Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens råd: Så kan du skydda ditt barn

Lövgärdeskolan. De misstänkta övergreppen ska ha skett i närheten av Lövgärdeskolan i Göteborg. Enligt polisen kan ett enkelt sätt att skydda barn från pedofiler vara att lära dem ett lösenord, så att barn vet om främmande människor talar sanning eller inte.
Skolor varnar. Flera skolor i området kring Lövgärdet i Angered har nu uppmanat föräldrarna i området att ha extra uppsyn över sina barn efter att en misstänkt pedofil gjort två närmanden i området. Skolorna uppmanar också föräldrarna att lära sina barn att de aldrig ska följa med en främmande person, vad personen än säger.
Tipsar om lösenord. Enligt polisen presstalesman Christer Fuxborg kan ett smart sätt att skydda barn från pedofiler vara att lära dem ett lösenord. Det för att barnet ska kunna kontrollera om främmande människor talar sanning eller inte. Huvudtipset är dock att uppmana sina barn att inte tala eller följa med främmande människor vad de än säger. Foto: Polisen

Polisens tipsar nu föräldrar om hur de kan skydda sina barn från den misstänkte pedofilen som i veckan har gjort närmanden mot två barn i Göteborg.

Med hjälp av ett lösenord eller kod kan barnen på ett enkelt sätt få reda på om en främmande person talar sanning eller inte.

– Det har visat sig fungera. En enkel kod som en färg eller vilken deras favoritleksak är borde gå att lära även unga barn, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

FAKTA

För föräldrar som är oroliga för sina barn eller för att något har hänt dem har Göteborgs stad upprättat ett telefonnummer till en jourperson på deras Resursenhet. Personen nås på telefonnummer 031-365 25 01.

Vet du något om händelserna? Kontakta polisen på telefonnummer: 114 14

I veckan har en misstänkt pedofil gjort närmanden mot två unga barn i området kring Lövgärdet i Angered i Göteborg.

Den misstänkte pedofilen har enligt en polisanmälan bland annat rövat ner en pojke i sjuårsåldern till en källare där han dragit ner hans byxor.

– Det ska inte handla om något försök som det har stått på olika ställen. Det pojken själv har berättat för sina föräldrar är att mannen ska ha dragit ner byxorna på honom, säger Christer Fuxborg.

Händelsen inträffade i onsdags och efter att polisen i fredags fick in ytterligare en anmälan har skolor och förskolor i Lövgärdet nu gått ut och varnat föräldrarna i området för den misstänkte pedofilen.

Christer Fuxborg menar att föräldrar i hela Göteborg nu bör har extra uppsyn över sina barn.

– Det ska man alltid ha. Det här kan handla om en kringresande person. Vi vet inte heller om det är samma man som gjort de två närmandena, säger Christer Fuxborg.

Inre spaning

Han berättar att polisen de senaste dagarna bedrivit en ökad inre spaning för att kartlägga personer som tidigare har gjort sig skyldiga till liknande brott.

– Det är viktigt att vi inte bara stirrar oss blint på Angered. Vi får titta på händelser som inträffat även i andra stadsdelar och kanske till och med i hela region väst för att se om det funnits liknande modus. Alltså ett tillvägagångssätt som påminner om de här händelserna för att eventuellt kunna ringa in någon person, säger Christer Fuxborg.

Polisen har de senaste dagarna också ökat sin bemanning i området kring Lövgärdet.

– Kollegerna har beordrats att röra sig lite mer i de här områdena och även områdespolisen är säkert också involverade från sin sida, säger Christer Fuxborg.

Han berättar att polisen i nuläget är restriktiva med att gå ut med ett signalement på den misstänkte pedofilen.

– Det är ju unga människor som utsatts och i deras ögon kan ju till exempel en person i 30-årsåldern vara väldigt gammal. Vi vill inte binda allmänheten till någon ålder. Det är bättre att vi får in ytterligare tips om allt som sticker ut från det normala kring hur folk uppträder som vi sedan kan jämföra med våra egna uppgifter, säger Fuxborg.

Tipset: Lär barnet ett lösenord

Han berättar att ett smart och effektivt sätt att skydda sina barn från pedofiler är att lära dem ett lösenord eller kod.

– Jag läste om ett liknande fall för ungefär ett halvår sedan där föräldrarna hade lärt sitt barn ett lösenord. Det för om någon vuxen till exempel skulle komma fram och säga att de skulle följa med dem för att barnets föräldrar hade skadat sig. När det här barnet inte hörde lösenordet la det benen på ryggen och sprang därifrån. Det visade sig sedan att det den vuxna personen hade sagt till barnet inte var sant efter att polisen kontrollerat uppgifterna med föräldrarna, säger Christer Fuxborg.

Han menar att lösenordet eller hemlig kod kan vara något så enkelt som barnets favoritfärg eller deras favoritleksak.

– För mig låter det som ett smart och mycket bra sätt att skydda sina barn. Det är något som borde gå att lära även unga barn, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!