Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens nya grepp ska minska butiksstölder

Polisen ska utbilda butiksägare så att stölderna minskar i centrum. Foto: ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Trots att stöket på gatorna i Borås centrum minskat finns det fortfarande problem.

Andelen butiksstölder i området är fortfarande hög, något som nu får polisen att agera, genom att utbilda butiksägarna, skriver BT. 

– Jag har upplevt ett ganska bra intresse från butiksägarna av att ta emot det här stödet redan nu, säger Lisa Statham, cityledare i Borås city till tidningen.

I höstas pågick en debatt i Borås centrum, då området upplevdes som stökigt.

Allianspartierna föreslog bland annat att butiker och fastighetsägare skulle få möjlighet att ta hjälp av ordningsvakter genom att anlita dem.

Men då det skulle kräva att det klassades som ett så kallat LOV paragraf-3-område av polisen, något som myndigheten inte ansåg att det området gjorde skäl för.

Butiksstölder fortfarande ett problem

Ett halvår senare har stöket i centrum minskat, bland annat genom att poliser, fältassistenter och butiksägare gemensamt jobbat för att få ordning på situationen.

Men det finns fortfarande problem, enligt Lisa Statham som är cityledare i Borås city, så har butiksägarna larmat om att stöld är ett stort problem.

Tanken är därför att polisen ska erbjuda utbildning till butiksägarna under hösten.

– Det känns självklart jättepositivt att polisen är så här engagerade och vill bidra med sin kunskap för att minska stölderna, säger Statham till BT och forstätter:

– Jag har upplevt ett ganska bra intresse från butiksägarna av att ta emot det här stödet redan nu. Det visar att kompetensen behövs