Samtidigt som hösten kopplat ett fast grepp om Västkusten kommer tjuven, i skydd av det annalkande mörkret.
Men i år kommer varbergarna inte att ge sig utan kamp. Polisen har, tillsammans med engagerad allmänhet, genomfört ett antal åtgärder för att mota Olle i grind.
Rickar Hiller, kommunpolis i Varberg, berättar hur:
– Dels handlar det om hur vi inom polisen samordnar oss. Vi följer dagligen var det sker inbrott någonstans – är det inbrott på ett ställe så är det lätt att det blir fler, särskilt om det är ligor som rör sig i området, säger Hiller, och fortsätter:
– Eftersom vi jobbar minutoperatitvt kan vi använda yttre resurser på en gång. Målet är att vara på plats med patruller så snart som möjligt, och eventuellt också kunna göra ett gripande.

Men polisen är bara en del av ekvationen. Minst lika viktigt är det att allmänheten håller sig på tårna.
– De är en nyckel för oss. Dels att man larmar snabbt när det händer något, men också att man håller ögongen öppna och larmar om man ser något misstänkt, säger Rickard Hiller.
Ljusning i statistiken
Det handlar dels om att rekrytera grannsamverkansgrupper, men i Halland har polisen även bett hundägare att ge en hjälpande hand. Bland annat genom att vädja till hussar och mattar på Facebook.
Enligt polisen har gensvaret varit stort.
– Vi behöver fler ögon ute i kommunerna och hundägarna är ute i ur och skur, har Anneli Svensson, kommunpolis i Falkenberg, tidigare sagt.
Och om inte statistiken ljuger, verkar varbergarnas och polisens ansträngningar ha burit frukt.
– I september hade vi två bostadsinbrott i Varbergs kommun. Även om det är två för mycket så är det ändå en mycket låg siffra. Det kan givetvis bero på tillfälligheter men vi vill även tro att hundägare och boende är extra vaksamma och på så sätt stör personer som funderar på att ägna sig åt brott, säger Rickard Hiller, och slår fast:
– Det ska vara svårt att göra inbrott i Halland.
”Återinfört sociala kontrollen”
En som engagerat sig i det brottsförebyggande arbetet är pensionären Lars Hillbom, 64, som är polisens kontaktperson för grannsamverkansgruppen i den bostadsrättsförening där Lars är medlem.
– Grannsamverkan kan vara ett sätt att återinföra den sociala samvaron och kontrollen, som till viss del har försvunnit. Det hade man mer av förr. Med grannsamverkan umgås vi mer och lär känna våra grannar, och då vet man vem som hör hemma på gatan, säger Lars.
Och ser han någon han inte känner igen som rör sig i kvarteret, drar han sig inte för att konfrontation.
– Dyker det upp okända går jag ut och frågar vem han eller hon söker. Det är ett sätt att visa att personen är sedd, säger Lars Hillbom.
– Peppar, peppar så har vi varit förskonade från inbrott. Vi är en liten förening och bor tajt och har bra koll på våra utemiljöer. Alla håller ögonen öppna.
Tjuvar göre sig icke besvär.