Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens teori efter mordet: Blodshämnd

Polisen söker efter spår dagen efter att den 26-årige mannen hittas skjuten på en cykelväg i Falkagård i Falkenberg. Under sökningen hittas tomhylsor som visar på att två vapen har avlossats vid dödsskjutningen.
Foto: Niklas Henrikczon
I väskan som 28 åringen inhandlat fanns en helautomatisk automatkarbin av märket kalasjnikov med ett uppfällbart graderat sikte avsett för granatskjutning. Dessutom innehöll väskan en helautomatisk kulsprutepistol av märket zastava Scorpion och mycket ammunition.
Foto: Polisen
Den 28-årige mannen hämtar en svart väska med vit text "Björn Borg" i en Stadium-butik i Helsingborg.
28-åringen befinner sig på perrongen på Knutpunkten i Helsingborg och bär på den svarta Björn Borg-väskan.
28-åringen som ertappats med vapnen sätter sig i en bil där den andra misstänkta 28-åringen befinner sig.

FALKAGÅRD. Fyra personer misstänks för förberedelse till mord.

Tre av männen är släkt med den 26-åring som sköts ihjäl i halländska Falkagård i höstas.

Polisens teori är att deras plan varit att hämnas efter dödsskjutningen.

21 oktober hittades en 26-årig man skjuten på en cykelbana i Falkagård i Falkenberg. 26-åringen avled av sina skador och på fredagen inleddes rättegången mot en 22-årig man misstänkt för mordet samt en 29-åring som misstänks för medhjälp till mord.

Dessutom åtalades fyra personer samma dag - misstänkta för förberedelse till mord. Tre av dem är släkt med den mördade 26-åringen och polisen misstänker att hämndmotiv ligger bakom.

Upptäcktes i utredningen

Det var i mordutredningen som polisen insåg att en hotbild fanns mot personerna som tros vara inblandade i skjutningen i Falkagård.

I förundersökningen står att läsa att "I samband med utredning av mord framkom starka misstankar att de misstänkta personerna förbereder en vedergällning/hämnd beträffande mordet på sin släkting".

Bland annat har en anhörig till 22-åringen varit i kontakt med polisen i Falkenberg och bett dem garantera 22-åringens säkerhet då den anhörige uppfattat att det fanns en hotbild.

Dessutom har en släkting till mordoffret gått till polisstationen i Falkenberg 28 oktober och frågat varför inget händer. Han förklarade också för polisen att: "Om de inte löser mordet kommer det bli krig."

Med hjälp av telefonavlyssning och spaning lyckades polisen ringa in de fyra personer som nu misstänks för förberedelse till mord.

Hittade automatkarbin

Polisen har lyckats få fram material som visar hur en 28-årig man köper en sportbag på Stadium i Helsingborg. Samma sportbag hittades sedan i mannens lägenhet i Halmstad - innehållandes en helautomatisk automatkarbin av märket kalasjnikov och en helautomatisk kulsprutepistol samt mängder med ammunition.

Den 28-årige mannen har i förhör erkänt vapenbrott men förnekat inblandning i förberedelse till mord.

I förhör har han sagt att det var en "dum tabbe att köpa väskan" och att han gjort det för att han befann sig i en dålig ekonomisk situation.

Dessutom finns flera telefonsamtal med i bevisningen. Bland annat ett där de två 28-åriga männen samtalar med varandra. Den ena av dem säger bland annat enligt förundersökningen:

"Jag kommer fortfarande göra min lilla utredning, absolut, absolut." Och:

"Jag svär på min mamma bror. Jag svär på att mannen snart jag kommer sätta på mig solglasögon mannen och komma till Falkenberg och släppa en bomb mitt i stan".

Styrde från fängelset

Den 27-årige släktingen till mordoffret i Falkagård har också avlyssnats av polisen. 27-åringen misstänks för att ha styrt planerna från fängelset med hjälp av en insmugglad klocktelefon.

"Jo jo jo det kommer bli andra världskriget snart" har han sagt i telefon enligt förundersökningen.

DET HÄR HAR HÄNT

21 OKTOBER

Vid 23.30-tiden får polisen larm om att en man ligger skottskadad på en cykelbana i stadsdelen Falkagård i Falkenberg. Mannen, som är 26 år, förs till sjukhus men avlider av skadorna han fått vid skottlossningen.

22 OKTOBER

Polisens tekniker hittar en tomhylsa i anslutning till brottsplatsen som misstänks komma från mordvapnet. Sen hittas ytterligare tomhylsor som pekar mot att det är två vapen som avlossats.
30 OKTOBER

Ett 50-tal poliser slår tidigt på morgonen till mot sju olika adresser i Falkenberg. Sju personer grips och tas med till förhör misstänkta för mord alternativt medhjälp till mord. En åttonde grips senare. Männen är mellan 17 och 29 år gamla och anhålls.
31 OKTOBER

Ytterligare en person, en 21-årig man, grips av polisen för delaktighet i mordet.
1 NOVEMBER

Åklagaren försätter fem av de gripna på fri fot. De är fortsatt misstänkta men anses inte kunna störa utredningen.
2 NOVEMBER

Halmstad tingsrätt beslutar att häkta de fyra männen på sannolika skäl misstänkta för mord.
11 DECEMBER

En av de fyra häktade personerna i Falkenberg försätts på fri fot.
13 DECEMBER

Varbergs tingsrätt beslutar att den 22-årige man som på sannolika skäl är misstänkt för mordet ska sitta kvar i häktet. Samtidigt försattes de två andra misstänkta på fri fot.
21 FEBRUARI

22-åringen åtalas för mord. En 29-årig kamrat åtalas för medhjälp till mord.
7 MARS

Rättegången mot 22-åringen och 29-åringen inleds på Göteborgs tingsrätt.

7 MARS

Fyra män åtalas misstänkta för förberedelse till mord. Polisen misstänker att ett hämndmotiv ligger bakom dådet.

6 män sitter åtalade för inblandning i skottdramat

• Man, 22 år

Kommer från Falkenberg.

Misstänkt för mord.

Dömdes 2010 för försök till mord.

• Man, 29 år

Är från Falkenberg.

Misstänkt för medhjälp till mord.

Dömdes 2010 för medhjälp till försök till mord.
• Man, 26 år

Är från Falkenberg.

Misstänkt för förberedelse till mord.
• Man, 28 år

Är från Oslo/Falkenberg.

Misstänkt för förberedelse till mord.

Från Oslo/Falkenberg.
• Man, 27 år

Misstänkt för förberedelse till mord.
• Man, 28 år

Från Halmstad

Misstänkt för förberedelse till mord.

Mördar för att återta familjeäran

Att hämnas ett mord på en manlig familjemedlem och återta familjens ära.
Det går den medeltida regeln om blodshämnd ut på.

Många samhällen som saknat ordnat rättsväsen har använt vedergällningsprincipen för att avskräcka från att begå brott. Det har sedan 1700-talet tillämpats främst som straff för handlingar som skadar eller dödar.
- Då var det nödvändigt, det satte strukturen för livet i området, förklarar socionomen Entela Binjaku.
Blodsfejd innebär att om någon begår ett mord har den mördades släktingar förlorat i ära. För att få återupprättelse måste mordet hämnas genom att någon i mördarens släkt mördas.
- Det fortsätter tills alla män är döda. Männen måste hela tiden vara redo att mörda eller bli mördade. Familjen ses som mindre ärbar så länge de inte tar hämnd, berättar hon.
Svåra effekter på samhället
I takt med att det moderna rättsväsendet vuxit fram har begreppet blodsfejd också minskat.
- Men många har blivit mördade också i modern tid på grund av blodsfejd. Vissa vill hämnas 40 år gamla mord, andra utnyttja det för att rättfärdiga nya mord, konstaterar Entela Binjaku.
Hon förklarar att inget samhälle vill ha blodsfejd, eftersom det ger svåra effekter för både samhället och de drabbade familjerna.
- Mördares familjer och släktingar är rädda eftersom de förväntar sig att någon kommer och mördar dem som hämnd. Därför isolerar de sig. Bara kvinnorna kan arbeta, vilket gör familjerna fattiga. Barnen går inte i skolan och missar mycket undervisning. Tills någon blir mördad och de kan komma ut igen. Det är absurt.
Hur ser man på mördaren?
- Han ses som en mördare. Men så länge han rättfärdigar det med blodshämnd har folk förståelse för att han var tvungen.
Vad går att göra för att få stopp på blodsfejderna?
- Staten, regeringen, samhället och medierna måste arbeta hårt för att få människor att förstå att blodsfejd var skapat för samhället på medeltiden när det inte fanns någon regering. Det passar inte i dag. Vi måste arbeta med unga generationen och få dem att förstå att det inte är lösningen, säger Entela Binjaku.


THERESE ARONSSON

BLODSHÄMND

Blodshämnd anses inte vara en del av någon religion eftersom den är äldre än de religioner vi nu känner till.
Blodshämnd fanns också i den äldsta nordiska rätten och generellt i de flesta tidiga kulturer.
På Korsika och Sicilien kallas blodshämnd för vendetta.