Kvinnan hittades knivskuren i en lägenhet. Hon fördes till sjukhus med allvarliga skador. Hennes liv gick inte att rädda. Foto: David Hårseth/Dagsmedia.seKvinnan hittades knivskuren i en lägenhet. Hon fördes till sjukhus med allvarliga skador. Hennes liv gick inte att rädda. Foto: David Hårseth/Dagsmedia.se

Kvinnan hittades knivskuren i en lägenhet. Hon fördes till sjukhus med allvarliga skador. Hennes liv gick inte att rädda.

 Foto: David Hårseth/Dagsmedia.se
Senare på kvällen anhölls kvinnans sambo skäligen misstänkt för mord. Foto: David Hårseth/Dagsmedia.seSenare på kvällen anhölls kvinnans sambo skäligen misstänkt för mord. Foto: David Hårseth/Dagsmedia.se
Senare på kvällen anhölls kvinnans sambo skäligen misstänkt för mord. Foto: David Hårseth/Dagsmedia.se
En studiekamrat beskriver den omkomna kvinnan som en trevlig och snäll person. – Hon är jättesnäll, hon pratar inte så mycket. Foto: David Hårseth/Dagsmedia.seEn studiekamrat beskriver den omkomna kvinnan som en trevlig och snäll person. – Hon är jättesnäll, hon pratar inte så mycket. Foto: David Hårseth/Dagsmedia.se
En studiekamrat beskriver den omkomna kvinnan som en trevlig och snäll person. – Hon är jättesnäll, hon pratar inte så mycket. Foto: David Hårseth/Dagsmedia.se
Polisen undersöker platsen där kvinnan hittades. Foto: David Hårseth/Dagsmedia.sePolisen undersöker platsen där kvinnan hittades. Foto: David Hårseth/Dagsmedia.se
Polisen undersöker platsen där kvinnan hittades. Foto: David Hårseth/Dagsmedia.se
Knivskärningen skedde i Säffle. Foto: GooglemapsKnivskärningen skedde i Säffle. Foto: Googlemaps
Knivskärningen skedde i Säffle. Foto: Googlemaps
Händelsen utreds som mord alternativt dråp. Foto: GooglemapsHändelsen utreds som mord alternativt dråp. Foto: Googlemaps
Händelsen utreds som mord alternativt dråp. Foto: Googlemaps

Polisens problem med hittade vapnet

Publicerad

Polisen har i nuläget inget vittne som såg hur tvåbarnsmamman i Säffle knivhöggs.

Däremot har man säkrat en kniv som man misstänker är mordvapnet.

Polisen ser dock ett dilemma med mordvapnet – bevis på kniven skulle kunna bortförklaras med att den misstänkte mördaren själv bott i lägenheten.

– Naturligvits är det så, säger kriminalkommissarie Jonny Thomann som leder mordutredningen.

På tisdagen veckan efter kvinnans död meddelade polisen att hennes sambo frias från alla misstankar och att brottsutredningen läggs ner.

Vid lunchtid på torsdagen hittades tvåbarnsmamman från Säffle svårt knivskuren i sin lägenhet. Kvinnan avled senare av sina skador på Centralsjukhuset i Karlstad där hon på torsdagseftermiddagen akutopererades.

I samband med brottsplatsundersökningen av kvinnans lägenhet hittade polisen en kniv. Polisen misstänker att kniven är mordvapnet.

Om kniven hittades i lägenheten eller någon annanstans vill polisen inte berätta.

Då polisen i nuläget uppger att man inte har något vittne som har sett själva gärningen är mordvapnet just nu ett av de starkaste bevisen i utredningen.

Kniven ska inom kort transporteras till Linköping. I staden ligger både Rättsmedicinalverket, där tvåbarnsmamman kommer att obduceras, och Nationellt forensiskt center (NFC) som analyserar bevis.

Kniven ska jämföras med skadorna

I Linköping kommer kniven att jämföras med stickskadorna på kvinnans kropp. Stämmer skadorna överens med knivens utformning kommer den också att analyseras på NFC för att se om det går att säkra fingeravtryck eller DNA-spår på den.

Finns en misstänkt persons spår på ett mordvapen är det vanligtvis ett starkt bevis.

Då mannen som misstänktes för mordet levde i lägenheten där kvinnan hittades knivskuren skulle han dock kunna ge en förklaring till spåren. En förklaring som går ut på att de hamnat på kniven vid tidigare tillfällen.

– Naturligtvis är det så. Men vi är väldigt tidigt ute i utredningen och ska fortsatta att backa bandet för att ta reda på så mycket som möjligt. Det handlar om att ta reda på vad som hänt tidigare under den här dagen och gårdagen, säger Jonny Thomann.

Kriminalkommissarien berättar att det kan ta veckor eller månader innan polisen får svar från en obduktion och analyser av det misstänkta mordvapnet.

– Det begås många grova brott i Sverige som har förtur om jag säger så, det kan dröja, säger Jonny Thomann.

Innan polisen får svar från de olika undersökningarna kommer nya förhör att hållas gällande kvinnans privatliv och andra omständigheter som kan ge polisen en klarare bild av den tragiska händelsen.

Jonny Thomann vill inte svara på om det säkrats bevis i form av till exempel blod från kvinnan på den misstänkte mannens kläder. Kommissarien vill inte heller berätta vad det är som gör att polisen misstänker sambon för mordet.

– Det kommer jag inte kommentera alls, säger han.

På tisdagen veckan efter kvinnans död meddelade polisen att hennes sambo frias från alla misstankar och att brottsutredningen läggs ner.

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER