Ledsna. Personalen i Slottsskogen sörjer den lilla killingen som dog den 14 december. "Djuren är som familjemedlemmar" berättade Anna Schönström, djuransvarig i Slottsskogen, dagen efter att killingen avlivades. Foto: Henrik JanssonLedsna. Personalen i Slottsskogen sörjer den lilla killingen som dog den 14 december. "Djuren är som familjemedlemmar" berättade Anna Schönström, djuransvarig i Slottsskogen, dagen efter att killingen avlivades. Foto: Henrik Jansson
Ledsna. Personalen i Slottsskogen sörjer den lilla killingen som dog den 14 december. "Djuren är som familjemedlemmar" berättade Anna Schönström, djuransvarig i Slottsskogen, dagen efter att killingen avlivades. Foto: Henrik Jansson
Avlivades. Den utsatte killingen hade så svåra skador att personalen i Slottsskogen inte hade något annat val än att avliva djuret när det hittades i Azaleadalen i Slottsskogen. (OBS! Arkivbild på en annan killing). Foto: Slottsskogens djurparkAvlivades. Den utsatte killingen hade så svåra skador att personalen i Slottsskogen inte hade något annat val än att avliva djuret när det hittades i Azaleadalen i Slottsskogen. (OBS! Arkivbild på en annan killing). Foto: Slottsskogens djurpark
Avlivades. Den utsatte killingen hade så svåra skador att personalen i Slottsskogen inte hade något annat val än att avliva djuret när det hittades i Azaleadalen i Slottsskogen. (OBS! Arkivbild på en annan killing).  Foto: Slottsskogens djurpark

Polisens spår efter makabra killingdådet

Publicerad

Polisen kan ha säkrat spår efter den misstänkte killingplågaren som i samband med lucia utförde det makabra dådet i Slottsskogen.

Den utsatta killingen har nu obducerats - men polisen har ännu inte fått ta del av obduktionsrapporten.

– Vi väntar på svar från de tekniska undersökningarna, säger förundersökningsledaren Kalle Fredén vid Göteborgspolisen.

På måndagsmorgonen den 14 december hittades en av Slottsskogens killingar svårt skadad i ett skogsområde i Azaleadalen.

Killingen hittades omkring 900 meter från hagen uppe på berget i Slottsskogen där den levde tillsammans med sin flock.

När killingen, som gick under namnet "den lilla vita geten", hittades hade den så svåra skador att den var tvungen att avlivas.

– Den hade blivit misshandlad, eldad på och vi upptäckte även skador i vaginan, berättade Per Åberg, enhetschef i Slottsskogen kort efter att killingen dog.

Polisen utreder händelsen som djurplågeri. I nuläget har man ingen misstänkt person för det makabra dådet. Killingen har nu skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala för obduktion.

– Vi väntar just nu på obduktionsrapporten för att kunna fastställa vad som hänt med djuret. Resultatet borde komma när som helst, säger Kalle Fredén som leder jakten på killingplågaren.

Har ni säkrat några spår vid platsen där killingen hittades?

– Det tänker jag inte svara på. Det svaret får du tolka hur du vill, men vi väntar på svar från de tekniska undersökningarna, säger Kalle Fredén.

"Typiskt seriebrott"

Enligt psykiatrikern och experten på gärningsmannaprofiler, Ulf Åsgård, är det troligen en man med ett sadistiskt maktbehov som ligger bakom attacken på killingen. Ulf Åsgård har tidigare berättat för GT att killingplågarens attack kan vara början på en längre brottsvåg.

– Det är ett typsikt seriebrott, har det väl börjat kan det fortsätta under längre tid, berättade Ulf Åsgård nyligen.

Förundersökningsledaren Kalle Fredén berättar att polisen ännu inte har tagit någon extern hjälp för att få fram en profil på en tänkbar gärningsman.

– Vi för ett resonemang med varandra om vad vi tror. Vad vi kommer fram till kan jag inte säga, men däremot är jag intresserad över vad Ulf Åsgård har att säga.

Vill ha tips

Kalle Fredén berättar att polisen är intresserade av fler iakttagelser från allmänheten gällande dådet.

En svårighet för utredningen är att tidsspannet för när killingen försvann är stort.

– Djuren stängdes in på söndagseftermiddagen och killingen upptäcktes först försvunnen på måndagsförmiddagen. Det är ett ganska långt tidsspann. Vi har gått ut och önskat tips om händelsen och vi vill gärna att människor hör av sig till oss om det vet något mer om det här, säger Kalle Fredén.

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER