att man bryter upp låset i förardörren. Ett annat sätt, som är lite mer utstuderat, är att de har borrat hål i förardörren under handtaget, säger Håkan Johansson, stationsbefäl vid polisen i Stenungsund.

Därför rekommenderar polisen att husbilsägare som stannar till vid E6:an ska hålla ögonen öppna. Det finns även metoder för att förebygga inbrott.

– Lämna inga värdesaker i bilen. Ligger stöldbegärliga saker som plånböcker och mindre elektronikvaror framme gör det enklare för tjuvarna, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen.

Vad är det mer man kan göra?

– Håll utkik efter skumma personer som inte ser ut att passa in på rastplatsen. Parkera även husbilen synligt. Det gör det svårare för tjuvarna att jobba ostört.

Följ GT på Facebook och Twitter - där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar.