Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens nya order: Anmäl IS-symboler

BESLAGTAR. GT avslöjar i dag att polisen har order om att anmäla personer med IS-propaganda och att beslagta denna. På bilden syns enligt uppgifter unga män föras mot sin död i öknen i Syrien.
Enligt nya direktiv ska polisanmälningar upprättas mot personer som påträffas med IS-flaggor som den här på bilden.

Polisen trappar upp kampen mot terroranhängare i Göteborg.

I dag kan GT avslöja att polisen har order om att anmäla personer som bär IS-propaganda - och om att ta symbolerna i beslag.

- Det är ett sätt att trycka tillbaka det, säger Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg.

ISLAMISKA STATEN

■ Islamiska staten (IS) är en terroriststämplad islamistgrupp som kämpar mot regeringstrupper i Syrien och Irak.
■ Den militanta gruppen har haft stora framgångar i inbördeskriget i Syrien. IS har lagt under sig vidsträckta områden i Irak – och där förföljt minoriteter som kristna och yazidier och drivit dem på flykt.
■ IS är en jihadistisk rörelse som nyligen upprättat ett "kalifat" och därmed anser sig ha religiös överhöghet över alla världens muslimer.
■ IS hade fram till i februari i år starka band till al-Qaida, som bröt förbindelserna med IS efter en lång maktkamp mellan terroristgrupperna.
■ Islamiska staten har bland annat genomfört halshuggningar och korsfästelser i områden de kontrollerar, efter att de funnit personer som de menar är skyldiga till brott.
■ IS grundare är den dödade terroristen Abu Musab al-Zarqawi.

GT:s avslöjande om att svenska myndigheter fått en Interpol-efterlysning om en ung norska som misstänks ha tränat med IS i Syrien och kan vara på väg att planera en självmordsattack fick stort genomslag i nordiska medier.

Polisens taktik

Nu kan GT avslöja polisens nya taktik för att agera mot terrororganisationens sympatisörer.

Åtgärden togs redan före Interpol-efterlysningen om den norska kvinnan, då det enligt polisen finns utbredda sympatier för det fruktade terrornätverket IS i Göteborg. Nu intensifierar man arbetet mot terroranhängarna.

- Det är för att få grepp om det. På samma sätt som att man rapporterar högerextremister och nazister för hets mot folkgrupp när de går omkring med hakkors och hakkorsflaggor, säger Göteborgspolisens Erik Nord.

Enligt nya direktiv ska polisanmälningar upprättas mot personer som påträffas med IS-flaggor. Symbolerna ska också tas i beslag. Syftet - att pröva om det är en olaglig handling att bära med sig terrorpropagandan. Polisen menar att det kan röra sig om hets mot folkgrupp alternativt förargelseväckande beteende. Enligt uppgift till GT har Göteborgspolisen vid minst två tillfällen stoppat personer med IS-flaggor i sina bilar. En av fordonskontrollerna ska ha ägt rum vid köpcentret Nordstans parkeringshus.

- IS är ju en organisation som under en religiös förespegling bedriver regelrätt terroristverksamhet som skulle kunna bedömas som rent folkmord. Det kan rikta sig mot kurder som inte delar deras uppfattning, det kan rikta sig mot shiamuslimer. Därför vill man att vi får upp ärenden som är av sådan art att vi kan börja rapportera dem. I annat fall kan man tänka sig att det skulle vara fritt spelrum att propagera för sådant som vi hade rapporterat direkt om det varit nazism, säger Erik Nord.

Har särskild bevakning

Efter den senaste tidens terrorattacker i Köpenhamn och Paris har Göteborgspolisen särskild bevakning i syfte att skydda människor med av judisk härkomst.

- I det arbetet har jag kunnat konstatera att ganska snabbt efter attentaten i Paris så dök det upp grupper av människor på svenska hemsidor som hyllade terroristerna. Det stämmer ganska väl med vår bild av att det finns en hel del personer i Sverige som sympatiserar med IS och deras gärningar och som inte drar sig för att ge uttryck för det, både på svenska och på andra språk, säger Erik Nord.

Direktivet om att intensifiera jakten på IS-symboler kommer enligt Nord från polisens Nationella operativa avdelning. Anmälningarna kommer nu att prövas från fall till fall.

Fick larm om norsk kvinna

- När det gäller hets mot folkgrupp så måste det vara spridning på något sätt. Det måste rikta sig mot andra människor, säger Erik Nord.

Nyligen fick svensk polis ett varningslarm om en ung norsk kvinna som misstänks planera ett självmordsattentat.

Varningen kom från norsk säkerhetspolis via Interpol. Kvinnan misstänks ha åkt till Syrien för att få vapenträning och för att delta i strider. Dilemmat - ingen vet när eller var den befarade attacken kan inträffa. Hennes anhöriga tror inte att hon planerar en attack. Men flera av kvinnans vänner befarade att hon åkt till Syrien för att ansluta sig till IS - och polisen larmades.

- Det är sagt att hon planerat dåd, men vi är inte uppfostrade på det sättet. Hon kommer inte till paradiset på det sättet, man får inte döda människor. Vi har inte de tankegångarna och polisen har följt falska uppgifter från hennes vänner. Jag vet inte varför vännerna sagt så, säger en nära anhörig som uppger att Interpol på torsdagen pratade med kvinnan på telefon.

Vad säger hon på telefon då?

- Hon har sagt sitt till polisen, hon vill inte skapa problem någonstans. Hon har tänkt komma tillbaka hit och hälsa på, men nu är hon rädd efter det som har skrivits, säger den anhörige som menar att kvinnan är i Turkiet.

Svensk polis uppmanas att hjälpa Norge genom att sprida informationen om det potentiella hotet till poliser i tjänst, framförallt i Västsverige. I Bergslagen och Västra Götaland har man undersökt saken ytterligare och förkastat den.

- Det var inte tillförlitligt, så bara släpp det där. Det var någon yrpanna (uppgiftslämnaren) som hade dragit i väg. Min stabschef sade att det var bara trams, säger Erik Nord, till TT.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!