Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens larm om hot: ”Värre än någonsin”

Christer Bartholdsson är polisområdeschef i Falkenberg.
Foto: HANNA BRUNLÖF
Polisen har länge arbetat i området Sloalyckan men klimatet har eskalerat det senaste.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Poliser får motta grova hot och möts av våldsamma konfrontationer när de ingriper. Stora resurser måste kallas in för att undvika fritagningsförsök.

Bilar sätts i brand och på gatan säljs droger öppet. 

Det kan låta som beskrivningen av ett gängkontrollerat område i en storstad – men det handlar om det lilla bostadsområdet Sloalyckan i Falkenberg.

Sloalyckan är ett relativt litet lägenhetsområde nordost om centrala Falkenberg. Polisen har arbetet i området under flera års tid men konfrontationen har eskalerat allt mer och mer, någonting som även Hallands Nyheter skrivit om. 

– Det är extremt mycket glåpord och öppen konfrontation, säger Christer Bartholdsson. 

Han säger att attityden är ”värre än någonsin”. För HN berättar han att han tittat på material från sina kollegers kroppskameror.

– Det är riktigt uselt. Poliserna kallas för horor och svin. Personerna säger: ”Stick härifrån, här äger vi”.

Det ska handla om en grupp på 20-30 unga män vars svansföring, enligt Bartholdsson höjts rejält. När polisens närvaro ökar blir stämningen mer konfrontativ. 

– Det händer när vi omhändertagit en person att vi fått ta in stora resurser för att undvika fritagningsförsök. 

Han jämför situationen i Sloalyckan med den som finns i vissa delar av till exempel Göteborg, ett slags gängproblematik. Dock i en mer begränsad omfattning. 

– Det är en klick av unga vuxna män och så är det andra som kanske inte alltid delar deras uppfattning men som dras med. 

Öppen droghandel i området 

Flera misstänkt anlagda bilbränder har inträffat i området och det pågår även en tämligen öppen droghandel där. 

– Det har det varit och det är det vi också försökt ge oss på på olika sätt. Vi har kamerabevakning till exempel men den är tyvärr inte heltäckande. 

Finns det även vapen i omlopp? 

– Det finns det också. Vi har gjort många hundsök där och vi har hittat gatustridsmedel och annat.

Polisen jobbar aktivt för att få bukt med problemet i stadsdelen genom att använda sig av någonting som kallas ”fasmetoden”.

– Vi är i fas ett och det innebär i princip att man stabiliserar ordningsläget i området och vi har i princip nolltolerans för alla former kränkningar och hot mot vår personal. Vi skriver på allt och agerar på allt så fort det finns juridisk möjlighet. Det innebär också att man höjer temperaturen lite i den här fasen. Parallellt arbetar vi mycket med fastighetsbolaget och Falkenbergs kommun men det är mer på lång sikt. 

Men när det är så pass fientlig stämning måste polisen arbeta på ett särskilt sätt.

Kan det vara obehagligt att åka dit?

– Det är det ju naturligtvis och man får agera utifrån det. Man skickar inte fram samma personer hela tiden utan man växlar och blir någon särskilt utsatt så plockar man in dem i bakre ledet och växeldrar.

Så många brott anmäldes i Sverige 2020

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)