Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens jakt på misstänkta giftmördaren: ”En utmaning”

Lars Johansson, polis vid enheten för grova brott i Skaraborg. Foto: JOHAN RONGE
Fyra personer misstänks ha blivit insulinförgiftade i Västsverige. Foto: ÅÛEBNEM KöKEN / COLORBOX

Sedan 2017 har fyra fall av misstänkt insulinförgiftning upptäckts i Västsverige.

I två av fallen, ett i Göteborg och ett i Skaraborg, har personerna avlidit.

Nu har polisen på de olika orterna samordnat sina utredningar för att utreda eventuella kopplingar, men utmaningarna är många.

– När någon sticker en kniv i någon annan förstår en amatör vad det handlar om. När det gäller insulinnivåer blir vi väldigt beroende av medicinsk expertis och det är en utmaning, säger Lars Johansson, polis vid enheten för grova brott i Skaraborg.

I Göteborgsområdet har tre fall av misstänkt insulinförgiftning kunnat konstateras av polis. 

De första fallen uppmärksammades i maj 2018, då två kvinnor från samma äldreboende inom kort tid kom in till sjukhus med för höga halter injicerat insulin i kroppen, trots att de inte skulle ha det enligt deras behandling.

Enligt polisanmälan var en av kvinnors tillstånd så pass illa att hon troligen hade avlidit om hon inte fått hjälp i tid.

I januari i år avled en man, som också bodde på samma äldreboende som de två kvinnorna. Även vid detta tillfälle hade mannen fått stora mängder insulin injicierat.

– I princip är det ett väldigt effektivt sätt att ta död på någon, har överläkaren och verksamhetschefen Jerker Persson vid Mölndals sjukhus tidigare sagt.

Händelsen utreddes först som vållande till annans död, men utreds nu som mord. De två kvinnorna som drabbades under 2018 misstänks ha blivit utsatta för mordförsök.

Tre av fallen har ägt rumt i Göteborgsområdet. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Men fallen i Göteborg är inte de enda i Västsverige. Under 2017 avled en man i Skaraborg på sjukhus, också han på grund av för höga insulinvärden, trots att han inte var diabetiker. Polisen inledde därför en mordutredning.

– Vi startade en utredning kring detta, eftersom vi delade läkarens uppfattning om att det var konstigt, berättar Lars Johansson, polis vid enheten för grova brott i Skaraborg.

Kan finnas en koppling till andra fall

Efter att fallen i Göteborg bland annat uppmärksammats i medierna, började polisen i Skaraborg misstänka att det kunde finnas en koppling.

Nu har polisen på de båda orterna samordnat sina utredningar. Lars Johansson är sparsmakad med detaljer kring utredningen, men berättar att man bland annat kollat på aktiv vårdpersonal vid brottstillfällena.

– Vi kollar på likheter, bland annat när det gäller personalutvecklingar, säger Johansson.

Men utmaningarna i utredningen är många, bland annat eftersom polisen saknar kunskap kring insulinförgiftningar, berättar Johansson.

– När någon sticker en kniv i någon annan förstår en amatör vad det handlar om. När det gäller insulinnivåer blir vi väldigt beroende av medicinsk expertis och det är en utmaning, berättar Johansson.

Samma tillvägagångssätt

Lars Johansson berättar att fallen i Göteborg och Skaraborg har kopplingar, men att det också finns skillnader.

– Den tydliga likheten är att alla personer inkommit till sjukhus med förhöjda insulinvärden. Det som sticker ut i Göteborg är att alla fall går att koppla till samma boende, i vårt fall har mannen haft vård i hemmet och sedan kommit till sjukhuset, förklarar Johansson.

Samtidigt vill Johansson mana till visst lugn.

– Jag vill vara försiktig med att säga att det är någon våldsman som går lös här, men vi kan inte avsluta de här fallen förrän vi har fått en förklaring.

Polisen har än så länge ingen som misstänks lägga bakom förgiftningarna.

Birgit, 80: ”Jag känner mig absolut inte trygg”

Med anledning av att tre av fallen kunnat kopplas till ett äldreboende gick GT ut på Göteborgs gator för att fråga människor som är i, eller närmar sig, pensionsåldern frågan: ”Känner du dig trygg med de västsvenska äldreboendena?” Svaren hittar du i bildspelet nedan.

Kerstin Andersson, 65, administratör inom kulturförvaltning från Göteborg: ”Jag känner mig inte trygg. Det är skandalöst. Jag tänker att det är tur att man inte är där än. Vad har man att vänta egentligen? Jag skulle tycka det var förskräckligt om mina föräldrar drabbades av sånt. Man är ju väldigt sårbar.” Foto: HENRIK JANSSON
Inga Lill Johansson, 74, pensionär från Huskvarna: ”Jag kan bara svara för där jag bor, i Jönköpingsområdet. Min syster bodde där innan hon dog. Det var bra och inget större fel, men det var nog tråkigt för henne där. Hon tyckte inte alls om det. Själv är jag är inte rädd för att någon ska ta död på mig om jag hamnar på ett ålderdomshem.” Foto: HENRIK JANSSON
Birgit Andersson, 80, pensionär från Göteborg: ”Jag känner mig absolut inte trygg. Än så länge går det bra, men när man blir äldre så verkar det otäckt. Det finns ingen respekt för de gamla. Jag tycker det är bedrövligt.” Foto: HENRIK JANSSON
Peter Mannerfelt, 63, bokförläggare från Högsbo: ”Jag känner mig trygg med de Västsvenska äldreboendena. Det man kan göra är väl att skärpa övervakningen och gör fler kontroller. Jag tror inte man behöver vara orolig.” Foto: HENRIK JANSSON
Marieanne Lundell, 70, pensionär från Kungälv: ”Jag tror äldre människor är mer utlämnade och utsatta. I en gammal kropp bor det en ung flicka ibland. Jag tycker det är bra att polisen kollar närmare på det här, man behöver ha bättre översyn på äldreboende, både privata och i den offentliga sektorn.” Foto: HENRIK JANSSON

DETTA HAR HÄNT

I söndags kom nyheten att åklagaren Stina Lundqvist utredde ett misstänkt mord och två misstänkta mordförsök efter att tre äldre personer, två kvinnor och en man kan ha utsatts för insulinförgiftning. De har alla tre bott på ett och samma äldreboende i Göteborgstrakten. 

De två äldre kvinnorna drabbades i maj 2018 och den äldre mannen avled i januari i år. 

 

Under tisdagen kom information om att polisen i Skaraborg utreder ett liknande fall. 

En äldre man avled efter en insulinöverdos 2017.

Ärendet utreds som mord.