Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens uppmaning till alla fartsyndare

Jenny Wester uppmannar allmänheten till att sänka hastigheten vid vägarbeten.
Foto: Polisen
49 fartsyndare fångades i polisens fartkamera. 22 stycken blev av med körkortet.
Foto: Robin Aron

Vid Göteborgspolisens kontroll av fartsyndare på Älvsborgsbron i samband med att bron renoveras fastnade 49 personer i polisens kamera.

Resultatet? 22 indragna körkort och 27 bötesförelägganden.

Nu uppmanar trafikpolisen Jenny Wester allmänheten att sänka hastigheten.

– Håll den hastighet som gäller i samband med vägarbeten. De som jobbar på vägarna ska också få komma hem efter att deras arbetsdag är slut, säger hon.

Flera personer ur räddningstjänsten har dött i trafiken i år i samband med räddningsinsatser vid trafikolyckor.

När en brandman i april ryckte ut för att rädda liv vid en trafikolycka på E6 i höjd med Munkedal förlorade han i stället sitt eget liv efter att ha blivit påkörd.

Men det är inte bara räddningstjänsten och polisen som arbetar efter vägarna. Sommarens många vägarbeten gör det riskabelt för personalen.

Efter att Göteborgspolisen fått alarmerande samtal både från Trafikverket och allmänheten om hastighetsöverskridningar på Älvsborgsbron i samband med det renoveringsprojekt som pågår på bron har trafikpolisen utfört flera kontroller.

22 blev av med körkortet

I veckan höll polisen ännu en kontroll på bron. Under två och en halv timme, lyckades polisen fånga 49 fartsyndare, varav 22 blev av med körkortet. Hastigheten på bron är sänkt till 50 kilometer i timmen i samband med renoveringsarbetet.

– Den högsta hastigheten var 100 kilometer i timmen. Det är dubbelt så fort som man får köra. Det är både personbilar, lastbilar och motorcyklar som kör för fort, säger Jenny Wester, chef på trafiksektionen vid polisen i region Väst.

Hon menar att minsta lilla snedsteg på bron kan få allvarliga konsekvenser. Bron har för tillfället bara två filer öppna i samband med renoveringen.

– Minsta felmarginal gör att du kan hamna i arbetsfältet där renoveringsarbetarna jobbar. Konsekvensen är i värsta fall en allvarlig trafikolycka, säger hon.

Jenny Wester menar att människor blivit allt sämre på att hålla hastigheten i samband med vägarbeten.

– Vi ser definitivt att många inte håller hastighetsgränserna. Det är ett upptrappat tempo i trafiken, säger hon.

Arbetsmiljön för de som arbetar på vägarna måste respekteras av allmänheten, menar hon.

– Jag tycker att det är viktigt att man tar hänsyn i trafiken. Det är viktigt att trygga arbetsmiljön för de personer som arbetar varje dag på våra vägar. Ett litet misstag kan få väldigt svåra konsekvenser, säger hon.

Vad vill du säga till allmänheten?

– Ett litet misstag kan få allvarliga konsekvenser. Därför är det väldigt viktigt att sänka hastigheten, säger Jenny Wester.