Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens uppmaning: Ta ledigt från jobbet

Erik Nord, polischef i Storgöteborg, uppmanar allmänheten att ta ledigt från jobbet i samband med EU-toppmötet. Foto: HENRIK JANSSON
År 2001 uppstod kravaller i samband med EU-toppmötet i Göteborg. Foto: JOHAN FRÄMST

Polisinsatsen vid EU-toppmötet i Göteborg i november blir en av de största i svensk historia – samtidigt väntas ett monumentalt trafikkaos.

Polischefen Erik Nord kommer nu, i SVT Nyheter Väst, med en uppmaning till allmänheten:

Kan du, så ta ledigt från jobbet!

Ännu en gång står Göteborg som värd för ett EU-toppmöte. När det begav sig 2001 urartade det i kravaller – nu är förhoppningen att det ska gå betydligt lugnare till väga.

 

LÄS MER: Så lamslås Göteborg av nya EU-toppmötet

 

Det är statsminister Stefan Löfven, S, som bjudit in till EU-toppmötet som arrangeras på fredagen den 17 november. Under onsdagen hölls ett stormöte mellan flera inblandade aktörer och efter det går Erik Nord, chef över polisområdeschef Storgöteborg, ut och berättar för SVT Nyheter Väst att polisinsatsen som planeras är en av de största någonsin i Sverige.

Statsminister Stefan Löfven har bjudit in Europas ledare till Göteborg för EU-toppmöte. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Samtidigt väntas fullständigt kaos i trafiken under torsdagen och fredagen. Riksväg 40 kommer stängas av när Europas maktelit ska ta sig till centrum från Landvetter och på fredagen, dagen som toppmötet hålls, ska såväl E6 som samtliga vägar ut till Hisingen spärras under perioder.

Polischefen: Ta ledigt

På motorvägen växer köerna då med 800 meter.

I minuten.

– Det är det riktigt stora trafikstockningarna som jag tror kommer bli minnet av det här, har Erik Nord sagt.

Polisinsatsen under EU-toppmötet i Göteborg 2001, när det urartade i kravaller, var stor. Nu väntas en av de största polisinsatserna i svensk historia. Foto: PONTUS LUNDAHL/PRESSENS BILD

Till göteborgarna har han tidigare gått ut med uppmaningen att hålla sig borta från trafiken på torsdagen och fredagen och via SVT kommer Erik Nord med ett annat råd till invånarna i Sveriges näst största stad för att de inte ska riskera att drabbas av det väntade trafikkaoset:

 

LÄS MER: Borg och Sauk snuvar EU-eliten på Svenska mässan

 

– Nära anhöriga till mig kommer att ta ledigt från jobbet de här dagarna och har man möjlighet till det så tycker jag det är ett råd man ska ta till sig.

Svenska mässan var upptagen

Erik Nord konstaterar att de aktuella dygnen kommer att bli "jättekomplicerade för allmänheten". Helst hade han sett att mötet hållits på samma plats som där de inbjudna gästerna bodde. Men Svenska mässan var redan inbokad för Kvalitetsmässan, där bland annat Stefan Sauk och Anders Borg ska tala, och EU-toppmötet har förlagts till Eriksbergshallen på Hisingen.

EU-toppmötet kommer hållas i Eriksbergshallen i Eriksberg ute på Hisingen. Foto: ROBIN ARON

Dit kommer deltagarna transporteras från hotellet i centrala Göteborg.

– Från polisens sida har vi framfört att det ställer till det trafikmässigt att ha boendet på ett ställe och mötet på ett annat. Det hade blivit stora störningar ändå, men det här gör att det blir ännu större störningar, säger Erik Nord.