Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens drag: Insats mot elsparkcyklarna

Från 2019: Den populäre Youtubern Lucas Simonsson kraschade våldsamt med en elsparkcykel. Han klarade sig med elva stygn, men det kunde gått värre
Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.
Foto: HENRIK JANSSON

Polisen i område city i Göteborg har riktat en stor insats mot elsparkcyklister. 

Totalt bötfälldes 61 personer som skjutsade, körde på gångbanor och mot trafiken. Något som uppskattades av allmänheten. 

– Förbipasserande tyckte det var på tiden, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst. 

Det var under fredagseftermiddagen som polisen åkte ut till flera platser i centrala Göteborg i en riktad insats mot elsparkcyklister. 

Platserna för insatsen valdes ut efter tips från allmänheten via bland annat polisområdets sociala medier.  

– Insatsen resulterade i 61 ordningsböter, det tycker jag låter fantastiskt mycket om man jämför med andra trafikinsatser. Det gällde då personer som skjutsade, körde mot trafiken eller på gångbanor, säger Christer Fuxborg. 

Om man till exempel skjutsar på sparkcykeln gäller 500 kronor i böter var, för alla som åker på elsparkcykel. Om man kör mot rött är det 1 500 kronor i böter som gäller. 

Polisen i Göteborg bötfällde 61 personer på sparkcyklar.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN

”Det ser vedervärdigt ut” 

Enligt polisen var insatsen uppskattad av många förbipasserande som upplever att det finns problematik med hur sparkcyklarna framförs. 

– Förbipasserande tyckte det var på tiden. Allmänheten har haft möjlighet att skriva till Citypolisen och säga var i stan de tycker att det slarvas med körning, säger Christer Fuxborg och fortsätter. 

– Jag kan hålla med, vissa ställen i stan ser vedervärdiga ut, det är som ett plockepinn. Det borde ju inte vara några problem att parkera en sparkcykel vid sidan och inte vind för våg.

Trots lite mindre pengar i den personliga kassan var det flera av de bötfällda som visade en förståelse över varför polisen genomförde insatsen, menar polisen.

SE MER: Jonathan dog i en elsparkcykelolycka

Från 2019: Dagen efter att Jonathan Hermansson, 26, dog i en elsparkcykelolycka drogs pengar från hans konto.