Erik Nord, polischef i Storgöteborg, uppmanar allmänheten att ta ledigt från jobbet i samband med EU-toppmötet. Foto: HENRIK JANSSONErik Nord, polischef i Storgöteborg, uppmanar allmänheten att ta ledigt från jobbet i samband med EU-toppmötet. Foto: HENRIK JANSSON
Erik Nord, polischef i Storgöteborg, uppmanar allmänheten att ta ledigt från jobbet i samband med EU-toppmötet. Foto: HENRIK JANSSON
År 2001 uppstod kravaller i samband med EU-toppmötet i Göteborg. Foto: JOHAN FRÄMSTÅr 2001 uppstod kravaller i samband med EU-toppmötet i Göteborg. Foto: JOHAN FRÄMST
År 2001 uppstod kravaller i samband med EU-toppmötet i Göteborg. Foto: JOHAN FRÄMST

Polisens uppmaning: Ta ledigt från jobbet

Publicerad

Polisinsatsen vid EU-toppmötet i Göteborg i november blir en av de största i svensk historia – samtidigt väntas ett monumentalt trafikkaos.

Polischefen Erik Nord kommer nu, i SVT Nyheter Väst, med en uppmaning till allmänheten:

Kan du, så ta ledigt från jobbet!

Ännu en gång står Göteborg som värd för ett EU-toppmöte. När det begav sig 2001 urartade det i kravaller – nu är förhoppningen att det ska gå betydligt lugnare till väga.

 

LÄS MER: Så lamslås Göteborg av nya EU-toppmötet

 

Det är statsminister Stefan Löfven, S, som bjudit in till EU-toppmötet som arrangeras på fredagen den 17 november. Under onsdagen hölls ett stormöte mellan flera inblandade aktörer och efter det går Erik Nord, chef över polisområdeschef Storgöteborg, ut och berättar för SVT Nyheter Väst att polisinsatsen som planeras är en av de största någonsin i Sverige.

Statsminister Stefan Löfven har bjudit in Europas ledare till Göteborg för EU-toppmöte.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Samtidigt väntas fullständigt kaos i trafiken under torsdagen och fredagen. Riksväg 40 kommer stängas av när Europas maktelit ska ta sig till centrum från Landvetter och på fredagen, dagen som toppmötet hålls, ska såväl E6 som samtliga vägar ut till Hisingen spärras under perioder.

Polischefen: Ta ledigt

På motorvägen växer köerna då med 800 meter.

I minuten.

– Det är det riktigt stora trafikstockningarna som jag tror kommer bli minnet av det här, har Erik Nord sagt.

Polisinsatsen under EU-toppmötet i Göteborg 2001, när det urartade i kravaller, var stor. Nu väntas en av de största polisinsatserna i svensk historia.Foto: PONTUS LUNDAHL/PRESSENS BILD

Till göteborgarna har han tidigare gått ut med uppmaningen att hålla sig borta från trafiken på torsdagen och fredagen och via SVT kommer Erik Nord med ett annat råd till invånarna i Sveriges näst största stad för att de inte ska riskera att drabbas av det väntade trafikkaoset:

 

LÄS MER: Borg och Sauk snuvar EU-eliten på Svenska mässan

 

– Nära anhöriga till mig kommer att ta ledigt från jobbet de här dagarna och har man möjlighet till det så tycker jag det är ett råd man ska ta till sig.

Svenska mässan var upptagen

Erik Nord konstaterar att de aktuella dygnen kommer att bli "jättekomplicerade för allmänheten". Helst hade han sett att mötet hållits på samma plats som där de inbjudna gästerna bodde. Men Svenska mässan var redan inbokad för Kvalitetsmässan, där bland annat Stefan Sauk och Anders Borg ska tala, och EU-toppmötet har förlagts till Eriksbergshallen på Hisingen.

EU-toppmötet kommer hållas i Eriksbergshallen i Eriksberg ute på Hisingen.Foto: ROBIN ARON

Dit kommer deltagarna transporteras från hotellet i centrala Göteborg.

– Från polisens sida har vi framfört att det ställer till det trafikmässigt att ha boendet på ett ställe och mötet på ett annat. Det hade blivit stora störningar ändå, men det här gör att det blir ännu större störningar, säger Erik Nord.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER