Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens larm: Elever är höga på droger i skolan

Har du drogproblem? Hit kan du vända dig om du behöver hjälp.
På skolor i Göteborg har tunga droger som amfetamin och kokain hittats. OBS! Genrebild. Foto: TT NYHETSBYRÅN
”Att den cocktailen av droger påträffas på högstadieskolor är ett enormt misslyckande för Sverige”, säger polischefen Robin Nilsson. OBS! Genrebild. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Polisen har kommit fram till slutsatsen, tillsammans med socialtjänsten, rektorer med flera, att ungdomarna i dag tar tyngre droger än tidigare. OBS! Genrebild. Foto: JESSICA GOW/TT

Robin Nilsson, chef på polisens gatulangningsgrupp i Göteborg, slår larm.

Han berättar att polisen vid riktade insatser möter narkotikapåverkade elever på skoltid i Göteborg.

Det handlar om tunga droger som amfetamin och kokain, skriver SVT Nyheter Väst. 

– Att den cocktailen av droger påträffas på högstadieskolor är ett enormt misslyckande för Sverige, säger Robin Nilsson, till SVT.

Polisens gatulagningsgrupp gör var sjätte vecka riktade insatser mot skolor i Göteborg, vilket gäller både högstadium och gymnasium. 

Polisen slår nu larm om vad det är de hittar vid insatserna: Tung narkotika i form av kokain, tramadol och amfetamin och att det finns personer på varenda skola i de centrala delarna av Göteborg som har inblandning med drogerna, skriver SVT Nyheter Väst. 

De har kommit fram till slutsatsen, tillsammans med socialtjänsten, rektorer med flera, att ungdomarna i dag tar tyngre droger än tidigare.

”Inga intellektuella argument”

Ofta skyller ungdomarna på stressen och pressen i skolan, enligt polisen. Men det kan också handla om andra orsaker som psykisk ohälsa. 

– Det är inga intellektuella argument från ungdomar i dag, de går in på Flashback och läser om hur ofarligt cannabis är och att alkohol är värre, säger Robin Nilsson, chef på polisens gatulangningsgrupp i Göteborg till SVT Nyheter Väst.

Han anser också att försäljningen av narkotiska preparat har eskalerat.

– Vi behöver en bättre lagstiftning, vi behöver bli bättre på att samverka med andra myndigheter, vi måste vara snabbare med tidigare insatser när det gäller ungdomar. Och vi måste ha mycket bättre gränsskydd än vad vi har i dag för det är mycket narkotika som smugglas in, säger han.

Rökheroinet på väg tillbaka

I december förra året följde GT med polisen under en riktad insats i centrala Göteborg, i området kring Järntorget och Långgatorna.

Leif Wetterskog, med närmare 30 års erfarenhet som polis berättade då att i stort sett alla personer de kontrollerar i samband med en insats bär på droger och är en potentiell försäljare.

– På de som vi kontrollerar hittar vi mellan 5 och 50 gram, bara om vi pratar om cannabis. Sedan har vi andra droger också, sa Wetterskog.

– Rökheroinet har börjat komma tillbaka igen. Vi hade problem med det på 90-talet, men sen försvann det mer eller mindre. Bara sedan i somras har det återvänt till staden.

Leif Wetterskog har närmare 30 års erfarenhet som polis. Foto: NORA LOREK