Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens uppmaning: Var mer vaksamma

I augusti månad ökar antalet båtstölder. Nu uppmanar polisen båtägare att vara mer vaksamma. Foto: NTB scanpix / Vegard Grott
Genrebild. Foto: BILDBYRÅN

När aktiviteten i hamnarna minskar efter semestern – då ökar båtstölderna.

Nu uppmanar Polisen Båtsamverkan Väst båtägare att vara mer vaksamma, skriver Kungälvs-Posten.

När semestern är över i augusti ökar båtstölderna. Nu vill Polisen Båtsamverkan Väst gå ut med en varning om att det i augusti generellt är en ökad risk för stölder av båtar och båtmotorer.

– Så har det varit de senaste 15 åren tillbaka. Det vi har sett nu är jättemånga rapporter i olika kanaler om indikationer på fordon som inte hör hemma i hamnarna, säger Thomas Andersson, tillförordnad regionsamordnare för Båtsamverkan region Väst till tidningen.

Och enligt polisen är det klassiska att det har varit lugnt ett tag och att båtägarna då känner sig lugna och trygga. Det gör att man kanske inte rör sig i hamnområdet på samma sätt som under sommarsemestern. Då kommer tjuvarna tillbaka.

Sker längs hela kustområdet

Enligt statistiken minskade antalet stölder av båtmotorer i Västra Götaland från 1 januari till 13 augusti 2019. Stölderna minskade från 283 stycken till 256. Även i Kungälv minskade de från 28 stölder i fjol samma period till 11 stölder hittills.

Båtstölderna sker längs hela kustområdet från Halland i söder upp till Strömstad i norr. Tjuvarna kör ofta i väg med båtarna på en båttrailer eller lastar in dem i lastbilar.

Thomas Andersson menar att det finns flera åtgärder man kan vidta för att minska stölderna. Bland annat förslår han att båtägarna vinterförvarar sina båtar mer samlat så att båtsamverkan går att fortsätta.

Han föreslår också att man placerar en sändare på båten och kopplar ihop båten med huslarmet.

– Då går huslarmet om någon är på båten. Och det är ju inga rådjur som hoppar upp i båten och mecklar med den. Det är bra saker att göra som inte kostar så mycket pengar, säger Thomas Andersson till tidningen.