Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polischefen slår larm – efter bedrägerivågen

Anders Börjesson, biträdande polisområdeschef i Storgöteborg, varnar för bedrägerier via telefon.

Listiga, vältaliga bedragare ringer upp och lurar människor att lämna ifrån sig bankkoder.

I förra veckan blev fem personer i Storgöteborg av med sammanlagt en miljon kronor.

– Det är fruktansvärda tragedier. Det kan vara personer som förlorar sitt livs besparingar, säger Anders Börjesson, biträdande polisområdeschef i Storgöteborg.

Polisen går återigen ut och slår larm om att telefonbedragare är i farten.

– Det är ett bekymmer. Det är många som drabbas. Ofta är det utsatta människor av olika slag, personer som är äldre och inte riktigt hänger med eller människor som inte kan språket så bra och inte förstår, säger Anders Börjesson, biträdande polisområdeschef i Storgöteborg.

Gärningspersonerna som ringer upp kan utge sig för att vara ifrån banken, en myndighet eller från ett företag.

– Det kan vara att de på ett proffsigt sätt erbjuder sig att hjälpa dig med din privatekonomi. De säger kanske att du behöver ta fram bankdosan och knappa in koder för att kunna hjälpa. Vips är de inne på din internetbank och så försvinner pengarna, förklarar Anders Börjesson.

”Omfattande problem”

Han konstaterar att problemet är så omfattande att polisen sedan en tid har organiserat sin utredning kring bedrägerierna på ett särskilt sätt.

– När vi behöver strukturera ledning och styrning av polisverksamheten går vi upp i en särskild händelse. Det har vi gjort nationellt för att kunna använda resurserna på ett samlat och bra sätt över regiongränserna, säger Anders Börjesson.

Han förklarar att polisen, förutom att försöka få fast gärningspersonerna, arbetar hårt med att informera allmänheten om hur bedragarna går till väga. 

Fem förlorade sammanlagt en miljon

– Till vår glädje kan vi se att det minskar något. Men trots det hade vi fem ärenden under förra veckan med målsägare boende i Storgöteborg. Gärningsmännen kom sammanlagt åt drygt en miljon kronor, berättar Anders Börjesson och fortsätter:

– Det är fruktansvärda tragedier. Det kan handla om att personer förlorar sitt livs besparingar.

Polisen uppmanar allmänheten att vara extra vaksam och medveten om att ”det finns bedragare där ute” som lurar folk på pengar.

”Gå inte på detta!”

– Gå inte på detta! Lägg på luren. Kan vi få folk att förstå detta kommer det att upphöra, säger Anders Börjesson.

Han berättar att han när han fick kännedom om bedrägerierna omgående ringde upp sin egen mamma och pappa för att varna:

– Jag ringde även min dotter, ja alla i bekantskapskretsen. Alla som har bank-ID och bankdosor är potentiella brottsoffer. Bedragarna är duktiga. De är vältaliga och inger trygghet när de ringer. Det kan vara svårt att ana oråd. Men var misstänksam och logga aldrig in på banken med dosa eller bank-ID om någon ringer upp och begär detta.

Polisens tips

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier:


Lämna aldrig ut koder eller känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.


Källa: Polisen.se