Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens larm: Våg av villainbrott längs E6

Foto: MIKAEL BERGLUND
Polisen varnar. Foto: Skärmdump Facebook

På en och samma kväll utsattes fem villor längs med E6 för inbrott.
Polis misstänker att det handlar om organiserad brottslighet – och uppmanar nu boende att hålla ögon och öron öppna.

– Det går ju inte att titta på de här anmälningarna utan att tycka sig se ett mönster, säger Håkan Johansson, stationsbefäl i södra Fyrbodal.

Under en och samma fredagskväll i november, gick de gärningsmännen igenom fem villor i Stenungsund. Villorna har alla en sak gemensamt – nämligen att de ligger i nära anslutning till E6. Samma helg skedde två villainbrott i Ljungskile – även dessa i bostäder som låg intill E6. 

Polisen säger till Nyheter STO misstänker att det kan röra sig om organiserad brottslighet.

Flera av villorna som inbrottstjuvarna slog till mot var larmade. Det var dock inget som avskräckte gärningsmännen – och nu vädjar polisen om allmänhetens hjälp för att hitta den misstänkta tjuvligan.

"Kan göra stor skillnad"

– Vi är intresserade av alla typer av iakttagelser som kan hjälpa oss i utredningen. Ju mer konkret desto bättre så klart. Får vi till exempel information om rätt registreringsskylt så är det en uppgift som kan göra stor skillnad, säger Håkan Johansson, stationsbefäl i södra Fyrbodal.

 

Efter vad polisen själva kallar inbrottsvåg i går man ut i sociala medier med varningar såväl som råd. (Bilden är en skärmdump från den 9 november 2017). Foto: Polisens Facebooksida

Håkan Johansson har svårt att se inbrotten längs med E6 som enskilda händelser.

– Det går ju inte att titta på de här anmälningarna utan att tycka sig se ett mönster. Det är något som utredningen förhoppningsvis ska ge oss svaret på.

Man har tidigare också uttryckt att det handlar om "organiserad brottslighet" i lokaltidningen STO. 

 

LÄS MER:  I november månad sker flest villainbrott i länet 

 

Skräckmånad för villaägare

Som GT tidigare har berättat, är november den månad på året då flest villainbrott anmäls.

Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Polismyndighetens egen statistik, visar även den, på samma mönster.

– Det beror på att mörkret kommer och att temperaturen sänks, folk är inte ute och rör sig lika ofta som på sommaren, säger Niklas Brehm, polisens samordnare för Grannsamverkan i Göteborg.

 

LÄS OCKSÅ: Brottsplats E6: "En kriminell pulsåder" 

 

Inbrottsligor härjar dock inte uteslutande i Västsverige. Värmland drabbades hårt av en serie villainbrott september månad. Värmlandspolisen misstänker att det varit en liga med slipade tjuvar, som härjat i länet.

Under fyra dagar hade tolv villor påhälsning av tjuvar, och det var i stort sett samma tillvägagångssätt vid alla tolv inbrotten som inträffade i Sunne, Torsby, Hagfors och Ekshärad.

"Misstänker samma liga"

En liknande inbrottsvåg drabbade de södra delarna av Värmland i början av september. Då rörde det sig om 10-12 inbrott som inträffade på några dagar i Karlstad med kranskommuner.

– Vi misstänker att det är samma liga. Det finns fynd som tyder på detta, och det har med tillvägagångssättet att göra, säger Stefan Wickberg, polisens presstalesman i Värmland.

Tjuvarna har tagit ut hela fönsterkassetter för att ta sig in, i vissa fall har de krossat rutor. Altandörrar har brutits upp och inne i villorna har det varit stor oreda. Det som stulits har nästan uteslutande varit smycken och guld, i något fall silverföremål.

 

LÄS OCKSÅ: De största farorna för bilister längs E6

 

 

Kriminaliteten längs E6

VÄGPIRATER

Uppträder på olika sätt. Ofta står de längs med vägen där de låtsas behöva hjälp och försöker få bilister att stanna. Den som gör det riskerar att bli rånad. Ibland söker de också upp folk på rastplatser eller mackar, men då handlar det oftare om att sälja saker, till exempel falska guldsmycken. I några fall har man också försökt få stopp på fordon genom att omringa dem under färd i hög fart. En som berättat om detta för GT var Gabriel Bulat. Polisen varnar regelbundet för denna typ av kriminalitet. Stanna inte, ring och larma på 114 14 i stället, är det återkommande viktigaste rådet om man tror sig se vägpirater.

 

ASFALTSLÄGGARE

Dyker upp regelbundet, inte sällan i stora karavaner med lastbilar och husvagnar. Gemensamt är de utger sig för att vara hantverkare av olika slag som erbjuder ett "bra pris". De använder hot och våld för att få betalt för fuskjobben. Senast förra månaden berättade Magnus Helsing om sina erfarenheter. Grupperna brukar också utmärka sig med att rejält skita ner de platser de slår sig ner på.

 

INBROTTSTJUVAR

Finns i många olika kategorier. Allt ifrån "vanliga tjuvar" som bryter sig in i en obevakad bil och stjäl värdesaker till ligor som utför beställningsjobb och tömmer stora långtradare. Dessutom förekommer med jämna mellanrum inbrott i husbilar där folk ligger och sover nattetid. I november rapporterade GT om en liga vars medlemmar dömdes till fängelse.

 

DIESEL- OCH MASKINSTÖLDER

Sker nästan uteslutande nattetid. Det handlar bland annat om att tunga fordon töms på bränsle. Maskinstölderna sker oftast vid vägarbeten på och intill E6. Tjuvar stjäl tunga entreprenadfordon som lämnas kvar på arbetsplatsen över natten.

 

SMUGGLING

Kan handla om cigaretter, narkotika, husdjur och mycket annat som forslas i bilar från kontinenten till olika delar av Sverige och in i Norge, men vanligast är att det handlar om alkohol. Denna har köpts in billigt, oftast i Tyskland eller Polen, och transporteras längs E6 för att säljas vidare. Det kan handla om allt från en fullproppad personbil till extrema kvantiteter där stora ligor organiserar smugglingen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!