Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens egen kritik efter ”Anders och våldet”

Anders Öfvergård diskuterar med en av personerna som är föremål för husrannsakan i programmet.
Foto: TV4
Programledaren Anders Öfvergård följer med en polispatrull med polisstationen i Hjällbo som bas.
Foto: TV4
Anders Öfvergård är programledare för ”Anders och knarket” på TV4.
Foto: TV4
Det blir en diskussion mellan Anders Öfvergård och personerna i lägenheten som misstänks för att ha narkotika.
Foto: TV4

I tisdags hade programmet ”Anders och våldet” premiär på TV4. 

Där syns programledaren Anders Öfvergård som deltar i en husrannsakan i Göteborg.

Polisen är nu självkritisk till hur nära filmteamet fick komma under insatsen. 

– Här går det fel, säger Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg.

TV4 har brutit med programledaren Anders Öfvergård efter att profilen enligt uppgifter till Expressen ska ha agerat våldsamt mot en kvinnlig kollega på en avslutningsfest för inspelningen av ”Robinson”. 

Anders Öfvergård har plockats bort från kommande produktioner, men redan inspelade program kommer att sändas. 

På tisdagen hade programmet ”Anders och våldet” premiär på kanalen. Där följer Anders Öfvergård polisen, brottsoffer, kriminella, ambulanssjukvårdare och andra som på något sätt arbetar med gängvåldet. 

I det senaste avsnittet besöker Öfvergård och filmteamet Göteborg där han slår följe med poliser som utgår från polisstationen i Hjällbo. Programmet har fått stark kritik i bland annat sociala medier. 

”Reagerade direkt när jag såg programmet”

Kritiken är främst riktad mot den husrannsakan som sker i avsnittets avslutande del. Där följer Anders Öfvergård och teamet med polispatrullen in i en lägenhet där man misstänker att det finns narkotika. 

En av dem som twittrat om avsnittet är journalisten Isobel Hadley-Kamptz som bland annat skriver: ”Det här är så bisarrt utifrån både polisverksamheten och medieperspektivet. Han hindrar ju rimligen polisarbetet, verkar pila med de misstänkta drogerna, frågar ut personer som kanske är brottsmisstänkta /.../.”Programledaren är hela tiden väldigt nära i ingripandet, lyfter upp narkotika som knarkhunden hittar och pratar med personerna som är föremål för husrannsakan. 

Även Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg, reagerar på att Öfvergård och filmteamet var så pass nära situationen. 

– Jag reagerade direkt när jag såg programmet, för jag kollade på det när det gick. Jag har pratat med chefen i nordost som gjorde precis samma iakttagelse. Det finns bestämmelser eller rekommendationer kring hur vi ska bete oss i de här sammanhangen och då ska vi inte ha med filmteam så nära, säger Erik Nord. 

Erik Nord är polisområdeschef på Hisingen och är även han med i programmet där han blir intervjuad om polisens arbete med gängvåldet.
Foto: HENRIK JANSSON

Polisen är självkritisk kring hur man hanterade situationen.

– Här har vi inte lyckats från ledningens sida att berätta vart gränserna går och det ska inte läggas på enskilda poliser utan det får vi ta på oss. Vi behöver vara noga med att informera. Man ska inte vara med vid ingripande som är så närgångna att man i princip kan identifiera människor. 

Samtidigt säger Erik Nord att han förstår att det finns ett nyhetsvärde i att visa upp hur det ser ut i olika kriminella miljöer. Han säger att det ofta fungerar att medierna håller avstånd och i stället närmar sig olika personer efter att insatserna avslutats. 

– I det här läget var det så att man hängde på patrullen och man får vara medveten om att ni från media inte begränsar er själva. Det gäller att vi är tydliga med vad som är okej och vad som inte är okej. Här gled det i väg för långt och vi kan bara konstatera att så ska det inte gå till och vi ska se till att vara noga med det till andra gånger. 

Anders Öfvergård kom för nära

Men det här var ingenting som diskuterades på en högre nivå, att teamet skulle följa med på det här sättet? 

– Vi välkomnar ju och vill att våra medarbetare ska ta egna initiativ och att vi går över från att vara orderstyrt till ett medarbetarstyrt utvecklingsarbete inom polisen. Men samtidigt är det så att man får vara beredd på att det kan gå fel och här går det fel. Då får man vara stor och säga att så är det. 

Han fortsätter: 

– Att det innebär att en chef eller någon från kommunikationsavdelningen ska vara närvarande varje gång vi har möte med media, jag tror inte det.

Gällande hur det påverkade polisarbetet att programledaren plockade upp narkotikan som skulle konfiskeras kan inte Erik Nord säga någonting om. Men även Öfvergårds ton mot personerna i lägenheten har diskuterats på sociala medier.  

– Jag såg det som en ordväxling där jag upplevde att personerna i sig inte var så trevliga heller. Anders Öfvergård är den personen som gjort en karriär på att vara ”arga snickaren” och nu är han arg programledare. Man får ha förståelse för dramaturgin i programmen men problemet är att han kom för nära. 

Hur ska ni arbeta för att undvika att det händer igen? 

– Det handlar om att prata om det. Då är en sån här sak ett utmärkt dåligt exempel på att så här ska det inte gå till och då kan vi använda det här avsnittet. Jag har inte sett de andra avsnitten så vi får ju se. Men vi var flera här som reagerade när vi såg det och processen i att diskutera de här frågorna är redan i gång. 

Produktionens svar

Johan Janrell, exekutiv producent för ”Anders och våldet” säger att teamet och Anders Öfvergård noga följde polisens anvisningar på plats. Gällande kritiken som polisen nu riktar mot sig själv säger han:

– Vi tycker det är viktigt att kunna följa med i den verklighet polisen möter för att visa på komplexiteten kring våldet. Mediernas insyn är viktig om vi ska kunna skildra alla sidor.

Har ni haft någon kommunikation med polisen efter det här?

– Ja, men inte angående eventuell kritik.


Se också: