Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens hårda slag mot asfaltsläggarna

Polisen varnar för "hantverkarna". Bilden är från en tidigare händelse. Foto: ROBIN ARON/GT-EXPRESSEN
Falska asfaltsläggare försöker lura äldre.Foto: Matej Kastelic/Colourbox

De falska hantverkarna riktade in sig på äldre och funktionsnedsatta personer. 

Genom att vara hotfulla och påstidiga har de fått fler offer att betala för tjänster som sen inte genomförs. 

Nu har tre personer häktats – samtidigt varnar polisen allmänheten de så kallade "asfaltsläggarna".  

– Vi bedömer att de inte har haft för avsikt att fullfölja arbetet, och att de inte heller har förmåga eller verktyg för att göra det. De försvinner när de fått betalt, säger Angelica Molldén, brottssamordnare i Fyrbodal.

 

De tre männen ska ha poserat som takläggare och riktat in sig på äldre och personer med funktionsnedsättning i försök att bedra människor på pengar.

Flera gånger ska de dessutom ha lyckats. 

Männen ska ha varit mycket hotfulla och påstridiga när de knackat dörr och sålt sina "tjänster" till boende i Uddevalla-området. Nu har de häktats och samtliga av dem är  misstänkta för bedrägeri och bedrägeriförsök.

En av männen är också misstänkt för olaga hot och grov stöld. 

Går ut med en varning

Polisen går nu också ut med en varning på sin hemsida: 

"Polisen utreder ärenden där oseriösa hantverkare misstänks ha lurat främst äldre och funktionsnedsatta. De har varit påstridiga och krävt kontant betalning. Polisen vill uppmärksamma privatpersoner på att vara noggranna i valet av hantverkare och flyttfirmor och inte skriva på avtal som känns oseriösa."

Bilden är från en tidigare händelse.Foto: Läsarbild

Enligt Lars Ström, jourhavande FU-ledare i Uddevalla, ska männen ha härjat i stora delar av landet och inte bara i Uddevalla-trakten.

– Det kom in ärenden från olika delar av Sverige. Jag vet att de häktades i dag, säger han.

De tre misstänkta männen greps av polis när de försökte lura ytterligare ett äldre par i Uddevalla.

– Det var någon granne som reagerade och ringde dit en släkting som sen larmade till oss. De ska tydligen ha stulit pengar från de äldre där också. De kunde gripas på plats vid huset, säger Lars Ström.

"Det är riktigt hemskt" 

En som tidigare blivit utsatt för misstänkta fuskhantverkare – i detta fall så kallade "asfaltsläggare" – är Birgitta Hellquist, 50, från Mölndal. I hennes fall var inte de misstänkta asfaltsläggarna otrevliga. 

Birgitta Hellquist har tidigare blivit utsatt.Foto: Privat

– Jag förstod direkt vad det var som gällde och att jag skulle vara tydlig och inte diskutera något, säger Birgitta Hellquist. 

För sin egen del är hon inte speciellt orolig men det finns många äldre som bor i området och hon är inte säker på att de skulle säga i från som hon gjorde. 

– Om det är så att de ger sig på funktionshindrade och äldre så tycker jag att det är riktigt hemskt, säger hon.