Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens uppmaning till badsugna: ”Tänk till”

Erik Johnning är polisassistent i polisområde Storgöteborg syd.Foto: Privat
Trängseln på Askimsbadet i Göteborg.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Helgens fina väder förväntas locka många badsugna göteborgare till de allmänna badplatserna.

Polis, räddningstjänst och smittskyddet vill därför rikta en skarp uppmaning om vad som gäller.

– Om det inte går att hålla avstånd, då får man nog avstå badet, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare. 

Till följd av den plötsliga högsommarvärmen flockades Göteborgs stränder av badsugna gäster under förra helgen.

Det medförde stora problem för räddningstjänst, polis och ambulans när besökare parkerade fel och stod i vägen för utryckningsfordon.

– Det har varit bra väder, folk har tagit sig tid för att åka till havet, solen och värmen. Det har föranlett betydligt fler fordon än vad badplatsen är rustad för. Folk har helt enkelt parkerat i vägen för våra räddningsfordon. Det är ett problem, berättade Erik Johnning, polisassistent i polisområde Storgöteborg syd, för GT

I helgen väntas samma problem uppstå när solen återigen tittar fram och därför vill polisen rikta en uppmaning till alla som ger sig ut till stränderna. 

– Vi vill genom att komma ut med budskapet i våra konton och i medier uppmärksamma risken med att parkera som man har gjort. Vår förhoppning är att folk tänker en gång till och att de inte har det här kaoset som var i helgen, säger Erik Johnning. 

Thomas Wahlberg är smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Trängseln på Askimsbadet i Göteborg.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Vid trängsel – avstå badet

Thomas Wahlberg är smittskyddsläkare på region Västra Götaland. Han tycker att det är väldigt viktigt att tänka på avståndet på stranden.

– Om man kommer till en badstrand där det är mycket folk och man ser att man inte kommer kunna hålla avstånd, då får man nog avstå badet.  Sedan är naturligtvis smittrisken lägre utomhus men är man väldigt tätt inpå varandra så kan man ha otur och bli smittad eller smitta, säger Thomas Wahlberg.

Han fortsätter.

– Det är ingen fara att åka och bada på något sätt om man håller avstånd. Det är inget som hindrar oss från att vara ute annars, säger Thomas Wahlberg.

Amir Torkalinaghipoor är avdelningschef för parkeringsservice på det kommunala bolaget Göteborgs Stads Parkering.Foto: Pressbild

Parkeringsbolag: ”Problem”

Amir Torkalinaghipoor är avdelningschef för parkeringsservice på det kommunala bolaget Göteborgs Stads Parkering. 

– Vi arbetar alltid med att göra det så tydligt som möjligt med skyltning och reglering var man får och absolut inte får stå. Sedan jobbar vi också med parkeringsvakterna som är vår förlängda arm och de ska ju helst hantera detta innan problemen uppstår, säger han.

Amir Torkalinaghipoor förklarar även att Göteborgs Stads Parkering kontinuerligt arbetar med att ha koll på var problemet är som störst. 

– Vi går igenom områden där vi har mest problem. Vi tittar på vad vi kan göra eller om vi kan få in extra resurser med värdar som kan vara på platsen. Det är en diskussion som vi har hela tiden eftersom detta är ett återkommande problem som vi jobbar med väldigt hårt, säger han.

SE MER: