Polisen uppmanar boende i området kring Eriksbergshallen, att hålla sig borta från fönster och balkonger. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENPolisen uppmanar boende i området kring Eriksbergshallen, att hålla sig borta från fönster och balkonger. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Polisen uppmanar boende i området kring Eriksbergshallen, att hålla sig borta från fönster och balkonger.  Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
När Göteborg senast stod värd för ett EU-toppmöte, 2001, urartade det i kravaller. Bilderna spreds runt världen. Foto: JOHAN FRÄMST / -När Göteborg senast stod värd för ett EU-toppmöte, 2001, urartade det i kravaller. Bilderna spreds runt världen. Foto: JOHAN FRÄMST / -
När Göteborg senast stod värd för ett EU-toppmöte, 2001, urartade det i kravaller. Bilderna spreds runt världen. Foto: JOHAN FRÄMST / -

Polisens order: Undvik fönster och balkonger

Publicerad
Uppdaterad

Polisinsatsen vid EU-toppmötet i Göteborg den 17 november blir en av de största i svensk historia – och för stadens innevånare kommer det märkas.

Bland annat väntas ett monumentalt trafikkaos.

– Kan du, så ta ledigt från jobbet! har Erik Nord, polischef i Göteborg tidigare sagt.

Och nu kommer nästa uppmaning från polisen – stå inte i fönstret, och gå inte ut på balkongen under mötet.

Ännu en gång står Göteborg som värd för ett EU-toppmöte. När det begav sig 2001 urartade det i kravaller – nu är förhoppningen att det ska gå betydligt lugnare till väga.

Men mötet kommer inte att gå obemärkt förbi för göteborgarna. Bland annat väntas ett sällan skådat trafikkaos i och omkring Göteborg.

E6 stängs av, vägarna till och från Hisingen blockeras – och köerna kan bli flera mil långa.

 

LÄS MER: Så lamslås Göteborg av nya EU-toppmötet

 

Näringsidkare innanför avspärrningarna drabbas också hårt av mötet, i form av minskade eller förlorade intäkter. 

Undvik fönster och balkonger

Inför toppmötet, som hålls i Eriksbergshallen den 17 november, anordnar polisen och Säpo nu ett informationsmöte för boende och näringsidkare med adress Eriksbergstorget och Maskinkajen. Något som SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat om.

Syftet med mötet är att informera om polisens arbete i området under mötet, och vad de boende på de aktuella gatuadresserna ska tänka på.

polisen och Säpo anordnar ett informationsmöte för boende och näringsidkare med adress Eriksbergstorget och Maskinkajen.Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

I polisens informationsblad, som gått ut till de berörda, står det bland annat att boende i området ska vara "restriktiva med att vistats i fönster och på balkonger" under tiden som mötet pågår.

Svårare identifiera attentatsman

– Vi vill inte skrämma upp människor men om det är många nyfikna som står i fönster och på balkonger så kommer det bli mycket svårare för oss att identifiera en eventuell attentatsman i området, säger Håkan Frank, kommunpolis, till SVT Nyheter Väst.

 

LÄS MER: "Göteborg var som en krigszon"

 

– Det låter lite drastiskt men vi vill vara trygga med att vi har koll på de människor som vistas i anslutning till mötesområdet.

Både polisen och Säpo kommer att ha representanter på plats under boendemötet, för att svara på eventuella frågor.

Flygförbud över Göteborg

Som en del i säkerhetsarbetet kring EU-toppmötet, kommer det att råda flygförbud över vissa områden över Göteborg. Det skriver polisen på sin webbplats.

Förbudet gäller alla flygfarkoster – även drönare, modellflyg och skärmflyg. 

– Besluten om restriktionsområden i luften är ett led i polisens säkerhetsarrangemang för att upprätthålla hög säkerhet runt toppmötet och mötesdeltagarna, säger kommissarie Stefan Svensson vid polisflyget.

Mellan den 13 och 16 november gäller flygrestriktionerna främst centrala Göteborg. Från den 16 omfattar förbudet ett större område och gäller som längst till och med den 18 november.

Relaterade ämnen
Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER