Anna med sin mamma Gitt Spång. Foto: PRIVATAnna med sin mamma Gitt Spång. Foto: PRIVAT
Anna med sin mamma Gitt Spång.  Foto: PRIVAT
Anna Spång-Lyng Foto: PRIVATAnna Spång-Lyng Foto: PRIVAT
Anna Spång-Lyng Foto: PRIVAT

Polisens nya drag – efter Annas död

Publicerad

Leif GW Persson har hårt kritiserat polisens utredningar av dödsfall med unga personer – däribland utredningen av 32-åriga Anna Spång-Lyngs mystiska död. 

Nu har utredningsenheten i region väst fått i uppdrag att gå igenom alla dödsfallsutredningar i Halland sedan 2015.

– Vi kommer att gå igenom varje ärende för att lära och se så att inget av värde för en rättssäker bedömning har missats, säger Helena Trolläng, chef utredningsenheten region Väst, i ett pressmeddelande.

Anna Spång-Lyng hittades mystiskt död på en gård utanför Falkenberg i oktober 2016 och fallet har väckt stor uppmärksamhet sedan dess. 

Polisen lade ner utredningen efter några dagar, men efter familjens kamp återupptogs utredningen med rubriceringen misstänkt mord.

Anna Spång-Lyng hittades död på gården utanför Falkenberg.Foto: HENRIK JANSSON

Robin Nilsson hittades död i en vattenfylld grop i ett skogsparti i Ullared och polisen avskrev direkt det ärendet som en olyckshändelse. Något Leif GW Persson tog upp i SVT:s "Veckans brott" där han kritiserade polisens agerande.

 

LÄS OCKSÅ: Anna, 32, hittades död –  GW sågar utredningen

 

Robin Nilsson hittades död i Ullared. Foto: Privat

 

– När man inte har fullständigt klart för sig hur det förhåller sig, då tänker man polisiärt att detta är ett misstänkt mord till dess att motsatsen är bevisat, sa Leif GW Persson i tv.

Leif GW Persson har tidigare kritiserat Hallandspolisen i SVT:s "Veckans brott".Foto: MICHAELA HASANOVIC

Nu meddelar polisen att det ska göras en översyn av samtliga dödsfallsutredningar i Halland de senaste tre åren.

Tidigare utredningar ska ses över

Det är tillförordnade regionpolischefen Klas Johansson som gett utredningsenheten i region Väst uppdraget att gå igenom utredningarna i polisområde Halland, skriver polisen på sin hemsida.

 

LÄS OCKSÅ: Förundersökningen efter Annas död återupptas

Polisen vill undersöka om fler utredningsåtgärder behöver vidtas i några av ärendena och översynen syftar också till att "öka kunskapen om hur polisen kan arbeta med denna typ av ärenden".

"Se så inget har missats"

– Utredningsenheten har fått i uppdrag att titta på dödsfall i Halland från 1 januari 2015 fram till nu. Vi kommer att gå igenom varje ärende för att lära och se så att inget av värde för en rättssäker bedömning har missats i utredningen, säger Helena Trolläng, chef utredningsenheten region Väst, i pressmeddelandet.

Git Spång, mamma till Anna, välkomnar polisens översyn av Hallandspolisens utredningar:

Annas mamma: "Känns fantastiskt bra"

– Det känns fantastiskt bra. Och det är absolut välbehövligt för det är för många fall i Halland som inte har skötts, säger hon.

Git Spång och familjen har envist fortsatt att driva Annas fall som sedan öppnades igen av utredningsenheten i Göteborg.

– Att inte bli respektfullt bemött av polisen när man mister sitt barn under så dramatiska former som vi miste Anna, där jag hittade henne död när hon bodde hos oss för att hon inte vågade bo i sin lägenhet för att hon utsatts för hot, den frustrationen och kränkningen går inte att beskriva, säger hon men påpekar att det inte handlar om de första poliserna som kom till platsen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER