Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens hjärtskärande fynd i mordlägenheten

I "Svenska fall" på TV3 berättar poliserna om den fasansfulla upptäckten.
Den här bilden togs på den morddömde Andréas Johansson i en butik i Trollhättan han besökte samma dag som han mördade den 23-åriga småbarnsmamman. Jackan och skorna han hade på sig den där dagen eldade han sedan upp, enligt domen.

Andréas Johansson slog ihjäl den 23-åriga småbarnsmamman i hennes lägenhet i Trollhättan.

Efter att ha följt blodspår i trappgången och in bostaden möttes de poliser som var först på plats av skräckscener.

Bakom en stängd dörr i lägenheten hittade de ett litet barn, som befunnit sig i lägenheten under tiden modern berövades sitt liv.

– Han tittar på mig med extremt stora förvånade ögon. Jag ser i hans blick att han är skräckslagen, berättar polisen Caroline Drufva i ”Svenska fall” på TV3.

Den 30 juni 2013 larmas polisen till en adress i Trollhättan, efter att någon sett blodspår i en trappuppgång.

Poliserna Tobias Meijer och Caroline Drufva tar sig an larmet och kan när de anländer konstatera att larmet stämmer – innanför entrén i lägenhetshuset hittar de blod på golvet.

I ”Svenska fall” på TV3, berättar poliserna om hur de upptäcker mer blod – blod som bildar ett spår som leder till en lägenhet.

– Ganska snart kommer vi fram till en trappavsats där vi ser både blod på en hissdörr och utanför en dörr, berättar Tobias Meijer.

När poliserna tittar in genom dörrens brevinkast kan de konstatera att det finns ännu mer blod inne i lägenheten och att dörren är olåst.

Meijer och Drufva beslutar sig för att gå in i lägenheten och när de kollar in i köket möts de av skräckscener.

– Då ser jag en jättestor blodpöl på golvet, säger Caroline Drufva i programmet.

– Mitt i blodpölen står en barnvagn, bakåtvänd med suffletten mot oss, säger Meijer.

”Den värsta mardrömmen som finns”

Tobias bestämmer sig för att fälla ner suffletten, samtidigt som en känsla av skräck infinner sig.

– Värsta tanken går genom huvudet, att det är ett barn som sitter kvar där. Det är den värsta mardrömmen som finns, att barnet inte ska leva, säger han i programmet.

Polisen Caroline Drufva var först på plats i lägenheten och hittade det barn som befunnit sig där under mordet.
Foto: Skärmdump från Svenska Fall i TV3

Barnvagnen är tom, men fram till nu har man inte hittat något som pekar på att något brottsoffer befinner sig på platsen. I takt med att man söker igenom lägenheten får man en överraskning när man öppnar dörren till ett rum.

– Då får jag direktkontakt med ett litet barn som sitter i en spjälsäng. Han tittar på mig med extremt stora förvånade ögon. Jag ser i hans blick att han är skräckslagen, berättar Caroline Drufva i programmet.

Polisen Tobias Meijer bytte blöja på barnet.
Foto: Skärmdump från Svenska Fall i TV3

Tobias Meijer, som själv har barn i samma ålder, tar barnet i sin famn.

– Det var min första uppgift att kolla mig omkring och till slut hittade jag blöja och våtservetter. Sen gick jag ut i stora rummet och bytte på barnet helt enkelt, så han fick en fräsch blöja, berättar Meijer i programmet, berättar han i programmet.

Mamman till barnet, en 23-årig kvinna, är dock spårlöst försvunnen.

Kvinnans kropp hittades dumpad i skogsdunge

Först en dryg månad senare, den 8 augusti, hittas hennes kropp i en skogsdunge i Grästorp.

Tidigare under utredningen hade polisen fattat misstankar mot den då 36-årige Andréas Johansson. Inledningsvis hade han varit misstänkt för människorov, och också anhållits för det, men släppts på fri fot på grund av bristande bevisning.

Några veckor efter han släppts ändras misstankarna mot honom och han häktas i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för mord.

I samband med det blir han också internationellt efterlyst.

En vecka innan den 23-åriga kvinnans kropp hittas går Andréas Johansson in på den svenska ambassaden i Warszawa och anmäler sig frivilligt. 

Den 2 augusti utlämnas han till Sverige.

Mördaren Andréas Johansson under rättegången.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Den 30 december döms han mot sitt nekande i Tingsrätten för att ha mördat den 23-åriga småbarnsmamman. Påföljden blir 16 års fängelse.

Domen överklagas, men han döms för samma brott även i hovrätten, som delar den lägre instansens bedömning.

Två andra män döms också till ett års fängelse vardera, för grovt skyddande av brottsling efter att ha hjälp Andréas Johansson att transportera kvinnans kropp från lägenheten.

Enligt de båda domarna står det klart att trubbigt våld förekommit och att det mest sannolika är att småbarnsmamman dödats i ett hastigt våldsangrepp i sin lägenhet.

Brände sina kläder för att dölja sina spår

Den tekniska bevisningen var inte övertygande, men fynd man gjort vid två olika bränder övertygar domstolarna om Johanssons skuld.

I nära anslutning till mordet hittades en bil utbrunnen vid Hunneberg, öster om Trollhättan och Vänersborg. Det var enligt domen det fordon som kvinnan blev bortförd i efter att hon bragts om livet. Bilen tillhörde en av de meddömda.

Den mördade kvinnans kropp fraktades i en bil som sedan hittades uppbrunnen.

Den andra brandplatsen, i Grästorp, fick polisen information om – via nätforumet Flashback.

Vid den platsen fanns rester från de kläder Johansson burit vid mordet, och som han sedan försökt elda upp för att röja sina spår.

”Varav flera av dessa omständigheter är oberoende av de andra, och att det därmed sammantaget föreligger ett ytterst starkt stöd för att det är Andreas Johansson som utövat det dödliga våldet mot kvinnan, dels att det är uteslutet att någon annan än Andréas Johansson som kan ha utövat detta våld. Det är därmed ställt utom rimligt tvivel att det är Andreas Johansson som orsakat kvinnans död”, skriver tingsrätten i sin dom.

Hovrättens dom överklagades till Högsta domstolen, som inte tog upp fallet.

”Svenska Fall” sänds torsdagar klockan 21.00 på TV3. Programmet går också att se på Viafree och Viaplay.