Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens larm: "Tjuvar tar över mindre orter"

Monica Lindberg är polisinspektör i Mellerud och varnar nu för att inbrottstjuvar bosätter sig på mindre orter.
Foto: Privat
Peter Torstensson är kommisarie vid polisen i Åmål och var den som ledde tillslaget mot inbrottstjuvar i Värmland och Dalsland. Han bekräftar Monica Lindbergs bild av att inbrottsligor bosätter sig på tilltänkta brottsplatser.
Foto: Polisen

Tjuvarna som förr åkte på stöldturné i Sverige har nu valt en ny taktik – de bosätter sig i området.

Nu varnar polisinspektör Monica Lindberg för att bristen på poliser i glesbygden gör att stöldligorna kan ta över.

– Vi behöver större samverkan för annars kommer det välla in sån här typ av brottslighet. Då kan det gå så pass långt att man tar över mindre orter, säger hon.

Polisen har de senaste veckorna gjort en samlad insats för att slå till mot de inbrottsligor som härjat i Västsverige den senaste tiden.

Under tisdagen gjorde man en av de större tillslagen då man kontrollerade omkring 200 fordon och ett 40-tal personer i Dalsland och Värmland. 

– Vi har gjort ett flertal insatser och det är ju så att om man slänger ut ett nät så fastnar det ibland saker, säger Peter Torstensson, kommissarie i Åmål, och den som ledde insatsen.

Samarbete mellan Norge och Sverige

Tisdagens tillslag var frukten av ett samarbete mellan polis i Norge, Värmland, Dalsland, gränspolis från Göteborg samt tull från Norge och Sverige.

– De här tjuvarna finns i området och bryr sig inte om de befinner sig i Norge eller Sverige, säger Peter Torstensson, på frågan om varför norsk polis också var med i insatsen.

Samverkan av tillslagen gjordes efter att man i utredningen av inbrotten i främst Dalsland och Värmland kunnat se att inbrottsligorna består av ett löst sammansatt nätverk som bosatt sig på olika orter i Västsverige.

– Eftersom vi är så få poliser så har vi svårt att ha kontroll på vilka de är och vad de gör. Därför har vi valt att samverka för att kartlägga dem, säger polisinspektör Monica Lindberg i Mellerud, en kommun som har haft stora problem med inbrott.

Nytt tillvägagångssätt

Just att de bosätter sig på de tilltänkta brottsplatserna är ett nytt tillvägagångssätt, menar Monica Lindberg.

– Förr kom de in i landet och sen åkte de tillbaka med sitt stöldgods. Men nu har de blivit så pass modiga att de stannar kvar och bosätter sig. 

Det var när man tog tre inbrottstjuvar på bar gärning i Dalskog som polisen kom nätverket på spåren. Peter Torstensson bestämde sig då för att göra en djupare kartläggning av inbrottsligan. Han bekräftar Monica Lindbergs bild av att inbrottsligorna numera bosätter sig på mindre orter.

– Förr kom nätverk från Östeuropa in på våra områden och sedan lämnade dem. Men nu har de bosatt sig sedan en tid tillbaka. De flesta hittar billiga boenden i hyreshus som hyresvärden har svårt att hyra ut och kan på så vis etablera sig, säger han. 

Ligor från Östeuropa

Under insatserna de senaste veckorna har man kunnat lära sig mer om nätverket och se var i från de kommer.

– Vi ser att det är ett stort inflöde av människor från Östeuropa i de här bosättningarna, om man får använda uttrycket. Och det är i mångt och mycket även ett socialt problem eftersom de saknar försörjningsstöd.

Att tjuvligorna undviker storstäder och i stället bosätter sig på mindre orter är ingen slump enligt Peter Torstensson.

– Att man är i våra områden är på grund av att det är svårövervakat i stora landsbygdsområden. Där har poliserna andra resurser än vad man har i många andra områden och det är stora områden vi ska övervaka. Det är ingen tillfällighet att man befinner sig här.


Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.