Polisen hittade ett automatvapen vid husrannsakan. Foto: POLISENPolisen hittade ett automatvapen vid husrannsakan. Foto: POLISEN
Polisen hittade ett automatvapen vid husrannsakan. Foto: POLISEN
Polisen hittade ett automatvapen vid husrannsakan. Foto: POLISENPolisen hittade ett automatvapen vid husrannsakan. Foto: POLISEN
Polisen hittade ett automatvapen vid husrannsakan. Foto: POLISEN
Kokainet förvarades i matlådor. Foto: POLISENKokainet förvarades i matlådor. Foto: POLISEN
Kokainet förvarades i matlådor. Foto: POLISEN

Polisens fynd: Ovanligt rent kokain – i matlådor

Publicerad

339 gram ovanligt stark kokain som förvarades i matlådor, ett automatvapen och 49 hagelpatroner.

Det var vad polisen hittade vid två husrannsakningar i Angered i somras.

Nu åtalas två män misstänkta för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Det var i mitten av juni som polisen stoppade två män i 25- respektive 35-årsåldern på gatan i Angered i Göteborg. Polisen misstänkte att männen var narkotikapåverkade och utförde därför en husrannsakan i två närliggande lägenheter.

Fyndet: 339 gram kokain, en helautomatisk automatkarbin med tillhörande två magasin samt 49 hagelpatroner.

Åtalas för grovt narkotikabrott

Nu har männen åtalats vid Göteborgs tingsrätt, misstänkta för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Enligt åklagaren Stina Lundqvist handlar det om ovanligt rent kokain. Enligt polisens uppfattning är gatuvärdet hundratusentals kronor.

"Kokainhydroklorid- halten var mellan 93-95 % i narkotikan", skriver Lundqvist i åtalet.

Kokainet förvarades i matlådor.Foto: POLISEN

Hon skriver vidare:

"Brottet är grovt då det avsett en särskilt stor mängd narkotika och eftersom narkotikans renhetsgrad varit speciellt hög."

Åklagaren menar att männen "tillsammans och i samförstånd" har förvarat vapnet och narkotikan. Hon menar vidare att vapenbrottet varit av "särskilt farlig art eftersom vapnet förvarats i en kriminell miljö".

 

LÄS OCKSÅ: Här greps två män med automatvapen 

 

En erkänner – en förnekar

Bevisningen består förutom fynden och annan teknisk bevisning av utdrag ur en så kallad "försäljartelefon".

49 hagelpatroner hittades.Foto: POLISEN

En av männen erkänner brott. Han uppger i förhör att han förvarade knarket och vapnet åt en annan person som hotade med att döda honom om han vägrade. 

På frågan från polisen om vad exakt det var han tog emot, svarar han:

– Från början var det en väska med drogerna och jag vet inte vad man ska kalla det andra med automatvapnet. Det var väl också en sorts väska. Jag tror att det är sådan där från en barnvagn för att barnet ska hålla sig varmt.

Den andre mannen förnekar brott.

 

LÄS OCKSÅ: Polisen hittade tre automatvapen i Biskopsgården 

 

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER