Anders Forsman är i dag kritisk till förhören. Foto: SVT Dokument inifrånAnders Forsman är i dag kritisk till förhören. Foto: SVT Dokument inifrån
Anders Forsman är i dag kritisk till förhören. Foto: SVT Dokument inifrån
Rolf Sandberg är efter granskningen en kritiserad man. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖMRolf Sandberg är efter granskningen en kritiserad man. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Rolf Sandberg är efter granskningen en kritiserad man. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
En polis lägger blommor vid platsen där Kevin mördades. Foto: STEFAN HYTTFORSEn polis lägger blommor vid platsen där Kevin mördades. Foto: STEFAN HYTTFORS
En polis lägger blommor vid platsen där Kevin mördades. Foto: STEFAN HYTTFORS
Rolf Sandberg i ett videobandat förhör med Robin, 5. Foto: SVT Dokument inifrånRolf Sandberg i ett videobandat förhör med Robin, 5. Foto: SVT Dokument inifrån
Rolf Sandberg i ett videobandat förhör med Robin, 5. Foto: SVT Dokument inifrån

Polismannens egna kritik mot förhöret

Publicerad

Ett av de sista förhören med Christian, 7, höll på i närmare fem timmar.

Under sista delen berättade pojken att han och brodern hade flyttat Kevins kropp – något som tekniker hävdade var omöjligt.

Detta kan SVT i dag avslöja.

– Det han säger och svarar där kan det inte finnas något värde i, säger kriminalinspektör Anders Forsman till SVT:s Dokument inifrån. 

Efter SVT:s granskande dokumentärserie om mordet på Kevin i Arvika 1998 har flera nya uppgifter framkommit. I dag onsdag – samma dag som den tredje och sista delen sänds – skriver man att polisen Anders Forsman, som höll många förhör, i dag är kritisk till metoderna.

– Det här skulle ju aldrig... i dag skulle det ha brutits direkt. Det är ju inga värden kvar här. Han vill absolut inte medverka, han orkar ju inte mer, det är ju hur uppenbart som helst, säger han till kanalen och fortsätter.

– Han (Christian reds anm.) vet ju inte hur han ska ta sig ur det här. Det han säger och svarar där kan det inte finnas något värde i.

Förhöret som Forsman här syftar på är ett fyra timmar och 50 minuter långt förhör med den äldre brodern, Christian, där man visade ett flygfoto över mordplatsen och informerade pojken om Kevins skador.

Christian fick frågor om varför Kevin hade ett blåmärke på halsen.

Så anklagades Christian, 7

Till slut – efter närmare fem timmars förhör – ska Christian ha sagt att Kevin inte riktigt orkade andas. Att han dog och att bröderna sedan bar honom till lastpallen. Dock ska han inte ha uttryckt att bröderna var de som bragde Kevin om livet. Det ska ha kommit senare i ett icke inspelat förhör med förundersökningsledare Rolf Sandberg, rapporterar SVT. 

Dagen efter förhören med pojkarna ska ett nytt förhör ha gjorts med Robin, 5, som inte heller videobandades. Enligt SVT Nyheter ska det i Sandbergs anteckningar stå att Robin berättat att Christian kvävde Kevin med en pinne och att bröderna sedan släpade kroppen till lastpallen.

Det var denna anklagelse man försökte förmå Robin att upprepa dagen efter, enligt SVT. Till slut svarade han ja på frågan om Christian pressade en pinne mot Kevins hals. Christian förhördes inte mer och fick inte någon chans att svara på anklagelsen.

Den sista delen av Dokument Inifråns granskning av Kevin-fallet sänds på SVT1 i kväll, onsdag, klockan 20.00.

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Relaterade ämnen
Jonas C Andersson
Jonas C Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER