Foto: MIKAEL BERGLUNDFoto: MIKAEL BERGLUND
 Foto: MIKAEL BERGLUND
Polisen varnar. Foto: Skärmdump FacebookPolisen varnar. Foto: Skärmdump Facebook
Polisen varnar. Foto: Skärmdump Facebook

Polisens larm: Våg av villainbrott längs E6

Publicerad

På en och samma kväll utsattes fem villor längs med E6 för inbrott.
Polis misstänker att det handlar om organiserad brottslighet – och uppmanar nu boende att hålla ögon och öron öppna.

– Det går ju inte att titta på de här anmälningarna utan att tycka sig se ett mönster, säger Håkan Johansson, stationsbefäl i södra Fyrbodal.

Under en och samma fredagskväll i november, gick de gärningsmännen igenom fem villor i Stenungsund. Villorna har alla en sak gemensamt – nämligen att de ligger i nära anslutning till E6. Samma helg skedde två villainbrott i Ljungskile – även dessa i bostäder som låg intill E6. 

Polisen säger till Nyheter STO misstänker att det kan röra sig om organiserad brottslighet.

Flera av villorna som inbrottstjuvarna slog till mot var larmade. Det var dock inget som avskräckte gärningsmännen – och nu vädjar polisen om allmänhetens hjälp för att hitta den misstänkta tjuvligan.

"Kan göra stor skillnad"

– Vi är intresserade av alla typer av iakttagelser som kan hjälpa oss i utredningen. Ju mer konkret desto bättre så klart. Får vi till exempel information om rätt registreringsskylt så är det en uppgift som kan göra stor skillnad, säger Håkan Johansson, stationsbefäl i södra Fyrbodal.

 

Efter vad polisen själva kallar inbrottsvåg i går man ut i sociala medier med varningar såväl som råd. (Bilden är en skärmdump från den 9 november 2017).Foto: Polisens Facebooksida

Håkan Johansson har svårt att se inbrotten längs med E6 som enskilda händelser.

– Det går ju inte att titta på de här anmälningarna utan att tycka sig se ett mönster. Det är något som utredningen förhoppningsvis ska ge oss svaret på.

Man har tidigare också uttryckt att det handlar om "organiserad brottslighet" i lokaltidningen STO. 

 

LÄS MER:  I november månad sker flest villainbrott i länet 

 

Skräckmånad för villaägare

Som GT tidigare har berättat, är november den månad på året då flest villainbrott anmäls.

Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Polismyndighetens egen statistik, visar även den, på samma mönster.

– Det beror på att mörkret kommer och att temperaturen sänks, folk är inte ute och rör sig lika ofta som på sommaren, säger Niklas Brehm, polisens samordnare för Grannsamverkan i Göteborg.

 

LÄS OCKSÅ: Brottsplats E6: "En kriminell pulsåder" 

 

Inbrottsligor härjar dock inte uteslutande i Västsverige. Värmland drabbades hårt av en serie villainbrott september månad. Värmlandspolisen misstänker att det varit en liga med slipade tjuvar, som härjat i länet.

Under fyra dagar hade tolv villor påhälsning av tjuvar, och det var i stort sett samma tillvägagångssätt vid alla tolv inbrotten som inträffade i Sunne, Torsby, Hagfors och Ekshärad.

"Misstänker samma liga"

En liknande inbrottsvåg drabbade de södra delarna av Värmland i början av september. Då rörde det sig om 10-12 inbrott som inträffade på några dagar i Karlstad med kranskommuner.

– Vi misstänker att det är samma liga. Det finns fynd som tyder på detta, och det har med tillvägagångssättet att göra, säger Stefan Wickberg, polisens presstalesman i Värmland.

Tjuvarna har tagit ut hela fönsterkassetter för att ta sig in, i vissa fall har de krossat rutor. Altandörrar har brutits upp och inne i villorna har det varit stor oreda. Det som stulits har nästan uteslutande varit smycken och guld, i något fall silverföremål.

 

LÄS OCKSÅ: De största farorna för bilister längs E6

 

 

Kriminaliteten längs E6

VÄGPIRATER

Uppträder på olika sätt. Ofta står de längs med vägen där de låtsas behöva hjälp och försöker få bilister att stanna. Den som gör det riskerar att bli rånad. Ibland söker de också upp folk på rastplatser eller mackar, men då handlar det oftare om att sälja saker, till exempel falska guldsmycken. I några fall har man också försökt få stopp på fordon genom att omringa dem under färd i hög fart. En som berättat om detta för GT var Gabriel Bulat. Polisen varnar regelbundet för denna typ av kriminalitet. Stanna inte, ring och larma på 114 14 i stället, är det återkommande viktigaste rådet om man tror sig se vägpirater.

 

ASFALTSLÄGGARE

Dyker upp regelbundet, inte sällan i stora karavaner med lastbilar och husvagnar. Gemensamt är de utger sig för att vara hantverkare av olika slag som erbjuder ett "bra pris". De använder hot och våld för att få betalt för fuskjobben. Senast förra månaden berättade Magnus Helsing om sina erfarenheter. Grupperna brukar också utmärka sig med att rejält skita ner de platser de slår sig ner på.

 

INBROTTSTJUVAR

Finns i många olika kategorier. Allt ifrån "vanliga tjuvar" som bryter sig in i en obevakad bil och stjäl värdesaker till ligor som utför beställningsjobb och tömmer stora långtradare. Dessutom förekommer med jämna mellanrum inbrott i husbilar där folk ligger och sover nattetid. I november rapporterade GT om en liga vars medlemmar dömdes till fängelse.

 

DIESEL- OCH MASKINSTÖLDER

Sker nästan uteslutande nattetid. Det handlar bland annat om att tunga fordon töms på bränsle. Maskinstölderna sker oftast vid vägarbeten på och intill E6. Tjuvar stjäl tunga entreprenadfordon som lämnas kvar på arbetsplatsen över natten.

 

SMUGGLING

Kan handla om cigaretter, narkotika, husdjur och mycket annat som forslas i bilar från kontinenten till olika delar av Sverige och in i Norge, men vanligast är att det handlar om alkohol. Denna har köpts in billigt, oftast i Tyskland eller Polen, och transporteras längs E6 för att säljas vidare. Det kan handla om allt från en fullproppad personbil till extrema kvantiteter där stora ligor organiserar smugglingen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER