Polis lägger blommor vid platsen där Kevin mördades år 1998. Foto: STEFAN HYTTFORSPolis lägger blommor vid platsen där Kevin mördades år 1998. Foto: STEFAN HYTTFORS
Polis lägger blommor vid platsen där Kevin mördades år 1998. Foto: STEFAN HYTTFORS
Här har tre barn stannat till framför polisens avspärrningar vid morplatsen år 1998. Foto: MAGNUS LAUPAHär har tre barn stannat till framför polisens avspärrningar vid morplatsen år 1998. Foto: MAGNUS LAUPA
Här har tre barn stannat till framför polisens avspärrningar vid morplatsen år 1998. Foto: MAGNUS LAUPA
Telefonavlyssningen pågick samtidigt som polisen också Christian och Robin, då sju och fem år gamla, som senare skulle påstås ha erkänt mordet. Foto: SVTTelefonavlyssningen pågick samtidigt som polisen också Christian och Robin, då sju och fem år gamla, som senare skulle påstås ha erkänt mordet. Foto: SVT
Telefonavlyssningen pågick samtidigt som polisen också Christian och Robin, då sju och fem år gamla, som senare skulle påstås ha erkänt mordet. Foto: SVT

Polisens olagliga metod
– barn blev avlyssnade

Publicerad

Under två månader pressades den 13-årige Marius i förhör som misstänkt för inblandning i fyraåringen Kevins död.

I jakten efter mördarna bröt polisen till och med mot lagen och avlyssnade både Marius och hans jämnårige kamrats familj. 

– Det var för jävligt, säger den i dag 31 år gamle Marius.

Redan en vecka efter att den fyraårige Kevin hittats död på en lastpall intill Glafsfjorden i Dottevik kunde Expressen avslöja att polisen misstänker att barn kunde ligga bakom mordet.

Flera barn hade då redan förhörts i utredningen. Två av de som kom att förhöras under långa perioder var den då 13-årige Marius och hans jämnårige kamrat. Båda bodde i området och deras cyklar påstods ha setts nära platsen där Kevin försvann. En flicka i ungefär deras ålder hade sagt till polisen att hon träffat dem alldeles i närheten och att de verkade ha känt till något om Kevins död.

Misstänktes för Kevin-mordet

I två månader förhördes Marius och hans vän i många och långa förhör. Den 18 september, lite mer än en månad efter att Kevin försvann, fördes de upp som skäligen misstänkta i utredningen.

 

LÄS MER: Kritiserade professorn Sven Å Christianson slår tillbaka mot medierna 

 

Och en vecka senare valde polisen att ta till en mycket ifrågasatt - och olaglig - metod: Man avlyssnade de båda pojkarnas familjers telefoner i förhoppningen att de i samtalen med varandra skulle avslöja sig och prata om mordet. Trots att telefonavlyssning mot barn inte är tillåtet.

En metod som dåvarande chefsåklagaren i Karlstad Anders Manholm senare kom att dömas för. 

– Det var förjävligt liksom. Det är mycket som jag minns väldigt väl, säger Marius i dag och beskriver hela situationen som jobbig att som ung och utan tidigare kontakter med polisen förhöras under långa perioder. 

Deltar i SVT:s "Dokument inifrån"

Men han vill inte gå in mer i detalj på hur förhören gick till då han ska medverka om just det i onsdagens upplaga av SVT Dokument inifrån.

– Jag tycker det är bra att det kommer fram detta, säger han i dag. 

Telefonavlyssningen pågick under tre veckor samtidigt som polisen också utredde den femårige Christian och sjuårige Robin som senare skulle påstås ha erkänt mordet. Den 18 november 1998 avfördes Marius och hans kamrat slutligen helt från utredningen. 

De förklarades helt oskyldiga. Det fanns inget som tydde på någon inblandning, vare sig från Marius eller hans vän.

Det har gått 19 år nu, hur har det påverkat dig det som hände?

– Det har påverkat mig en hel del. Jag har gått i behandlingar och psykoterapi under ett års tid. Och gått och mått dåligt, säger den nu 31-årige Marius.

Chefsåklagaren dömdes för tjänstefel

För chefsåklagaren i Karlstad Anders Manholm blev efterspelet kännbart. Justitieombudsmannen, JO, reagerade på hur telefonavlyssningen hade gått till och drev frågan vidare till åtal. Det visade sig att åklagaren gått in med en begäran till tingsrätten som inte heller reagerat på att de misstänkta i utredningen var under 15 år. 

– De hördes som många andra barn om vad de hade gjort, säger chefsåklagare Anders Manholm i de efterföljande förhören.

Han vill inte ställa upp på några intervjuer om fallet Kevin. 

Men i förhören kort efter mordet berättar han hur utredarna gjorde upp en plan som skulle få de 13-åriga pojkarna att prata över telefon om det de varit med om, ovetandes om att telefonerna var avlyssnade. 

 

LÄS MER: Regeringen ringde utredarna om Kevins död

 

– Man skulle arrangera så att de förstod att kompisen också var i polishuset i Arvika, låta dem se varandra i korridorerna eller någonting sådant där, säger Anders Manholm i förhören.

Sedan skulle de efter förhören köras hem till sina föräldrar där de förhoppningsvis skulle ringa varandra.

– Det kunde ju tänka sig att om de var skyldiga att de ringer varandra och frågar, "vad sa du?" och "Du sade väl ingenting?", eller vad det nu kan vara. Och i det skeendet så såg jag att det skulle kunna vara lämpligt att avlyssna deras hemtelefoner. 

I tingsrätten dömdes Anders Manholm för tjänstefel, en dom som stod fast också i hovrätten. 

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Relaterade ämnen
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER