Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens teori: Motivet för morden var hämnd

Den 30 januari hittades en man skjuten utanför en restaurang på Vårväderstorget i Göteborg.Foto: Robin Aron
På onsdagskvällen sköts två människor till döds på samma plats när flera personer avfyrade automateld mot krogbesökarna.Foto: Anders Ylander
Den ena som miste livet var Petar Petrovic, 20, som befunnit sig på fel plats vid fel tillfälle. Den andre var en 25-årig man, som pekats ut som måltavla. Ytterligare åtta personer skadades av gärningsmännens kulor.Foto: Henrik Jansson
Enligt uppgifter kan de två skjutningarna ha kopplingar till varandra – och hämnd pekas ut som motiv.Foto: Henrik Jansson

I januari sköts en man i benet utanför en restaurang på Vårväderstorget – i onsdags sköts två personer till döds på samma plats.

Enligt uppgifter till GT ska de två skjutningarna ha ett samband.

– Vår arbetshypotes är att det är gängrelaterat och att det finns ett hämndmotiv. Vi tittar så klart på andra tidigare skjutningar, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

Den 30 januari hittades en man skjuten utanför en restaurang på Vårväderstorget i Göteborg. På onsdagskvällen sköts två människor till döds på samma plats när flera personer avfyrade automateld mot krogbesökarna.

Den ena som miste livet var Petar Petrovic, 20, som befunnit sig på fel plats vid fel tillfälle. Den andre var en 25-årig man, som pekats ut som måltavla. Ytterligare åtta personer skadades av gärningsmännens kulor.

Enligt uppgifter kan de två skjutningarna ha kopplingar till varandra – och hämnd pekas ut som motiv. Enligt GT:s uppgiftslämnare var mannen som sköts i januari känd av polisen.

– Den killen som sköts i januari ska vara nära vän med de personer som nu är gripna och det finns alltså en hämndteori, säger en person med insyn.

De gripna männen är alltså de tre personerna som greps ett dygn efter skjutningen, och som på söndagen kan häktas, misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott. Enligt uppgifter ska de ha haft två automatvapen i bilen när de greps.

"Finns ett hämndmotiv"

Polisen bekräftar att de arbetar efter just hämndteorin.

– Vår arbetshypotes är att det är gängrelaterat och att det finns ett hämndmotiv. Vi tittar så klart på andra tidigare skjutningar, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

Fuxborg vill inte kommentera om skjutningen på samma plats för några veckor sedan är extra intressant.

– Eftersom vi inte har någon utpekad gärningsman i nuläget så kan jag inte säga om någon tidigare skjutning är mer central för motivbilden.

Enligt Göteborgs-Posten kan skjutningen också ha kopplingar till ett annat uppmärksammat dubbelmord i Biskopsgården.

I september 2013 sköts två män ihjäl med automateld på Väderilsgatan.

Även GP skriver att skottlossningen utanför samma restaurang på Vårväderstorget i januari utreds som ett tänkbart motiv.