Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens vackra gåva till ALS-sjuka Malin

Svårt sjuka Malin Malmqvist har inte kunnat vårdas hemma på grund av personalbrist och har längtat att få vara mer med familjen.
Foto: PRIVAT
Polisen Patrik Nordgren läste om Malins situation och reagerade starkt.
Foto: Privat

Malin Malmqvist är svårt sjuk i ALS och har inte kunnat vara hemma hos man och barn på grund av personalbrist.

Polisen Patrik Nordgren läste om Malins situation och reagerade starkt.

Nu har han samlat in 220 000 kronor för att hjälpa familjen.

– Det är fantastiskt. Jag är rörd över engagemanget, säger Patrik Nordgren.

Malin Malmqvist , 37, fick diagnosen ALS i januari 2014. Det är en obotlig sjukdom och hon är nu nästan helt förlamad. Malin Malmqvist vårdas på Sahlgrenska universitetssjukhuset och har inte haft möjlighet att få vård hemma mer än ett fåtal gånger. Anledningen är brist på personal, vilket GT tidigare har skrivit om. 

Hon har saknat mycket att få vara hemma hos maken och sina små söner.

Reagerade starkt

Polisen Patrik Nordgren läste om Malin Malmqvist och hennes svåra situation och startade en insamling för att hjälpa familjen, vilket SVT Nyheter först har berättat om.

– Jag har också två barn och och min fru har tidigare jobbat med ALS-patienter så vi vet hur svår sjukdomen är. Jag tog väldigt illa vid mig när jag läste om Malin och reagerade starkt, säger Patrik Nordgren och fortsätter:

– Pengar är inte allt här i världen men det kan underlätta för familjen och hjälpa dem att själva betala för adekvat ård om än för kortare period.

Patrik Nordgren lade upp ett inlägg på sin Facebook-sida där han har många följare. Han driver också ett forum på Facebook för anställda inom så kallade blåljusyrken, "RAPS", som följs av cirka 11 000 personer.

Många hörde av sig

– Jag hade ett bra underlag, men hade inte så stora förhoppningar att få in mycket pengar. Men plötsligt small det till och inläggen fick stor spridning. Folk från alla håll och kanter hörde av sig för att bidra ekonomiskt men också för att erbjuda praktisk hjälp som till exempel barnpassning, berättar Patrik Nordgren.

SVT Nyheter skriver att Malin nu kommer att få flytta till en specialutrustad lägenhet nära familjens radhus. Inflyttningen blir i december och hon får två assistenter dygnet runt.

– Det finns många hål att stoppa pengar i när man är svårt sjuk. Kanske kan de bidra till att maken kan vara hemma mer och slippa tänka på utgifter även om hon nu får hjälp med boende och sjukvård, säger Patrik Nordgren.

"Gråtit glädjetårar"

Malin Malmqvists moster Nettan Weztin säger att Malin är mycket glad över insamlingen.

- Hon har gråtit många glädjetårar. Det här hade ingen kunnat ana. Pengarna kommer att betyda mycket. De har dubbla boenden med dubbla hyror och kommer att behöva köpa nya möbler och husgeråd till den nya bostaden. De har också pratat om att kanske åka iväg på någon slags semester, säger Nettan Weztin.