Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens offensiv mot vägpiraterna längs E6

Ingmar Nilja, poliskommissarie i Halland, berättar om den nya satsningen mot kriminaliteten längs E6.Foto: POLISEN
Vägpiraterna hade Spekeröds rastplats i Steungsunds kommun som bas för några år sedan.Foto: MIKAEL BERGLUND
Asfaltsläggarna skulle köras bort av en uppretad allmänhet sedan de skräpat ner ofantligt illa på en parkering i Mölndal under ett antal veckor.Foto: ROBIN ARON

Nu lovar polisen krafttag på E6.

En extra satsning görs i jakten på rastplatsrånare, vägpirater och andra kriminella som härjar längs Västsveriges pulsåder.

– Vi har en omfattande kriminalitet längs E6. Det här är ett led i att minska den, säger kommissarie Ingmar Nilja vid polisen i Halland.

E6 är västra Sveriges i särklass mest trafikerade väg – och den har av Tullverket beskrivits som "en kriminell pulsåder". Nu går polisen och Trafikverket samman i en satsning på ökad bevakning och närvaro på framför allt rastplatserna.

– Längs E6 sker många stölder och här härjar diverse karteller och ligor. Dels är det rena stöldligor som ofta begår inbrott i personbilar, lastbilar och husbilar, säger kommissarie Ingmar Nilja. 

Han fortsätter: 

– Sen har vi brottslingarna som ofta går under benämningen vägpirater.

Känns otrygga

GT har gång på gång rapporterat om vägpirater som förföljer, rånar och hotar bilister på E6. Den ökade polisära närvaron gäller hela sträckan från södra Halland genom Göteborg och upp till norska gränsen via Bohuslän. 19 rastplatser finns på den drygt 30 mil långa sträckan.

 

LÄS MER: Brottplats E6 – en kriminell pulsåder. 

 

Rastplatserna längs E6 har upplevts som otrygga av många resenärer. Ett stort antal brott i form av inbrott i bilar anmäls varje år. Ett annat problem är att rastplatserna används som campingplatser eller tillfälliga boenden.

– Det kan vara till exempel så kallade asfaltsläggare som ockuperar delar av rastplatsen. Toaletter ockuperas och blir "privata campingstugor" natt efter natt, säger Nilja. 

Svårare för tjuven

Trafikverkets del i satsningen handlar om att göra den yttre miljön säkrare för besökarna. Bland annat genom att öka belysningen och röja bort skymmande buskage.

– Man ska helt enkelt göra det svårare för de kriminella att utföra brott utan att synas.

Polisen kommer också ha större närvaro och bli mer synliga.

– Ökad närvaro av oss har effekt, det vet vi.

Vill ha nationell satsning

Polisen och Trafikverket har provat konceptet på ett fåtal rastplatser, bland annat Spekeröd i Stenungsunds kommun, och tycker att resultatet varit så bra att man nu gör en stor satsning lagom till turistsäsongen.

– Jag tror mycket på det här, inte minst för att vi samarbetar på en så pass lång sträcka som det här handlar om. Ännu bättre hade varit en nationell satsning längs alla stora vägar. Gärna i kombination med att upplysa utländska besökare att det förekommer kriminalitet längs våra vägar så att de kan göra det svårare för de kriminella, säger Ingmar Nilja.

– Man kommer långt genom så banala saker som att inte lägga någon plånbok eller väska synlig när man lämnar bilen.

Kriminaliteten på E6

VÄGPIRATER

Uppträder på olika sätt. Ofta står de längs med vägen där de låtsas behöva hjälp och försöker få bilister att stanna. Den som gör det riskerar att bli rånad. Ibland söker de också upp folk på rastplatser eller mackar, men då handlar det oftare om att sälja saker, till exempel falska guldsmycken. I några fall har man också försökt få stopp på fordon genom att omringa dem under färd i hög fart. En som berättat om detta för GT var Gabriel Bulat. Polisen varnar regelbundet för denna typ av kriminalitet. Stanna inte, ring och larma på 114 14 i stället, är det återkommande viktigaste rådet om man tror sig se vägpirater.

 

ASFALTSLÄGGARE

Dyker upp regelbundet, inte sällan i stora karavaner med lastbilar och husvagnar. Gemensamt är de utger sig för att vara hantverkare av olika slag som erbjuder ett "bra pris". De använder hot och våld för att få betalt för fuskjobben. Senast förra månaden berättade Magnus Helsing om sina erfarenheter. Grupperna brukar också utmärka sig med att rejält skita ner de platser de slår sig ner på.

 

INBROTTSTJUVAR

Finns i många olika kategorier. Allt ifrån "vanliga tjuvar" som bryter sig in i en obevakad bil och stjäl värdesaker till ligor som utför beställningsjobb och tömmer stora långtradare. Dessutom förekommer med jämna mellanrum inbrott i husbilar där folk ligger och sover nattetid. I november rapporterade GT om en liga vars medlemmar dömdes till fängelse.

 

DIESEL- OCH MASKINSTÖLDER

Sker nästan uteslutande nattetid. Det handlar bland annat om att tunga fordon töms på bränsle. Maskinstölderna sker oftast vid vägarbeten på och intill E6. Tjuvar stjäl tunga entreprenadfordon som lämnas kvar på arbetsplatsen över natten.

 

SMUGGLING

Kan handla om cigaretter, narkotika, husdjur och mycket annat som forslas i bilar från kontinenten till olika delar av Sverige och in i Norge, men vanligast är att det handlar om alkohol. Denna har köpts in billigt, oftast i Tyskland eller Polen, och transporteras längs E6 för att säljas vidare. Det kan handla om allt från en fullproppad personbil till extrema kvantiteter där stora ligor organiserar smugglingen.

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android