Bävern fotograferades på Norra Långgatan i Åmål. Foto: Polisen DalslandBävern fotograferades på Norra Långgatan i Åmål. Foto: Polisen Dalsland
Bävern fotograferades på Norra Långgatan i Åmål. Foto: Polisen Dalsland
Bävern utrotades i Sverige på 1800-talet, men är nu åter etablerad på många håll i landet. Den här bor på Skånes Djurpark. Foto: SKÅNES DJURPARK SKÅNES DJURPARKBävern utrotades i Sverige på 1800-talet, men är nu åter etablerad på många håll i landet. Den här bor på Skånes Djurpark. Foto: SKÅNES DJURPARK SKÅNES DJURPARK
Bävern utrotades i Sverige på 1800-talet, men är nu åter etablerad på många håll i landet. Den här bor på Skånes Djurpark.  Foto: SKÅNES DJURPARK SKÅNES DJURPARK

Polisens udda möte – bäver mitt i staden

Publicerad

Polisen i Åmål hade full koll på helgens aktiviteter i den dalsländska metropolen.

Under de intensiva spaningarna siktades till och med en – bäver.

– Det här är första gången jag sett en bäver springa omkring på asfalt, säger Per-Erik Vister, kriminalkommissarie vid polisen i Dalland och stor naturvän.

Bävrar är skygga djur som är svåra att få syn på till och med i sina naturliga miljöer.

Men det här exemplaret var alltså ute och gick gatorna inne i Åmåls centrum under helgen, vilket polisen i Dalsland uppmärksammat på sin Facebook-sida:

"Under lördagskvällen kraftsamlade vi på ordningshållning i centrala Åmål eftersom det var mycket folk i rörelse. När de flesta människor lämnat träffade vi på den här krabaten som målmedvetet traskade längs Norra Långgatan", skriver man bland annat.

Brukar inte synas

Per-Erik Vister är mycket förvånad:

– Jag har varit ute och paddlat mycket genom åren, till och med haft en del expeditioner i den dalsländska vildmarken på jakt efter bävrar. Klart att jag har sett en del exemplar, men oftast ser man bara ett huvud sticka upp ur vattnet.

Så det är inte vardagsmat med bävrar på gatorna i Åmål?

– Verkligen inte. Jag har aldrig hört talas om att någon sett en bäver på asfalt i Dalsland tidigare.

Aktiv på natten

– Det närmaste jag kan påminna mig var en bäver som byggde en hydda i ett vattendrag nära en grusväg i Bengtsfors kommun. Den bävern såg man nån gång på grusvägen, men att se ett exemplar inne i stan så här är väldigt förvånande, säger Vister.

Bävern är ett nattdjur.

– När jag letade efter bävrar med grupper så brukade vi starta kring midnatt.

Bilden på Norra Långgatan togs sent på natten och Per-Erik Vister vill gärna förtydliga att poliserna i Dalsland hade lite annat att göra än att fotografera bäver i helgen.

– Det har varit en ganska intensiv helg för våra patruller, framför allt i Åmål.

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.  

Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER