Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens besked om utredningssatsningen

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Göran Arvidsson, kriminalkomissarie vid Boråspolisen.Foto: VECKANS BROTT/SVT
Polisen granskningen har visat på brister i hur myndigheten hanterar dödsfall.Foto: BILDBYRÅN

Efter en granskning inom polisen i region Väst har man kommit fram till att det finns brister i hur man utreder dödsfall.

Detta har lett till att polisens nationella riktlinjer ska kompletteras.

– Det största problemet som vi såg var att man för snabbt beslutade för sig att det var ett naturligt dödsfall, säger Göran Arvidsson, kriminalkommissarie i Borås till P4 Sjuhärad. 

Under granskningens gång har polisen gått igenom 1 000 dödsfall som inträffat i polisregion Väst mellan januari 2015 och februari 2018.

Göran Arvidsson, kriminalkommissarie vid Boråspolisen är en av dem som lett granskningen och enligt honom har man kunnat påvisa brister i hur utredningarna kring dödsfallen hanterats.

– Det största problemet som vi såg var att man för snabbt beslutade för sig att det var ett naturligt dödsfall, vilket gjorde att vissa åtgärder som vi tycker man bör göra för att garantera detta inte gjordes. I vissa lägen så höll man inte förhör utan man hade samtal i stället. Man tog inte namn på personer, man hörde inte personer som hade viktiga uppgifter att komma med, berättar Arvidsson för P4 Sjuhärad.

Viktigt för anhöriga

Även fast Göransson menar att granskningen visat att mycket ändå har gått rätt till, har den resulterat i att nio av de granskade fallen återemitterats till polisområdena i region Väst för ytterligare utredningsåtgärder.

Granskningen har också lett till att polisens nationella riktlinjer kring hur dödsfall utreds ska kompletteras.

Arvidsson menar att en korrekt utredning är väldigt viktig:

– Speciellt när dödsorsakerna är lite halvluriga så kan de anhöriga få känslan av att det rör sig om ett brott och då är det viktigt för oss att kunna visa att det är ett brott eller att det inte är ett brott, säger han till P4.