Under fredagsmorgonen slog polisen till mot felparkerade bilar Varberg som tillhör så kallade bilmålvakter. Foto: POLISEN VARBERGUnder fredagsmorgonen slog polisen till mot felparkerade bilar Varberg som tillhör så kallade bilmålvakter. Foto: POLISEN VARBERG
Under fredagsmorgonen slog polisen till mot felparkerade bilar Varberg som tillhör så kallade bilmålvakter. Foto: POLISEN VARBERG
6 bilar bogserades bort från platsen nära en förskola som dragits med nedskräpning och tiggare som sovit i bilarna Foto: SKÄRMDUMP6 bilar bogserades bort från platsen nära en förskola som dragits med nedskräpning och tiggare som sovit i bilarna Foto: SKÄRMDUMP
6 bilar bogserades bort från platsen nära en förskola som dragits med nedskräpning och tiggare som sovit i bilarna Foto: SKÄRMDUMP

Polisens insats mot tiggarna vid förskolan

Publicerad

Polisen och kommunen har slagit till mot felparkerade bilar i Varberg som tillhör så kallade bilmålvakter.

Sex bilar bogserades bort från platsen nära en förskola där nedskräpning skett och tiggare har sovit i bilarna.

– Man har sovit med motorn i gång och sådana grejer, säger Per-Alexander Treptow, stationsbefäl vid Varbergspolisen.

De var polisen som tillsammans med kommunen ledde insatsen under fredagsmorgonen. De sex bilar som bogserades bort har stått intill en förskola i Varberg sedan förra hösten.

På platsen har det varit problem med både nedskräpning och personer, enligt polisen tiggare, som har sovit i bilarna.

– Det har kommit jättemycket klagomål från det här speciella stället. Folk har sovit i bilarna och det har varit skräpigt, säger Per-Alexander Treptow.

Tiggare sov i bilarna

Sedan ett par år tillbaka tillåter lagen myndigheter att tillsammans ingripa mot felparkerade bilar tillhörande bilmålvakter. Bara för någon vecka sedan slog polisen och kommunen till mot just bilmålvakters felparkerade bilar i Bergsjön.

 

LÄS MER: Hasse hyr ut skrotbilar som bostad till tiggare 

 

Kravet för att få forsla bort bilarna är att de ska stå felparkerade samt att ägaren, målvakten, måste ha skulder på minst 5 000 kronor.

Hade ni inte kunnat genomföra den här insatsen tidigare?

– Jo, säkerligen. Men det handlar om personer som lever under ganska problematiska förhållanden. Men vi såg ingen annan möjlighet då det är en förskola och det har blivit väldigt skräpigt på platsen, säger Per-Alexander Treptow.

Polisen: Utbrett problem

Treptow uppskattar att problemet med bilmålvakter i Varberg är relativt utbrett, om än inte lika stort som i exempelvis Göteborg.

 

LÄS MER: Kommunens drag mot bilmålvakterna 

 

I oktober förra året beräknade Transportstyrelsen att det finns åtminstone 151 personer i vägtrafikregistret som enligt myndigheten är att betrakta som bilmålvakter. Det enligt kriterierna att de äger över 100 bilar och är privatpersoner som inte sysslar med fordonsförsäljning yrkesmässigt.

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER