Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens kamp mot gängen – gör hundratals hembesök

Dagens tre största inrikesnyheter
Polisen jobbar för att bryta nyrekryteringen till de kriminella nätverken i Göteborg. Foto: BILDBYRÅN

Polisen i Storgöteborg syd försöker fånga upp ungdomar som man bedömer är i riskzonen att gå med i gäng. Bland annat har man genomört hundratals hembesök under året, rapporterar P4 Göteborg.

Men polisens närvaro är inte bara uppskattad.

– Polisen sätter skräck i våra föräldrar, säger en anonym 17-åring till kanalen. 

Att förhindra nyrekrytering är ett av polisens viktigaste långsiktiga mål i kampen mot de kriminella gängen, som har flera pågående konflikter med varandra i lokalpolisområde Storgöteborg syd.

Och rekryteringen av ungdomar är ständigt pågående, säger områdespolis Henrik Jagerstål till P4 Göteborg:

– Jag ser unga vuxna som åker runt i lokalsamhället, bevakar och kontrollerar ungdomar. De har tämligen bra koll på vilka som är nyfikna och rekryteringsbara.

Hundratals hembesök

Som en del i arbetet med att förhindra framtida kriminalitet har polisen i Storgöteborg syd hittills gjort omkring hundra hembesök hos barn och ungdomar, skriver kanalen.

– Vi arbetar tillsammans med skola, socialtjänst och fritid. Vi försöker fånga upp ungdomar där vi känner en oro att det kan gå den vägen. Vi pratar om läget i området, hur det ser ut och hur man blir rekryterad och följderna med en brottslig bana, säger Jagerstål till P4 Göteborg.

Anklagas för trakasserier

Men polisens närvaro är inte bara uppskattad. Bland annat har polisen kritiserats i en anmälan till Justitieombudsmannen, som P4 Göteborg tagit del av. I anmälan uppges polisen trakassera unga och använda sig av skrämseltaktik. 

– Polisen sätter skräck i våra föräldrar, säger en anonym 17-åring till P4 Göteborg.

Områdespolisen menar dock att anmälan är ett sätt att få polisen att träda tillbaka, och redan efter två veckor la JO ner den, skriver P4 Göteborg.