Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens skarpa varning för härjande vägpirater

Flera larm om vägpirater under helgen. OBS, bilden är från ett tidigare tillfälle.Foto: MIKAEL BERGLUND
Polisens presstalesman Tommy Nyman manar till vaksamhet.Foto: Polisen
Björn Nilssons bild blev polisens bevis.Foto: PRIVAT

Det är högsäsong för så kallade vägpirater – vilket får poliser runtom i landet att gå ut med skarpa varningar.

Under helgen så har polisen fått in ett flertal larm om misstänkta bedragare längs E6.

– De står i vägrenen och signalerar att de behöver hjälp, men i själva verket vill de sälja värdelöst "guld", säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson i Region Väst.

Flera misstänkte vägpirater har siktats längs E6 under de senaste dagarna. Vid Lerbomotet utanför Forshälla råkade en man ut för bedragarna när han stannade vid en utlandsregistrerad bil som stod delvis utanför körbanan på E6 på fredagen.

– Han trodde att det var någon som behövde hjälp, men de här personerna ville bara lura honom, säger Tommy Nyman.

Polisen: Dagliga larm

Han säger att larm om misstänkta vägpirater kommer in nästintill dagligen så här års och uppmanar bilister att vara extra vaksamma.

 

LÄS MER: Polisens nya offensiv mot vägpiraterna längs motorvägen

 

– Man får göra en bedömning från fall till fall om det är någon man tror behöver hjälp. Men om man nu stannar så får man se till att inte låta sig luras. Man blir ofta erbjuden att köpa guld billigare än vad det rimligtvis kan vara värt, säger Nyman och fortsätter:

– De visar upp "guld" och drar en snyfthistoria om att de inte har pengar till bensin eller något annat. De vill sälja sitt fina "guldhalsband" men det är i själva verket skräpmetaller.

En man rånad

Tommy Nyman säger att vägpirater i första hand är bedragare, men det finns flera fall där vägpiraterna och blir hotfulla och våldsamma. I Årjäng, Värmland, blev en kvinna i torsdags prejad på E18 av misstänkta vägpirater – och i samma område blev en man som stannat på en rastplats för att vila brutalt rånad, rapporterar P4 Värmland. 

– Han vaknade av att det knackade på fönsterrutan och när han öppnade dörren är det en kvinna som skriker på dålig svenska: "Kom och hjälp mig, min man blöder ihjäl", säger Göran Brofelt, förundersökningsledare på polisens lokalpolisområde i västra Värmland, till P4.

Mannen öppnade dörren och blev då överrumplad och rånad av tre män.

– Det kan ju vara en liga som har flera fordon och som på olika sätt gör så här, säger Göran Brofelt till P4.

Fick pirater gripna

Björn Nilsson från Årjäng bor alldeles intill platsen där mannen blev rånad i torsdags. Björn har tidigare också egna erfarenheter av vägpirater. 2015 fotograferade han en vägpirat i utkanten av Årjäng, vilket ledde till att mannen senare greps.

– Jag blev irriterad på dem och körde intill och tog en bild som jag sen la ut på Facebook. Den blev väldigt delad och efter ett tag hörde polisen av sig och ville ha bilden, minns han.

Det visade sig att samma vägpirater som försökte stoppa Björn Nilsson samma dag hade kidnappat och rånat en kvinna.

Björn Nilsson är grävmaskinist och kör mycket bil till vardags.

– Man ser ju vägpirater lite då och då, men jag har inte råkat ut för någon skarp incident efter händelsen 2015.

Stanna aldrig – larma

Nilssons enkla råd till bilisterna som ser folk stå och vifta vid vägkanten är enkelt:

– Stanna aldrig! De som behöver hjälp behöver inte stoppa medtrafikanter. Det finns så många att ringa i dag: bärgare, kompisar eller polis till exempel. 

Poliser ger alltid samma råd.

Om man tror sig se, eller råkar ut för, misstänkta vägpirater så ska man kontakta polisen på 114 14.

– Ring oss och berätta vad man har sett och var man har sett det, så att vi kan kartlägga de här grupperna i största möjliga mån, säger Tommy Nyman.

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android