"Planera för dina ärenden och tänk på dina husdjur", skriver polisen på Facebook. Foto: POLISEN"Planera för dina ärenden och tänk på dina husdjur", skriver polisen på Facebook. Foto: POLISEN
"Planera för dina ärenden och tänk på dina husdjur", skriver polisen på Facebook. Foto: POLISEN
Nu går polisens hundförare i region Väst ut på sin hemsida med en skarp uppmaning till alla dem som har en hund och en bil. Foto: TOMAS LEPRINCENu går polisens hundförare i region Väst ut på sin hemsida med en skarp uppmaning till alla dem som har en hund och en bil. Foto: TOMAS LEPRINCE
Nu går polisens hundförare i region Väst ut på sin hemsida med en skarp uppmaning till alla dem som har en hund och en bil. Foto: TOMAS LEPRINCE

Polisens livsviktiga varning: ”Hjälp oss”

Publicerad

Här är polisens livsviktiga varning:

Nu när solen kommit till Västsverige – lämna inte kvar hunden i den varma bilen.

"Då har man i värsta fall förlorat sin kamrat", skriver hundförarna på Facebook.

Sommaren är på väg med stormsteg – men sol och värme är inte bara positivt. Är du ouppmärksam kan konsekvenserna bli förödande, inte minst om du är hundägare.

Nu går polisens hundförare i region Väst ut på Facebook med en skarp uppmaning till alla dem som har en hund och en bil.

"Det är försommar och det börjar bli varmt ute, solen är stark och våra bilar blir oerhört varm på mycket kort tid. Planera för dina ärenden och tänk på era husdjur om ni måste ha med dem i bilen", skriver polisen i inlägget.

Polisens uppmaning

Man forsätter med att konstatera att "hundar svettas knappt överhuvudtaget":

"I en parkerad varm bil har hunden som ett exempel inte en chans att finna skugga och förmågan att kyla kroppen med tungan blir helt verkningslös. Djuren är chanslösa och blir dem kvar i en parkerad bil för länge. Då har man i värsta fall förlorat sin kamrat".

 

LÄS MER: Kanittha, 23, hittade hund i varm bil

 

Anders Gustafsson är gruppchef i beredskap vid hundförarna i region Väst. Han hoppas att kollegernas budskap når fram.

– Jag förstår att man ibland kanske måste ha med hunden i bilen, men undvik det i största möjliga mån. Det blir skitvarmt. Det blir så mycket varmare i bilen än du tror, säger Anders Gustafsson.

https://www.facebook.com/1633418710251988/photos/a.1633958480198011.1073741829.1633418710251988/1996634267263762/?type=3&theater

Det sker oftare än vad man tror att människor lämnar kvar hunden i bilen, säger han.

– I alldeles för stor utsträckning. Jag vet inte vad det beror på. Man kanske tänker att man parkerar i skuggan, men så kommer solen sen, säger Anders Gustafsson.

Polisen: "Hjälp oss"

Polisens inlägg har fått stor spridning.

"Hjälp oss och varandra att sprida budskapet genom att dela inlägget", skriver man.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER