Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens nya drag – efter Annas död

Anna med sin mamma Gitt Spång. Foto: PRIVAT
Anna Spång-Lyng Foto: PRIVAT

Leif GW Persson har hårt kritiserat polisens utredningar av dödsfall med unga personer – däribland utredningen av 32-åriga Anna Spång-Lyngs mystiska död. 

Nu har utredningsenheten i region väst fått i uppdrag att gå igenom alla dödsfallsutredningar i Halland sedan 2015.

– Vi kommer att gå igenom varje ärende för att lära och se så att inget av värde för en rättssäker bedömning har missats, säger Helena Trolläng, chef utredningsenheten region Väst, i ett pressmeddelande.

Anna Spång-Lyng hittades mystiskt död på en gård utanför Falkenberg i oktober 2016 och fallet har väckt stor uppmärksamhet sedan dess. 

Polisen lade ner utredningen efter några dagar, men efter familjens kamp återupptogs utredningen med rubriceringen misstänkt mord.

Anna Spång-Lyng hittades död på gården utanför Falkenberg. Foto: HENRIK JANSSON

Robin Nilsson hittades död i en vattenfylld grop i ett skogsparti i Ullared och polisen avskrev direkt det ärendet som en olyckshändelse. Något Leif GW Persson tog upp i SVT:s "Veckans brott" där han kritiserade polisens agerande.

 

LÄS OCKSÅ: Anna, 32, hittades död –  GW sågar utredningen

 

Robin Nilsson hittades död i Ullared. Foto: Privat

 

– När man inte har fullständigt klart för sig hur det förhåller sig, då tänker man polisiärt att detta är ett misstänkt mord till dess att motsatsen är bevisat, sa Leif GW Persson i tv.

Leif GW Persson har tidigare kritiserat Hallandspolisen i SVT:s "Veckans brott". Foto: MICHAELA HASANOVIC

Nu meddelar polisen att det ska göras en översyn av samtliga dödsfallsutredningar i Halland de senaste tre åren.

Tidigare utredningar ska ses över

Det är tillförordnade regionpolischefen Klas Johansson som gett utredningsenheten i region Väst uppdraget att gå igenom utredningarna i polisområde Halland, skriver polisen på sin hemsida.

 

LÄS OCKSÅ: Förundersökningen efter Annas död återupptas

Polisen vill undersöka om fler utredningsåtgärder behöver vidtas i några av ärendena och översynen syftar också till att "öka kunskapen om hur polisen kan arbeta med denna typ av ärenden".

"Se så inget har missats"

– Utredningsenheten har fått i uppdrag att titta på dödsfall i Halland från 1 januari 2015 fram till nu. Vi kommer att gå igenom varje ärende för att lära och se så att inget av värde för en rättssäker bedömning har missats i utredningen, säger Helena Trolläng, chef utredningsenheten region Väst, i pressmeddelandet.

Git Spång, mamma till Anna, välkomnar polisens översyn av Hallandspolisens utredningar:

Annas mamma: "Känns fantastiskt bra"

– Det känns fantastiskt bra. Och det är absolut välbehövligt för det är för många fall i Halland som inte har skötts, säger hon.

Git Spång och familjen har envist fortsatt att driva Annas fall som sedan öppnades igen av utredningsenheten i Göteborg.

– Att inte bli respektfullt bemött av polisen när man mister sitt barn under så dramatiska former som vi miste Anna, där jag hittade henne död när hon bodde hos oss för att hon inte vågade bo i sin lägenhet för att hon utsatts för hot, den frustrationen och kränkningen går inte att beskriva, säger hon men påpekar att det inte handlar om de första poliserna som kom till platsen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!