Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kartläggningen: Vad hände under barnets sista timmar?

En treårig pojke dog på sjukhus. En man misstänks ha mördat honom och skadat pojkens syskon. OBS! Genrebild.
Foto: SHUTTERSTOCK
En man sitter häktad misstänkt för mord och grov misshandel.
Foto: POLISEN

En man misstänks ha mördat en treårig pojke och misshandlat hans syskon i Skaraborg.

Nu kartlägger polisen treåringens sista timmar i livet för att få en bild av vad som hände innan han dog.

– Vi går igenom allt som har hänt och håller förhör med alla som funnits i pojkens närhet, säger Lars Johansson, chef för grova brottsroteln i Skaraborg.

Det var tisdagen den 9 oktober som en treårig pojke kom in till Skaraborgs sjukhus med allvarliga skador. Samtidigt inledde polisen en förundersökning gällande försök till mord och grov misshandel, då även pojkens yngre syskon skadats och fick vård samtidigt.


LÄS MER: Litet barn dog på sjukhus – misstänks ha mördats  


Dagen därpå dog treåringen och polisen ändrade rubriceringen till mord. En man i barnets närhet sitter häktad, men nekar till anklagelserna.

– Han förnekar fortfarande brott och jag har inget mer att tillägga, säger mannens advokat Fredrik Kron.

Kartlägger barnens bakgrund

Nu arbetar polisen med att få fram vad som kan orsakat de skador som barnen hade och som ett av dem dog av. För SVT Nyheter Väst beskriver Lars Johansson det som att man "försöker skapa en tidslinje" över de händelser som föranlett det inträffade.

Han utvecklar:

– Vi håller just nu på och kartlägger barnens bakgrund och om de har varit i kontakt med vården tidigare. Samtidigt väntar vi på ett sista utlåtande från rättsläkaren.

 –Vi går igenom allt som har hänt och håller förhör med alla som funnits i pojkens närhet. Vi tittar också på hur det andra barnets skador tillkommit.

Lars Johansson, chef vid polisens grova brottsrotel i Skaraborg utreder vad som kan ha föranlett treåringens död.
Foto: ANDERS YLANDER

Enligt Aftonbladet misstänks mannen ha misshandlat barnen för att hämnas på en nära anhörig till dem.

– Jag kan inte säga något om en motivbild i nuläget, säger Lars Johansson.

Socialtjänsten utreder sig själva 

Enligt anhöriga till barnen har flera orosanmälningar tidigare gjorts till socialtjänsten. Detta gjorde man redan innan mannen som nu misstänks för mord och grov misshandel fanns i barnens liv.

Socialtjänsten i den berörda kommunen i Skaraborg har inlett en utredning enligt Lex Sarah och har även gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för att utreda om de skulle ha gjort någonting annorlunda.


LÄS MER: Han misstänks ha mördat treåring – för att hämnas  


– Utredningen pågår och följer praxis enligt Lex Sarah, mycket hänger också på vad polisen kommer fram till i sin utredning. Men vi har beräknat att den här utredningen kan komma att ta tre veckor, säger socialchefen i den berörda kommunen och tillägger: 

– Det är mycket som ska hanteras i den här hemska händelsen och vi ska se till att en vardag också kan rulla på i allt det här.