Polisens löfte efter kaotiska scenerna

Teodor Smedius, lokalpolisområdeschef Göteborg City, är kommenderingschef i helgen då polisen beslutat om en så kallad särskild händelse.
Foto: HENRIK JANSSON

En defensiv inriktning på bemötandet, informera och hjälpa människor att hålla avstånd – och samtidigt se till att alla följer lagen.

Det är polisens taktik inför söndagens demonstration i Göteborg till stöd för Black lives matter-rörelsen.

– Poliserna där ute kommer att ha ett tålamod av guld, säger Teodor Smedius, chef för lokalpolisområde Göteborg City. 

På söndagseftermiddagen arrangeras en demonstration på Heden i Göteborg, i solidaritet med den amerikanska Black lives matter-rörelsen och för att protestera mot det polisvåld som George Floyd utsattes för och som orsakade hans död.

– Vi vill att det blir en fredlig manifestation. Det sista vi vill är att någon ska skadas. Vi vill bara vara fredliga och göra våra röster hörda, säger Shahad Alhilfi en av initiativtagarna till demonstrationen.

”Det är viktigt att fokus ligger på att visa solidaritet för den antirastiska kampen - inte att skapa kaos på något vis”, skriver arrangörerna på Facebook där de också uppmanar alla demonstranter att hålla minst två meters avstånd till varandra.

Black lives matter-demonstrationen samlade tusentals deltagare på Sergels Torg i Stockholm i onsdags.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Shahad Alhilfi säger att hon blev förskräckt när hon såg bilderna från demonstrationen i Stockholm där tusentals människor deltog trots förbudet om allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Vid flera tillfällen hamnade också demonstranterna i bråk med polisen.

”Fick panik inför söndagen”

– När jag såg att det var så mycket folk fick jag panik inför söndagen på Heden. Jag tänkte att det kan bli kaos om jag inte tar tag i det. Nu har vi uppmanat människor att i stället delta via Facebook där vi sänder live från Heden, berättar Shahad Alhilfi.

– Tanken är att vi inte ska vara fler än 50 personer på plats. Vi kommer att avgränsa området runt scenen och volontärer ska hjälpa till att be folk att lämna om det kommer för många.

I torsdags beslutade polisen om en så kallad särskild händelse i Göteborg under helgen eftersom man även här räknar med att det blir ett större antal personer som kommer för att delta i demonstrationen.

– Vi tar höjd för att det kan bli en större ansamling av folk. Vi kommer att vara på plats och vara behjälpliga, informativa och försöka förklara för folk om det blir väldigt tätt, att tänka på sjukvården och trycket på sjukvårdspersonalen. Att beteendet kan leda till att folk kommer att dö på grund av smittspridning, förklarar Christer Fuxborg, presstalesman vid polisen i region Väst.

Viktiga värden ställs mot varandra

Teodor Smedius, lokalpolisområdeschef vid polisområde Göteborg City, är kommenderingschef under helgen.

Han konstaterar att det är två viktiga värden som ställs mot varandra i den här situationen.

En polis föll ner på knä och höjde sin knutna näve i luften för att visa solidaritet med demonstranterna i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Vi har en grundlagsskyddad rätt att uttrycka vår åsikt. Sedan har vi en tillfällig lagstiftning på grund av pandemin, som regeringen beslutat om, som begränsar den. Vårt uppdrag är att se till att människor får yttra sig, men också att se till att de inte bryter mot lagstiftningen, förklarar Teodor Smedius och tillägger:

– Vi kommer att göra båda de sakerna. Vi har en god dialog med arrangören och skulle det dyka upp fler än tillåtet så kommer vi att agera och upplösa demonstrationen. Sedan kommer vi inte att använda våld för att lösa detta. Vi kommer att kommunicera och prata med människor och få dem att förstå att de inte kan vara kvar.

”Kommer att ha ett tålamod av guld”

Teodor Smedius säger också att polisen inte kommer att låta sig provoceras.

– Poliserna där ute kommer att ha ett tålamod av guld, konstaterar han.

Han säger att han förstår upprördheten över vad som hänt i USA och säger att det som demonstranterna pratar om är värden som delas av polisen:

– Alla människors lika värde, att alla har rätt att bli behandlade lika av myndigheter i allmänhet, och av polisen i synnerhet, det är inte politik för oss. Det är grundläggande värden i vår organisation. 

TV: ”Ytterst olämpligt”

Mikael Dambergs kritik mot demonstranterna.