Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens hårda ord till föräldrarna: Ta ansvar

Peter Torstensson, kommunpolis i Åmål, uppmanar föräldrar att hålla ögonen på sina barn.
Foto: Polisen
"Vi vill uppmana föräldrar om att vara mer vaksamma och tipsa oss" säger Peter Torstensson, kommunpolis i Åmål.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Polisen får lägga allt mer energi på barn och ungdomar som är ute och stökar om nätterna.

Nu vädjar de till föräldrarna.

– Det här är riktigt oroväckande, säger kommunpolisen Peter Torstensson.

Sol, värme och sommarlov gör att barn och ungdomar vistas ute allt senare om kvällarna.

Och polisen i Dalsland får ökade klagomål från allmänheten om stök och bus på gatorna, skriver de på Facebook. Nu vädjar de om hjälp från vuxenvärlden, vilket SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat om.


LÄS MER: Ungdomsgäng trakasserar Linneas familj: "Jätteledsna" 


– Vi har fått väldigt många klagomål från allmänheten. Det brukar ta vid när skolledigheten börjar. Då är allt fler barn och ungdomar ute sent, de vänder på dygnet och det blir lördag hela veckan. De spelar hög musik, kör runt i bilar, skräpar ner, krossar glas och utfärdar skadegörelse, säger Peter Torstensson, kommunpolis i Åmål.

– I år har klagomålen börjat trilla in tidigare än vanligt och jag har fått indikationer på att det har ökat jämfört med förra året.

Narkotikamissbruket ökar

Polisen förbereder sig nu för den sommar som precis tagit vid.

– Men våra resurser är knappa, därför vill vi effektivisera genom att ta hjälp från allmänheten i detta, säger Peter Torstensson.


LÄS MER: Ungdomsgäng sätter skräck i matbutiken 


Peter Torstensson berättar också att narkotikamissbruket bland ungdomar har ökat och börjat gå ner i åldrarna. Allt fler tips från föräldrar och skola indikerar på att det finns barn i högstadieåldern som missbrukar.

– Vi vill uppmana föräldrar om att vara mer vaksamma och tipsa oss. Det här är något riktigt oroväckande.

https://www.facebook.com/Polisen.Dalsland/photos/a.524265234275503.1073741828.517057911662902/1722739191094762/?type=3&theater

"Inte polisens uppgift att vara barnvakt"

Vad kan man göra som förälder? 

– Jag tycker att vuxna som ser barn ute under småtimmarna ska höja lite extra på ögonbrynen. Det är inte polisens uppgift att vara barnvakt, utan jag tycker många föräldrar ska ta ett lite starkare ansvar.

På Facebook skriver polisen:

" Vi vill slippa vara barnvakter utan koncentrera våra knappa sommarresurser på annat".

– Vuxenvärlden vänder sig till polisen i allt ökad omfattning. Jag tror att det beror på att man är rädd att ta konflikten med ungdomarna eller är rädd för att stöta sig med deras föräldrar. Jag vill att man tar ett kliv framåt och säger till barnen i första hand innan man kontaktar polisen, säger Peter Torstensson.