Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens hemliga jakt på dömda sjubarnsmamman

Elisabeth Terese Aaslie. Foto: PRIVAT

Sjubarnsmamman dödade sin pappa och ex-sambo – med 12 års mellanrum.

Polisen var henne på spåren under flera år – och använde avlyssning, övervakning och en hemlig agent för att kunna sätta dit henne.

Nu är hon dömd till Norges strängaste straff för morden.

Norska Elisabeth Terese Aaslie, 43, dömdes i våras för morden på hennes far och hennes ex-sambo. Nyligen fastställde den norska motsvarigheten till hovrätten domen.

Påföljden blev 21 år i fängelse, vilket är Norges strängaste straff, och hon är den första kvinnan i landet som döms till det, skriver norska tidningen Dagbladet.

2002 hittades hennes pappa i sitt hem, utan några misstankar om brott. 

Det visade sig senare att Aaslie hade drogat honom med alkohol och tabletter och sedan dränkt honom.

– Den avlidne var förgiftad, och så drunknade han, sa åklagaren Leif Aleksandersen under rättegången, enligt VG.

Motivet ska ha varit en arvstvist där pappan hade skrivit ut henne ur sitt testamente.

Kvävde sin ex-sambo

Tolv år efter mordet på pappan hittades kvinnans ex-sambo avliden i ett hotellrum. Kroppen låg i rum 221 på First Hotel i Kristiansand.

På golvet och på nattduksbordet hittade man sömnpiller. Elisabeth Terese Aaslie drogade ex-sambon och kvävde sedan honom med en kudde.

Motivet denna gång var en utdragen vårdnadstvist om parets barn, enligt norska medier. Ex-sambon ska ha fått i sig 15 sömnpiller. 

Sjubarnsmamman och advokaten Olav Sylte. Foto: RALF LOFSTAD

Enligt åklagaren Ragnhild Helgesen är det ”omöjligt” att den 67-årige mannen skulle ha fått i sig så många sömnpiller av misstag, skriver VG.

– När du ser det med en gång, är det ingen tvekan om att hon mördade honom. Det är ett välplanerat mord, säger Ragnhild Helgesen till tidningen.

Det var i samband med denna utredning som polisen fattade misstankar om att Aaslie också kunde ligga bakom pappans tidigare död.

Under utredningen använde sig polisen bland annat av kameraövervakning, avlyssning och en hemlig agent. 

Använde hemlig agent

En polis som gick under namnet ”Anna” fick i uppdrag att bli vän med Aaslie och infiltrera hennes liv. Målet var att få Elisabeth Terese Aaslie att erkänna de två morden, skriver VG.

Enligt uppgifter i norska medier träffades och samtalade polisen ”Anna” och sjubarnsmamman med varandra ett 50-tal gånger mellan 2014 och 2017. Samtalen handlade bland annat kvinnans döde far och ex-sambo.

Elisabeth Terese Aaslie hade dock tidiga misstankar om att ”Anna” var en polis – och flera gånger om frågade hon henne rakt ut om hon var en polis.

Men Aaslie fortsatte att ge råd om hur polisen skulle döda sin fiktiva pojkvän. I ett detaljerat samtal mellan polisen och Aaslie tog de upp hur ”Anna” skulle bli av med sin pojkvän, skriver VG.

Här begicks ett av morden. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET

”Anna” berättade för Aaslie att de hade planerat en båttur tillsammans och att hon kunde göra sig av med sin fiktiva pojkvän ute till havs.

”Gör det bara! Få det gjort!”, ska Aaslie då ha sagt till ”Anna”. Under samma samtal frågade även Aaslie om ”Anna” var tillräckligt ”kall” för att göra utföra något sådant.

Pratade om att droga människor

Vid ett annat samtal ska Aaslie ha berättat för ”Anna” hur vitaminpiller kan bytas ut för att lura i någon medicin, skriver VG.

I detalj pratade de om hur man kunde lyckas med detta för att att droga ”Annas” fiktiva pojkvän.

”Du måste visa mig. Använder du pincett? Jag har använt nål, med pincett. Nej vet du, det fick inte jag till. Det går inte”, sa ”Anna” under ett samtal till Aaslie.

Aaslie svarade då:

”Det går för mig. Varje gång.”

Efter samtalet – framgår av inspelningen – ger sjubarnsmamman polisen en kapsel, skriver VG.

Öppnade pappans grav

I ett annat samtal frågar ”Anna” om Elisabeth Terese Aaslie saknar sin ex-sambo.

”Nej”, svarar då Aaslie.

I vissa samtal säger Aaslie att hon saknar sin ex-sambo. I andra samtal menar hon att hennes ex-sambo förstörde för henne i samband med vårdnadstvisten, skriver VG.

I ljuset av vad som kom fram av samtalen och telefonavlyssningen tog en åklagare beslut om att pappans grav, från 2002, skulle öppnas och kvarlevorna bärgas.

Analysen av obduktionen pekade tydligt mot att sjubarnsmammans pappa hade drogats med alkohol och tabletter innan han hamnade i det vattenfyllda badkaret.

Det kunde då konstateras att Elisabeth Terese Aaslie drogade och sedan dränkte sin pappa.

Nekar till brott

Försvararna Olav Sylte och Katja Hakvaag har tidigare berättat att de anser att polisen gjort en enkel och ensidig utredning och inte tittat tillräckligt på alternativa förklaringar till dödsfallen.

Olav Sylte har sagt till Dagbladet att han tycker att materialet som samlats in under undercover-operationen är inhämtade på ett olagligt sätt.

Elisabeth Terese Aaslie har hela tiden nekat till brott. 

Domen som nu fastställts i Agder lagmannsrett, Norges motsvarighet till hovrätten, kommer att överklagas till Högsta domstolen, säger advokat Olav Sylte till NRK.