Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens varning efter mordet på Eddie, 31

Eddie Svensson, 31, blev slumpvis mördad i sitt hem i Högsbo i Göteborg.
Foto: Privat
Polisen jagar mördaren som fortfarande är på fri fot.
Foto: HENRIK JANSSON
Efter två nästan identiska attacker i stadsdelen Högsbo uppmanar polisen nu de boende att låsa ytterdörren om sig.
Foto: HENRIK JANSSON

Eddie Svensson, 31, dök aldrig upp på jobbet en dag i mars.

Nu jagar polisen mördaren som tros slå till mot slumpmässigt utvalda människor i deras hem.

– Han var underbar och älskad av alla, säger storebrodern Johnny Svensson. 

Efter två nästan identiska attacker i stadsdelen Högsbo uppmanar polisen nu de boende att låsa ytterdörren om sig. 

När Johnny Svensson fick beskedet att hans tio år yngre bror Eddie hittats död i tvårumslägenheten i Högsbo i Göteborg i hopade sig frågorna. 

Hur kunde Eddie som var så glad och populär, med ett stort socialt kontaktnät ha några fiender? Någon som ville honom så illa?

– Det stämde inte in i bilden, det gick inte ihop någonstans. Vad då bli mördad? Det går inte ens att bli arg på Eddie, säger Johnny Svensson och målar upp bilden av brodern som en ung man intresserad av fotboll och ofta på resande fot med vänner och Johnny själv. 


LÄS MER: Mystisk mördare lös - Polisen: Lås dörren 

”Han var underbar och älskad av alla”, säger Eddies storebror Johnny Svensson.
Foto: Privat

Han fick vänner överallt

– Vi hade grejer på gång hela tiden. Vi var alltid på alla EM och VM i fotboll och sånt. Nu var det match här Sverige–Chile och där skulle han ha varit med och om några veckor skulle vi ha åkt utomlands igen.

Hemma var det IFK Göteborg som gällde och under flera år var Eddie Svensson publikvärd åt sitt favoritlag på Ullevi.

Till vardags arbetade Eddie i olika förortsprojekt och hans sociala kontaktnät var stort.

– Han hade kompisar över hela Europa och var en person som alltid hade folk omkring sig. Han bodde i Norge, i Spanien ibland. Och fick vänner överallt. Och vi får meddelanden från halva Europa nu.


LÄS MER: Mystiske mördarens offer - högg offer med 12 hugg 

Polisen varnar: Lås ytterdörren

Och så kom beskedet att Eddie troligtvis var ett slumpvis utvalt offer för en mördare som polisen tror har slagit till i samma bostadsområde några månader tidigare. 

Den 28 december hörde en man ljud från hallen i sin lägenhet. Det var någon som rotade runt bland jackorna vid ytterdörren. 

I en intervju i GP beskriver mannen hur det plötsligt står en knivbeväpnad man framför hans säng. Tio till tolv gånger blir han huggen av knivmannen men lyckas fly ut från lägenheten. 

Eddie var väldigt intresserad av fotboll.
Foto: Privat

Vid midnatt, natten mellan den 7 och 8 mars, tror polisen att samma gärningsman dyker upp hemma hos den 31-årige Eddie Svensson.

Och polisen befarar att samma man ska slå till igen.


LÄS MER: Misstänkt rånmördare kan slå till igen 

Kan slå till igen

– Tillvägagångssättet är nästan kopior. Det finns inga brytmärken på entré- eller lägenhetsdörren. Också där är arbetshypotesen att dörren var olåst, har Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen region Väst, tidigare sagt, samtidigt som polisen så sent som under tisdagen uppmanade allmänheten att låsa ytterdörren om sig. 

Eddie hittas död på fredagskvällen den 9 mars.

– De ringde från jobbet och undrade om vi visste vart han tagit vägen. Han hade inte dykt upp på två dagar, säger Johnny Svensson som själv hade skickat ett sms-meddelande till brodern två dagar tidigare som aldrig besvarats. 

De ringde men signalen gick inte fram. 


LÄS MER: Man anträffad död - polisen utreder mord 

Eddie, 31, mördades i sitt hem i mars i år.
Foto: HENRIK JANSSON

Skulle flytta från lägenheten

När de efter en tid fick veta att polisens teori är att Eddie var ett slumpvis utvalt offer och möjligen blivit attackerad av en person som ryckt i ytterdörrar i jakt efter en olåst dörr, kanske för att stjäla, blev det mer logiskt. 

Även om Johnny är tydlig med att det ännu bara är en teori. 

– Då faller femöringen ner. Innan har man ju undrat vem det kan ha varit, man undrade om Eddie gjort något som vi inte känner till. Man spekulerade ju i massa olika grejer och hade konstiga tankar. Men nu fick man någon typ av förklaring, det låter mer logiskt. Då hade han otur.

Men det är samtidigt en förklaring som också väcker nya frågor.

– Det här hände bara några veckor innan Eddie skulle flytta från lägenheten, det var tanken. Man tänker ju så klart tanken hur det hade varit om han bara hade hunnit flytta tidigare, så klart det är en tanke som slår en. 

Eddie planerade att flytta från lägenheten innan han mördades.
Foto: HENRIK JANSSON