Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens livsviktiga varning: ”Hjälp oss”

"Planera för dina ärenden och tänk på dina husdjur", skriver polisen på Facebook.
Foto: POLISEN
Nu går polisens hundförare i region Väst ut på sin hemsida med en skarp uppmaning till alla dem som har en hund och en bil.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Här är polisens livsviktiga varning:

Nu när solen kommit till Västsverige – lämna inte kvar hunden i den varma bilen.

"Då har man i värsta fall förlorat sin kamrat", skriver hundförarna på Facebook.

Sommaren är på väg med stormsteg – men sol och värme är inte bara positivt. Är du ouppmärksam kan konsekvenserna bli förödande, inte minst om du är hundägare.

Nu går polisens hundförare i region Väst ut på Facebook med en skarp uppmaning till alla dem som har en hund och en bil.

"Det är försommar och det börjar bli varmt ute, solen är stark och våra bilar blir oerhört varm på mycket kort tid. Planera för dina ärenden och tänk på era husdjur om ni måste ha med dem i bilen", skriver polisen i inlägget.

Polisens uppmaning

Man forsätter med att konstatera att "hundar svettas knappt överhuvudtaget":

"I en parkerad varm bil har hunden som ett exempel inte en chans att finna skugga och förmågan att kyla kroppen med tungan blir helt verkningslös. Djuren är chanslösa och blir dem kvar i en parkerad bil för länge. Då har man i värsta fall förlorat sin kamrat".


LÄS MER: Kanittha, 23, hittade hund i varm bil


Anders Gustafsson är gruppchef i beredskap vid hundförarna i region Väst. Han hoppas att kollegernas budskap når fram.

– Jag förstår att man ibland kanske måste ha med hunden i bilen, men undvik det i största möjliga mån. Det blir skitvarmt. Det blir så mycket varmare i bilen än du tror, säger Anders Gustafsson.

https://www.facebook.com/1633418710251988/photos/a.1633958480198011.1073741829.1633418710251988/1996634267263762/?type=3&theater

Det sker oftare än vad man tror att människor lämnar kvar hunden i bilen, säger han.

– I alldeles för stor utsträckning. Jag vet inte vad det beror på. Man kanske tänker att man parkerar i skuggan, men så kommer solen sen, säger Anders Gustafsson.

Polisen: "Hjälp oss"

Polisens inlägg har fått stor spridning.

"Hjälp oss och varandra att sprida budskapet genom att dela inlägget", skriver man.