Medlemmarna i mc-gängen försörjer sig på kriminalitet så som utpressningar, stölder och narkotikabrott. Foto: Jan WiridénMedlemmarna i mc-gängen försörjer sig på kriminalitet så som utpressningar, stölder och narkotikabrott. Foto: Jan Wiridén
Medlemmarna i mc-gängen försörjer sig på kriminalitet så som utpressningar, stölder och narkotikabrott. Foto: Jan Wiridén
Polisen kämpar konstant mot mc-gängen. Foto: Suvad MrkonjicPolisen kämpar konstant mot mc-gängen. Foto: Suvad Mrkonjic
Polisen kämpar konstant mot mc-gängen. Foto: Suvad Mrkonjic
Kampen om klubblokalen Härtsöga i Karlstad har försvagat Hells Angels enligt polisen. Foto: Lars Hedelin / ScanpixKampen om klubblokalen Härtsöga i Karlstad har försvagat Hells Angels enligt polisen. Foto: Lars Hedelin / Scanpix
Kampen om klubblokalen Härtsöga i Karlstad har försvagat Hells Angels enligt polisen.  Foto: Lars Hedelin / Scanpix
Bandidos är ett av de stora mc-gäng som verkar i Västsverige.Bandidos är ett av de stora mc-gäng som verkar i Västsverige.
Bandidos är ett av de stora mc-gäng som verkar i Västsverige.
Lars Wirén, polisområdeschef i Värmland.Lars Wirén, polisområdeschef i Värmland.
Lars Wirén, polisområdeschef i Värmland.

Polisens taktik för att stoppa Hells Angels

Publicerad

Medlemmarna i mc-gängen försörjer sig på kriminaliteten.

Narkotikabrott, utpressning och stölder är bara några av brotten de sysslar med.

– Allt du kan göra pengar på är intressant. Money talks, säger Sven Lindgren, expert på mc-gäng.

Men polisen låter dem inte verka i fred. Det pågår en ständig kamp mot gängen.

Polisen arbetar brett för att förhindra mc-gängens kriminella verksamhet. Det görs bland annat i både yttre och inre tjänst, genom kartläggningar samt tillsammans med andra brottsförebyggande myndigheter som exempelvis åklagare, tullen och Försäkringskassan.

– Man jobbar tillsammans för att underrättelsemässigt kartlägga för att se om det begås brott i de här kretsarna, säger Lars Wirén, polisområdeschef i Värmland.

Även med kommunerna, där gängen verkar, finns nära samarbeten.

Polisen håller stenkoll på vad som händer inom gängen med brottslighet och eventuella nyrekryteringar.

 

LÄS MER: Hells Angels taktik för att skrämma polisen

 

Man går även ner på individnivå.

– De vi tror begår brott, bland annat i de där grupperingarna, det är klart att vi följer dem underrättelsemässigt för att se om de begår brott. Gör de det försöker vi både förebygga, ingripa och utreda, säger Lars Wirén.

"Har kontroll"

Mycket av polisens arbete handlar om att störa mc-gängen. Det görs exempelvis genom att stanna dem vid fordonskontroller och polisinsatser vid fester.

I Västsverige är det två mc-gäng som gäckar polisen - Bandidos och Hells Angels.

Just nu finns inga tecken på att det är nya gäng som försöker slå sig in.

– Det är inget sådan, vad vi vet, som är på gång. Vi har kontroll på de som finns, säger Sven Lindgren, kriminalkommissarie i region Väst och expert på mc-gäng.

Under hösten 2014 försökte Gremium mc, eller Black 7, utmana Bandidos och Hells Angels i Värmland. Men den tyska enprocentsorganisationen möttes av protester. Bland annat blev deras klubblokal utsatt för både skadegörelse och mordbrand.

– Det har stannat upp lite. De är mest aktiva på den norska sidan som det ser ut nu, säger Lars Wirén.

"Står för kriminell verksamhet"

Bandidos och Hells Angels i Värmland beskriver han som lite svagare just nu. Båda klubbarna har problem med klubblokalerna.

För Hells Angels pågår en rättslig kamp mot Karlstads kommun rörande Härtsöga. Kommunen äger fastigheten och vill få mc-klubben vräkta.

– Vi misstänker att man letar ny lokal om det är så att man måste lämna den, säger Lars Wirén och säger att det är ett gemensamt ansvar för hela samhället att se till att de inte hittar en ny lokal, i alla fall om de ska fortsätta med kriminaliteten.

– Så länge man inte begår brott eller bedriver kriminell verksamhet så är det helt okej att ha en klubblokal. Men de här organisationerna står ju i hög utsträckning för kriminell verksamhet.

 

LÄS MER: Här festade Hells Angels-mannen efter mordet på Anton

 

Även Bandidos i Värmland letar efter en ny klubblokal.

– Vi befarar att det är en etablering på gång i Hammarö sedan får vi se hur det går med den lokalen. Men de har ingen klubblokal just nu så de är de lite vilsna.

"Hettar till"

Både Lars Wirén och Sven Lindgren beskriver läget i respektive polisområde som lugnt just nu.

– Vi misstänker att de är aktiva i brottslig verksamhet och det vill vi givetvis förhindra. Sedan går aktiviteten upp och ner i olika skeden, säger Lars Wirén.

– Det är spänt lugnt. Men ibland hettar det till lite, säger Sven Lindgren och säger att situationen kan förändras snabbt.

Både Hells Angels och Bandidos sysslar med all sorts brottslighet. Det är alltifrån narkotikabrott, stölder, utpressning och indrivning av pengar.

– Allt du kan göra pengar på är intressant. Money talks, säger Sven Lindgren.

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER