Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är sms:et som ska fånga mördaren

GT har av polisen tagit del av texten i mass-sms:en i mejlform. Ovan är ett montage kring hur det skulle sett ut om det i stället skickats till en mobiltelefon.
En kvinna hittades död i motionsspåret i Ulricehamn i mitten av oktober. Foto: HENRIK JANSSON
Motionsspåret i Ulricehamn där kvinnan hittades död. Foto: HENRIK JANSSON

Polisen har gjort ett drastiskt drag för att försöka lösa det misstänkta mordet på en kvinna i motionsspåret i Ulricehamn:

Sms har skickats till 200 män – som kallats till förhör och DNA-topsning.

– Jag höll på och göra frukost när det vibrerade till i fickan. När jag tittade var det ett sms från polisen, säger av männen som kallades in till polisstationen på måndagen.

För en och en halv månad sedan inträffade ett misstänkt mord vid spåret i Lassalyckans motionsområde i Ulricehamn. Offret är en kvinna i 60-årsåldern, men vem gärningsmannen är, är någonting som är oklart.

I jakten på mördaren tar polisen nu till en ovanlig metod – och kallar in 200 män i Ulricehamn till förhör och DNA-topsning.

 

LÄS MER: Teorin: Mördaren spanade i spåret i flera dagar

 

Männen fick kallelsen via sms.

"De som har fått polisens sms är inte misstänkta för något brott", skriver polisen i ett pressmeddelande, och fortsätter:

"Alla som är kallade till förhör kommer att få lämna ett salivprov för DNA-analys. Provet kommer enbart att användas för att jämföras mot aktuellt ärende och sedan förstöras".

Motionsspåret i Ulricehamn. Foto: HENRIK JANSSON

Polisens förklaring

Sms:en skickades ut klockan 07.30 på måndagsmorgonen.

– Vi har vidtagit åtgärder för att topsa ett stort antal personer och vi ber om allmänhetens förståelse för det, säger polisens presstalesperson Tommy Nyman.

– Eftersom vi DNA-topsar är en av förutsättningarna att man har något att jämföra med och det enda som man kan jämföra med är spår som finns i det här ärendet. Det där är väldigt noga reglerat.

GT har av polisen tagit del av texten i mass-sms:en i mejlform. Ovan är ett montage kring hur det skulle sett ut om det i stället skickats till en mobiltelefon.

Redan en och en halv timme efter att meddelande gått i väg hade polisen redan fått in flera svar. Enligt Tommy Nyman är det första gången det sker i polisregion Väst att en kallelse via sms går ut i den här omfattningen.

 

LÄS MER: Polisen kartlägger hela Ulricehamn i mördarjakten

 

– Vi ser det som ett sätt att nå ut till många personer på samma gång och inte behöva skicka ut brev som kan bli fördröjda eller kanske inte kommer fram. Vi tror att det kommer att bli bra respons på detta, säger han.

Ingen misstänkt är gripen efter mordet. Foto: HENRIK JANSSON

På eftermiddagen träffade GT en av de män som kallats, utanför polisstationen i Ulricehamn.

Mannen i 20-årsåldern berättar om den ovanliga starten på dagen.

– Jag höll på att göra frukost och så vibrerade det i fickan och när jag tittade var det ett polis-sms. Jag läste igenom det lite fort och min spontana tanke var att det var fejk, säger mannen.

Han säger att han gick till skolan och efter första lektionen tog han fram mobilen. Då läste han att 200 män från Ulricehamn hade kallats av polisen.

– Då tänkte jag: oj, och förstod varför jag fick det. Jag ringde in till polisen och bokade in ett möte. Jag var inte rädd alls, utan förstår varför de gör det, säger mannen.

Polisens presstalesperson Tommy Nyman. Foto: HENRIK JANSSON

"Du är inte misstänkt"

Polisen befarar däremot att det kan ha funnits andra som känt större obehag när de tagit emot sms:en.

– Det har vi tagit med i bedömningen och därför skriver vi att "du är inte misstänkt" med versaler. Vi kallar personerna för att vi vill hålla förhör med dem och se om de kan hjälpa oss med iakttagelser från den 24 oktober. Vi vill veta om de har sett något som vi inte tagit del av tidigare, och för att utesluta människor från att vara misstänkta även i fortsättningen. Jag tror att de som har rent mjöl i påsen tycker det här är en bra åtgärd, säger Tommy Nyman.

Redan en och en halv timme efter att polisen skickat ut meddelandet hade de fått in många svar. Foto: HENRIK JANSSON

Hur har personerna som får sms valts ut?

– Jag kan inte berätta detaljer kring detta. Men en del av det är att vi haft hjälp av polisens gärningsmannaprofilgrupp. Deras slutsatser har vi tagit med i beaktande för den här insatsen. Vi har vägt samman lite olika delar och det här är första steget. Möjligen kan ytterligare personer kallas in på det här viset.

Här är polisens mass-sms

Du kallas till förhör med anledning av att det den 24 okt 2017 skedde ett grovt brott i Ulricehamn.

DU ÄR INTE MISSTÄNKT.

Ett stort antal personer har kallats till förhör av samma anledning som du. Urvalet har skett efter vissa kriterier, bland annat ålder och knytning till ett visst område.

I samband med förhöret kommer du att få lämna salivprov för DNA analys. Provet kommer endast att jämföras mot aktuellt ärende.

Förhöret är inplanerat att hållas på Ulricehamns polisstation månd den 4 dec 2017.

Kontakta nedan telenr mellan kl. 8-18 för att boka tid

OBS Detta sms går ej att svara på.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!