Under januari har flera skolor i Halland drabbats av inbrott. Foto: PolisenUnder januari har flera skolor i Halland drabbats av inbrott. Foto: Polisen
Under januari har flera skolor i Halland drabbats av inbrott. Foto: Polisen
Hallandspolisen går ut på sin Facebooksida och varnar för att köpa stöldgods. Foto: FacebookHallandspolisen går ut på sin Facebooksida och varnar för att köpa stöldgods. Foto: Facebook
Hallandspolisen går ut på sin Facebooksida och varnar för att köpa stöldgods. Foto: Facebook

Polisens varning efter massiva inbrottsvågen

Publicerad

En inbrottsvåg har svept över flera skolor i Halland – där det framförallt stulits datorer och läsplattor till stora värden.

Polisen befarar att tjuvarna tänker sälja stöldgodset vidare – och informerar om du ska göra för att undvika att köpa från en hälare.

"Be att få se säljarens id-kort – en ärlig säljare har inga problem att uppge sin identitet", skriver Hallandspolisen i ett inlägg på Facebook.

Under januari har flera skolor i Halland drabbats av inbrott. Det har bland annat varit inbrott på två skolor i Varbergs kommun, vilket SVT Nyheter Halland har skrivit om. Inbrottstjuvarnas byte: Ett stort antal läsplattor. Även en skola i Falkenbergs kommun råkade ut för ett inbrott och blev av med 50 datorer.

Nu går Hallandspolisen ut på sin Facebooksida och varnar allmänheten – då man befarar att tjuvarna kommer försöka sälja sina byten vidare. I inlägget ger de följande tips:

"Om du tänker köpa en dator eller läsplatta privat är det viktigt att du kollar varan och säljaren lite extra. Be att få se säljarens id-kort – en ärlig säljare har inga problem att uppge sin identitet. Om säljaren vill göra en snabb affär eller om datorn eller läsplattan är uppenbart för billig ska du också vara försiktig."

LÄS MER: Polisen på Facebook: "Ibland får man skylla sig själv" 

Avbryt köp vid misstankar

Hallandspolisen skriver i samma inlägg att om man blivit lurad att köpa en stulen vara har man blivit utsatt för ett bedrägeri. Och om man misstänker att någon försöker sälja en stulen vara så ska det alltid anmälas till polisen.

"Det bästa du kan göra är att avbryta köpet om du misstänker att något inte stämmer. Har du köpt en dator eller läsplatta och det senare visar sig att den är stulen tillfaller äganderätten den ursprungliga ägaren", uppmanar polisen i inlägget.

LÄS MER: Tjuvarna länsar ditt hem – med nya läskmetoden 

Varnar för låga pris

I sitt meddelande på Facebook finns också en länk till polisens hemsida där man kan läsa mer om hur man kan undvika att köpa stöldgods. Ett av tipsen är att vara vaksam och se upp om priset är väldigt lågt – om det verkar vara för bra för att vara sant finns det en risk att varan är stulen. Resten av tipsen kan du läsa nedan i faktarutan.

Så här undviker du att handla stöldgods

När du handlar varor i andra hand finns alltid risken att det ligger en stöld bakom försäljningen. Här kommer några tips om vad du bör tänka på för att inte stödja stöldverksamhet – men också för att slippa lämna tillbaka varan och riskera straff.

• Ställ frågor om varan. Till exempel: Hur länge har säljaren haft varan?Varför säljer hon eller han? 

• Be om att få olika handlingar som hör till varan. Till exempel originalkvitto, instruktionsbok, garanti som fortfarande gäller, originalkartong, nätkabel till datorn, laddare till mobiltelefonen, fjärrkontroll till DVD-spelaren och andra tillbehör. 

• Be att få träffa säljaren, gärna hemma hos honom eller henne. Om personen inte vill det finns skäl att bli misstänksam. 

• Be säljaren visa ID-kort. 

• Upprätta ett ordentligt kvitto. Det ska bland annat innehålla säljarens namn och namnteckning, datum, köpeskilling och en tydlig beskrivning av varan.

 

Lagen om god tro har förändrats

Sedan 2003 har lagen om god tro förändrats. Bland annat kan du bli tvungen att lämna tillbaka en vara utan ersättning om den visar sig vara stulen. 

I värsta fall riskerar du också böter eller fängelse för häleri eller häleriförseelse. Det kan hända om det anses att du borde ha förstått att det rörde sig om en stulen vara.

Källa: Polisen

Evelina Nedlund
Evelina Nedlund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER